Τα Νοσοκομεία ΚΑΤ, Ευαγγελισμός και Σωτηρία είναι τα μόνα τα οποία διαθέτουν αυτή τη στιγμή έναν ελάχιστο αριθμό κενών κλινών ΜΕΘ Covid και συγκεκριμένα λίγες περισσότερες από 10. Όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου εμφανίζουν πληρότητα και αδυναμία να υποδεχθούν ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα, που χρήζουν εντατική νοσηλεία.
Πολλοί ασθενείς διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους και χρειάζεται να μεσολαβήσουν αρκετές ώρες μέχρι να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές γιατροί.
Οι ασθενείς σε ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο έχουν φτάσει αυτή τη στιγμή τους 350, με τους 345 από αυτούς να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι).
Την ίδια στιγμή, σημαντική επιβάρυνση σημειώνεται και στις απλές κλίνες νοσηλείας του λεκανοπεδίου, στις οποίες νοσηλεύονται σήμερα συνολικά, σχεδόν 2.000 ασθενείς και συγκεκριμένα 1985.
Παραπλανητικά τα κρούσματα των τελευταίων ημερών
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα ημερήσια κρούσματα των τελευταίων ημερών, που εμφανίζονται μειωμένα εξαιτίας του μειωμένου αριθμού τεστ λόγω του τριημέρου, δίνουν μια παραπλανητική εικόνα. Ακόμη και σήμερα αναμένεται χαμηλότερος των 1.500 αριθμός θετικών τεστ σε επίπεδο Επικράτειας, λόγω της αργίας της Καθαρής Δευτέρας.
Στην πραγματικότητα, η πανδημία μαίνεται και το ιικό φορτίο στην κοινότητα, σε όλες τις γειτονιές της Αττικής, είναι εξαιρετικά υψηλό. Στο Πειραιά, ιδιαίτερα, εντοπίζεται ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων σε όλο το λεκανοπέδιο, αλλά και διαχρονικά σε όλη την πανδημία σε επίπεδο Επικράτειας.
Η παραπάνω εικόνα, με βάση τα προγνωστικά επιδημιολογικά μοντέλα που επεξεργάζονται οι επιστήμονες, σημαίνει ότι η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική θα εξακολουθήσει να υφίσταται για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες. «Δεν έχουμε ακόμα φτάσει την κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος», αναφέρουν στο iatropedia.gr.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη λοιμωξιολόγων για τον προγραμματισμό ανοίγματος δραστηριοτήτων
Αυτό συμβαίνει, καθώς η κυβέρνηση έχει δεχθεί μηνύματα από την κοινωνία ότι δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα υπομονής και αναζητά «κουμπί αποσυμπίεσης».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών αλλά και την κόπωσή τους ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας και lockdown, οι ειδικοί θα εξετάσουν τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων».
Με σκοπό, λοιπόν, να υπάρξει μια διαχείριση της κόπωσης των πολιτών, αλλά και των οικονομικών επιπτώσεων του παρατεταμένου lockdown στη χώρα, οι ειδικοί θα εξετάσουν τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε η αγορά να προχωρήσει σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα, καθώς μέχρι σήμερα έχει φανεί ότι με τήρηση αυστηρών κανόνων, το λιανεμπόριο δεν επιβαρύνει σημαντικά την πανδημία.
Χωρίς εκπτώσεις στην επιδημιολογική ισορροπία που θα πρέπει να τηρηθεί, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων θα εξετάσει το χρονοδιάγραμμα σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, με πρώτο το άνοιγμα της αγοράς.