Κορονοϊός: Μάχη να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα – Μαραθώνια σύσκεψη των ειδικών
Από «ψιλό κόσκινο» περνούν οι επιστήμονες όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας εξετάζοντας τα επιδημιολογικά στοιχεία με σκοπό να καταλήξουν, στο εάν τελικά θα επιβληθούν οριζόντια ή στοχευμένα μέτρα σε βαθιά κόκκινες περιοχές.
Στην δεύτερη περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα μπει σε «κόκκινο» ολόκληρη η χώρα και «βαθύ κόκκινο», δηλαδή σε πιο αυστηρό lockdown, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο, η Λευκάδα, η Αρκαδία, η Φθιώτιδα, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Χίος, η Σάμος, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Βοιωτία και η Αιτωλοακαρνανία.
Στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο και τα κρούσματα εκτοξεύονται τις τελευταίες ημέρες, εν πολλοίς και εξαιτίας της βρετανικής μετάλλαξης που τείνει να κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές της χώρας.
Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε τις περιοχές, στα σχετικά διαγράμματα του ΕΟΔΥ:
Οι κωδικοί που αλλάζουν
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι για συγκεκριμένους κωδικούς θα περιοριστεί η χρήση τους με τους εξής τρόπους:
- Όσον αφορά στον κωδικό 2 που χρησιμοποιούμε για ψώνια με sms στο 13033 υπάρχει η σκέψη να μπει χιλιομετρικός περιορισμός.
- Όσον αφορά στον κωδικό 4 υπάρχει το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι.
- Τέλος, όσον αφορά στον κωδικό 6 που είναι για σωματική άσκηση ή για βόλτα του κατοικιδίου θα επιτρέπεται μόνο με για πεζούς και όχι με την χρήση αυτοκινήτου.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Μεγάλο ερώτημα είναι, τι θα γίνει με τα σχολεία καθώς φαίνεται ότι η βρετανική μετάλλαξη αυξάνει κατά πολύ την διασπορά του ιού σε χώρους που συνωστίζονται παιδιά. Προβληματισμός υπάρχει και για την αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά και την διασπορά του ιού μέσα στην οικογένεια. Ο μεταλλαγμένος ιός έχει επικρατήσει σε περιοχές σε ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 80%.
4ο κύμα κορονοϊού λόγω των μεταλλάξεων βλέπουν στην Ευρώπη
Όσο τα εμβόλια έρχονται με το “σταγονόμετρο” και οι εμβολιασμοί αδυνατούν να φέρουν γρήγορα την πολυπόθητη θωράκιση στον πληθυσμό, η αναγκαιότητα να περιοριστεί ο ιός με μη φαρμακευτικά μέτρα είναι επιτακτική.
Η επικράτηση του βρετανικού πιο “επιθετικού” στελέχους σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, απαιτεί “άμυνα” για τους επόμενους 2 με 3 μήνες, λένε οι ειδικοί. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι επιστήμονες κάνουν λόγο για 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο φέρνουν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Το πρόβλημα, λένε οι επιδημιολόγοι, είναι περισσότερο πολιτικό παρά επιστημονικό. Αν δεν υπήρχαν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία το “όσο πιο κλειστά τόσο πιο καλά” των ειδικών, θα είχε λύσει το πρόβλημα του κορονοϊού μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών.
Η κόπωση και πίεση της κοινωνίας για λύσεις, όμως, αναγκάζουν την κυβέρνηση να εφεύρει νέους τρόπους, που για μία ακόμη φορά αναμένεται να είναι επίπονοι.