Κορονοϊός: Με αντισηπτικά και μάσκες στη βαλίτσα (και) στις φετινές διακοπές

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός, βαλίτσα, αντισηπτικά, μάσκες
Με τον κορονοϊό σε έξαρση και με τον κόσμο να βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα λόγω καλοκαιριού ή κλεισμένος σε κλιματιζόμενους χώρους λόγω ζέστης, μάσκες και αντισηπτικά πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους σε τσάντες και βαλίτσες

Με τον κορονοϊό να βρίσκεται και πάλι σε έξαρση, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, και με τον κόσμο να βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα λόγω καλοκαιριού ή κλεισμένος σε κλιματιζόμενους χώρους λόγω ζέστης, μάσκες και αντισηπτικά πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους σε τσάντες και βαλίτσες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, κάθε καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Η φετινή έξαρση, όμως, ήρθε περίπου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι πως θα διαρκέσει περισσότερο από τους περίπου δύο μήνες που αναμένεται, ούτε πως η κατάσταση θα κλιμακωθεί επικίνδυνα το επόμενο διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, η μάσκα προστασίας μπορεί να συμβάλει στο να μην κολλήσει κάποιος και ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να τη φορούν σε κλειστούς χώρους όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ή ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, κάποιος που ταξιδεύει με πλοίο και πηγαίνει διακοπές και δεν θέλει να διακινδυνεύσει να αρρωστήσει στις διακοπές του, καλό είναι να φοράει μάσκα, ειδικά στο ταξίδι, επισήμανε.

Για τη νέα έξαρση της Covid μίλησε στο ΕΡΤNews και η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε στην αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφεται φέτος, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να το καταλάβουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου.

Όπως τόνισε η κ. Παγώνη, οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει αυτή την εποχή πάλι να προσέξουν πάρα πολύ, λόγω των περισσότερων συναναστροφών, καθώς ο κόσμος βρίσκεται με τις οικογένειές του, με τους φίλους του κλπ., κι έτσι η μετάδοση γίνεται αρκετά γρήγορα.

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στα καινούργια στελέχη, λέγοντας ότι είναι αρκετά μεταδοτικά, χωρίς όμως να έχουν δυσκολότερη κλινική εικόνα του ασθενούς.

«Ευτυχώς η κλινική εικόνα των ασθενών δεν αλλάζει. Δεν είναι περισσότερο βαριά συγκριτικά με άλλα στελέχη του κορονοϊού και αυτό το στέλεχος έχει την ίδια κλινική εικόνα. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή. Και να πω και κάτι άλλο. Θα πρέπει κοντά μας να έχουμε τα αντισηπτικά να συνεχίσουμε να τα έχουμε. Και βέβαια οι ομάδες υψηλού κινδύνου όταν πάνε σε ένα χώρο που υπάρχει πολύ συνωστισμός εκεί, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσουν τη μάσκα τους. Τη χρησιμοποιούμε, τη χρησιμοποιούν και το βλέπουμε αυτό τις τελευταίες μέρες ότι αυτή η ομάδα έχει καταλάβει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει και προφυλάσσει περισσότερο τον εαυτό της», επισήμανε.

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το CDC

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η επικρατούσα παραλλαγή αυτήν τη στιγμή είναι η παραλλαγή KP.3 της COVID-19, αντιπροσωπεύοντας το 36,9% των λοιμώξεων, ακολουθούμενη από την KP.2 με 24,4%. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του CDC, η KP.3 εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος το επόμενο διάστημα, ενώ η επίσης νέα παραλλαγή LB.1 δείχνει να υποχωρεί.

Στις 2 Ιουλίου, το CDC ανακοίνωσε ότι οι λοιμώξεις από την COVID-19 αυξάνονταν σε 39 πολιτείες, ήταν σταθερές ή αβέβαιες σε 10 και δεν μειώνονταν σε καμία.

Έξαρση καταγράφεται επίσης στη Βρετανία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες απ’ όπου υπάρχουν -και θα υπάρχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού- σημαντικές εισροές τουριστών προς την Ελλάδα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Covid: Το σύμπτωμα που τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουμε υπόψη

Γαρίδες: Ο πρωταγωνιστής του μεζέ κρύβει οφέλη, αλλά και κινδύνους

Καλοκαίρι: 9 κίνδυνοι από τον ήλιο και την θάλασσα που πρέπει να προσέχετε