Κορονοϊός: Με αριθμούς “φωτιά” στο τραπέζι συνεδριάζει η Επιτροπή για νέα ανοίγματα
Με ψηλά τους “σκληρούς” αριθμούς της πανδημίας, που είναι οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, αλλά και αυξημένο ιικό φορτίο στην κοινότητα, η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί σε πολλές περιοχές της χώρας.
Οι 3.833 νέες μολύνσεις που κατέγραψαν χθες πανελλαδικά οι υγειονομικές αρχές σε σύνολο 65 χιλιάδων τεστ, διαμορφώνουν τον δείκτη θετικότητας στο 5,9%.
Παρά την ελαφρά υποχώρηση αυτού του δείκτη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Αττική και την βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη, περιοχές στην οποίες πραγματοποιούν έκτακτη επίσκεψη κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας, για να συντονίσουν τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Δείτε επίσης – Κορονοϊός: «Βράζει» η βόρεια Ελλάδα από ενεργά κρούσματα – Επιτόπου κλιμάκιο του Υπουργείου Υγείας
Οι περισσότεροι από 100 θάνατοι συνανθρώπων μας μέσα σε ένα 24ωρο δεν έχουν ξανασυμβεί στην Ελλάδα από τις 11 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ οι 104 που σημειώθηκαν χθες αποτελούν θλιβερό αρνητικό ρεκόρ για το 2021. Ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 819, αποτελεί καμπανάκι κινδύνου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που όσο περνούν οι μέρες δοκιμάζει ολοένα και περισσότερο τις αντοχές του.
Την ίδια στιγμή, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής έφτασαν τους 2.540 εκ των οποίων: οι 2110 σε απλές κλίνες Covid και οι 430 διασωληνωμένοι. Στη Θεσσαλονίκη οι νοσηλείες Covid έφτασαν πλέον τις 757 και οι διασωληνωμένοι τους 147.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στην Επικράτεια έφτασαν τις 526, ενώ τα εξιτήριαλόγω ίασης τα 482.
Δείτε επίσης – Κορονοϊός: ΣΟΚ με 104 θανάτους και 819 διασωληνωμένους – Στα 3.833 τα νέα κρούσματα
Υπό το κλίμα αυτό, οι επιστήμονες θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν εάν το νέο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας -το οποίο δεν είναι άλλο από τα self test- θα είναι αρκετό για να συγκρατήσει μια περαιτέρω αύξηση των αριθμών, που εάν συμβεί θα αποτυπωθεί σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων μέσα στο Πάσχα.
“Φρένο” στα μεγάλα σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση
Η κυβέρνηση από την πλευρά της μέσα στην εβδομάδα αυτή, πατάει “φρένο” στα μεγάλα ανοίγματα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνουν προσεκτικά βήματα, καθώς όπως είπε, η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει να πάρουμε αλόγιστα ρίσκα.
Υπάρχει, ωστόσο, συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, με αφορμή την επέκταση της επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω των self test, τα οποία θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά από την ερχόμενη Δευτέρα σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων.
Δείτε επίσης – Χατζηδάκης: Ποιοι εργαζόμενοι θα υποβληθούν σε υποχρεωτικό self test – Όλη η διαδικασία
Στα αιτήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων και malls με click away και click inside, η επαναλειτουργία των κέντρων αισθητικής, αλλά και η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις τάξεις των φροντιστηρίων, για δια ζώσης εκπαίδευση.
Έτσι, οι ειδικοί επιστήμονες θα κληθούν να κάνουν σήμερα μια αποτίμηση των αποτελεσμάτων που είχε η πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου των self test στην εκπαίδευση -με την υποχρεωτική αυτοεξέταση μαθητών και καθηγητών- ώστε να τοποθετηθούν επιστημονικά και να καταλήξουν στις τελικές εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.
Η πρόταση προς τους επιστήμονες την περασμένη Τετάρτη από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, ωστόσο, περιελάμβανε και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου ελεύθερα για ένα τρίωρο χωρίς ραντεβού, με χρήση του πενταψήφιου αριθμού 13032. Μέτρο που -σύμφωνα με πληροφορίες- χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς πρόωρο, με δεδομένη τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Εάν η επόμενη εβδομάδα εξελιχθεί ομαλά και επιταχυνθούν περισσότερο οι εμβολιασμοί με τις επόμενες μεγάλες παραλαβές δόσεων εμβολίων και με τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων της Β’ φάσης, δεν αποκλείεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τον τρόπο αυτό να προκριθεί για τη Μεγάλη Εβδομάδα, ώστε να κινηθεί λίγο πιο ελεύθερα η αγορά.