Από σήμερα (23/10) ξεκινούν οι εμβολιασμοί βρεφών και παιδιών έως 11 ετών, έναντι της νόσου COVID-19. Συγκεκριμένα, ο εμβολιασμός αφορά βρέφη και παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενες νόσους, καθώς και παιδιά με συννοσηρότητες από 5 έως 11 ετών.
Να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού είναι ήδη ανοιχτή από την ημέρα που άνοιξε για όλους (Δευτέρα 16/10) και ήδη από τα πρώτα 24ωρα η ανταπόκριση των πολιτών ήταν εντυπωσιακή. Για τον λόγο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έδωσε εντολή στα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν από τις 08.00 το πρωί έως τις 08.00 το βράδυ.
Δικαιούχοι του εμβολίου είναι όλοι οι πολίτες από 6 μηνών και άνω που επιθυμούν να εμβολιαστούν, όμως, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ωστόσο, συστήνει το εμβόλιο κατά τις COVID-19, κυρίως:
- στους άνω των 60 ετών, στα βρέφη, παιδιά και ενήλικες από 6 μηνών έως 59 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι, έγκυες γυναίκες και επαγγελματίες υγείας.
Εμβολιασμοί COVID-19: Η δοσολογία στα βρέφη και παιδιά
Ο εμβολιασμός των πολιτών κατά της COVID-19 για την περίοδο 2023-2024, γίνεται με το επικαιροποιημένο μονοδύναμο εμβόλιο ΧΒΒ.1.5. της εταιρείας Pfizer/BioNTech, από το οποίο η Ελλάδα έχει παραλάβει 1,6 εκατ. δόσεις, ενώ δεν έχουν παραληφθεί προς το παρόν εμβόλια της εταιρείας Moderna, αλλά και της εταιρείας Novavax.
Τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το βασικό σχήμα εμβολιασμού τους, είναι δικαιούχοι μίας δόσης με το νέο εμβόλιο, 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό τους.
Tα ανεμβολίαστα παιδιά είναι δικαιούχοι και θα πρέπει να εμβολιαστούν σε 3 δόσεις με το νέο εμβόλιο.
Τα παιδιά που δεν έχουν ολοκληρώσει το αρχικό σχήμα εμβολιασμού τους (π.χ. έχουν κάνει μόνο 1η δόση και περιμένουν για την 2η) με το παλαιό εμβόλιο, πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το νέο εμβόλιο.
Ως προς το δοσολογικό σχήμα στα παιδιά, είναι το εξής:
- από 6 μηνών έως 4 ετών, η δόση είναι 3 μικρογραμμάρια
- από 5 ετών έως 11 ετών, η δόση είναι 10 μικρογραμμάρια
- για τους άνω των 12 ετών, η δόση των 30 μικρογραμμάρια, δηλαδή η δόση που κάνουν όλοι οι ενήλικες.
Οι παραπάνω ομάδες των παιδιών που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνου θα πρέπει να θωρακιστούν, σημείωσε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, καθώς το ερχόμενο διάστημα θα έχουμε συν-κυκλοφορία του κορονοϊού με άλλους ιούς (γρίπη, RSV).
Πρόσθεσε, επίσης, πως κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής ο εμβολιασμός έσωσε 20 εκατομμύρια ζωές, ενώ το νέο εμβόλιο μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες κατά 30%.