Κορονοϊός: Με βαριές πνευμονίες που θυμίζουν αρχές πανδημίας, όσοι δεν έκαναν νέα δόση εμβολίου
Αρχές πανδημίας θυμίζει η βαρύτητα των συμπτωμάτων ασθενών με COVID-19 που δεν έκαναν την νέα επικαιροποιημένη αναμνηστική δόση εμβόλίου, όπως αναφέρουν στο iatropedia.gr γιατροί του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Σωτηρία, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, όσα άτομα -κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας- δεν έχουν εμβολιαστεί τον τελευταίο χρόνο περνούν τον κορονοϊό με σοβαρές επιπλοκές και νοσηλεία σε νοσοκομείο.
“Βλέπουμε στην κλινική πράξη όποιος έχει να κάνει εμβόλιο πάνω από ένα χρόνο νοσεί όπως νοσούσε στην αρχή της πανδημίας με μεγάλες πνευμονίες , με πολλά διηθήματα, με ανάγκη νοσηλείας. Έχουμε ανθρώπους που χρειάζονται οξυγόνο και κάποιοι από αυτούς διασωληνώνονται. Είναι μια κατάσταση που από άποψη βαρύτητας θυμίζει τις αρχές της πανδημίας COVID-19”, τονίζει η γιατρός.
Σύμφωνα με την ίδια, στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “η Σωτηρία” οι γιατροί παρατηρούν μία μικρή άνοδο στην ανάγκη για νοσηλεία της τάξης του 20%, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εντοπίζεται μάλιστα μεγάλη έξαρση και στις νοσηλείες από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ ήδη -σύμφωνα με την ίδια- έχει ξεκινήσει και η έξαρση της εποχικής γρίπης.
“Εκείνο που βλέπουμε στα νοσοκομεία -εκτός από την άνοδο του κορονοϊού- είναι και η μεγάλη άνοδος στα εμπύρετα και στις υπόλοιπες ιώσεις. Πολύ μεγάλη. Έχουμε ανθρώπους που έρχονται με πνευμονίες μικροβιακές, με πυρετούς πάλι από άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού. Υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα πια. Μπήκαμε από την τελευταία εβδομάδα σε μια φάση που θα έχουμε πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού το επόμενο διάστημα”, περιγράφει η Καθηγήτρια κα. Πουλάκου.
Σύμφωνα με την ίδια κάποιοι ασθενείς χειροτερεύουν μετά την 8η με 10η μέρα της νόσησης από κορονοϊό.
“Πολλοί το περνούν εύκολα σαν ένα συναχάκι, αλλά κάποιοι από αυτούς εξελίσσονται κι αντί να γίνονται καλά προς την 8η – 10η μέρα χειροτερεύουν, ο πυρετός υποτροπιάζει και τελικώς νοσηλεύονται”, αναφέρει.
COVID-19: Σχεδόν 100.000 οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών
Οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς οι εμβολιασμοί -ιδιαίτερα κατά της COVID-19- δεν βρίσκονται σε ένα ασφαλές επίπεδο για να παρέχουν προστασία στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τους ηλικιωμένους.
“Φαίνεται ότι έχουμε γύρω στους 22 χιλιάδες εμβολιασμούς κάθε εβδομάδα τις τελευταίες εβδομάδες, και είμαστε γύρω στο 73% των ατόμων που έχουν κάνει πλήρη προηγούμενο εμβολιασμό και γύρω στο 73% όσων έχουν κάνει τη φετινή δόση. Χαμηλά είμαστε θα θέλαμε παραπάνω. Σημασία έχει πως αυτό που βλέπουμε εμείς στην πράξη είναι πως οι άνθρωποι που θα έπρεπε να εμβολιαστούν δεν έχουν προσέλθει στον εμβολιασμό για προστασία από κορονοϊό”, επισημαίνει η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, μέχρι και τις 08/12/2023 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer XBB έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 124.000 επαναληπτικοί εμβολιασμοί και έχουν προγραμματιστεί περίπου 22.500 μελλοντικά ραντεβού για εμβόλιο.
Από τους 123.729 εμβολιασμούς που διενεργήθηκαν στους άνω των 12 ετών, το 79,3% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών, κάτι που σημαίνει πως οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στους ηλικιωμένους δεν ξεπερνούν τους 100.000.
“Θα ήμουν ευχαριστημένη αν ήμασταν στους εμβολιασμούς COVID-19 πάνω από το 85%. Έχουν μείνει πίσω οι υπερήλικες και όχι τόσο οι άνθρωποι με ανοσοκαταστολή, όσο οι άνθρωποι που έχουν τα κοινά προβλήματα υγείας, που όμως κι αυτά προδιαθέτουν για σοβαρή νόσηση”, τονίζει η γιατρός του Νοσοκομείου “Σωτηρία”.
Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από COVID-19 θα πρέπει να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους, λένε οι γιατροί και από τα πρώτα συμπτώματα να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους για έγκαιρη συνταγογράφηση αντιιικής αγωγής.
Γρίπη: 37 χιλιάδες εμβολιασμοί κάθε μέρα
Οι εμβολιασμοί της γρίπης εξελίσσονται λίγο καλύτερα, όπως διαπιστώνει η ειδικός. Σύμφωνα με τα στοιχεία του iatropedia.gr, έως τις 10/12/2023 έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2,5 εκατ. εμβολιασμοί. (1.533.434 με συνταγή γιατρού και 1.058.994 απευθείας στα φαρμακεία).
Καθημερινά χορηγούνται περίπου 37.000 αντιγριπικά εμβόλια, ενώ οι 6 στους 10 ήδη εμβολιασμένους είναι άτομα άνω των 60 ετών.
Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εμβολιασμένων με ποσοστό 13,9% είναι τα άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα.
“Απ’ ό,τι φαίνεται θα έχουμε αύξηση της γρίπης τις επόμενες εβδομάδες”, σχολιάζει η γιατρός.
“Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουμε λίγες εισαγωγές σε ΜΕΘ καμιά δεκαριά και έχουμε και 4 θανάτους πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Φαίνεται λοιπόν ότι μπήκαμε στη σεζόν της γρίπης”, επισημαίνει
Η κα. Πουλάκου τονίζει τέλος ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όλων των ηλικιών για να είναι θωρακισμένοι, θα πρέπει να κάνουν: 1) το αντιγριπικό εμβόλιο, 2) το φετινό επαναληπτικό εμβόλιο κατά της COVID-19 και 3) όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους για τον πνευμονιόκοκκο, να κάνουν μια δόση από το καινούργιο εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου.