Κορωνοϊός: Μέριμνα για τους υγειονομικούς με αυτοάνοσα ζητά η ΕΛΕΑΝΑ
Ο κορονοϊός Covid-19 θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνος για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα, αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). Και με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ζητά να μετακινηθούν σε πιο ασφαλείς θέσεις.
Όπως εξηγεί η ΕΛΕΑΝΑ στην επιστολή της, οι πάσχοντες από τέτοιου είδους νοσήματα γενικώς είναι ευάλωτοι στις εποχιακές ή ευκαιριακές λοιμώξεις. Ειδικά, όμως, εκείνοι που εργάζονται σε χώρους υγειονομικές φροντίδας, μπορεί να κινδυνεύσουν σε περιόδους έξαρσης λοιμώξεων, όπως η παρούσα.
Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε
Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση
Η ΕΛΕΑΝΑ αναφέρει ότι ο κορωνοϊός και οι άλλοι λοιμογόνοι παράγοντες είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι για τους ασθενείς οι οποίοι:
- Λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία (κορτιζόνη, DMARDs, βιολογικούς παράγοντες)
- Πάσχουν ταυτοχρόνως από άλλα χρόνια νοσήματα.
Τα υποκείμενα νοσήματα μπορεί να σχετίζονται με το ρευματικό νόσημα (π.χ. διάμεση πνευμονοπάθεια) ή να είναι γενικής φύσεως (π.χ. διαβήτης, στεφανιαία νόσος).
«Υπολείπεται το ανοσολογικό σύστημα»
«Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι σε χώρους υγειονομικής φροντίδας (ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό) που είναι ασθενείς με αυτοάνοσα φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα… ανήκουν πρωτίστως στα άτομα υψηλού κινδύνου (ανοσοκαταστολή) για εποχιακές ή ευκαιριακές λοιμώξεις», σημειώνει προς τους κ.κ. Βασίλη Κικίλια και Παναγιώτη Αρκουμανέα η πρόεδρος της ΕΛΕΑΝΑ κυρία Αθανασία Παππά.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
Και συνεχίζει: «Αυτός είναι ο λόγος που οι εργαζόμενοι αυτοί επιβάλλεται να εκτίθενται όσον το δυνατό λιγότερο σε ιογενές-μικροβιακό φορτίο, σε περιόδους έξαρσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως το διάστημα αυτό με την ενδημία του CON-VID19. Εάν κάποιος είναι σε βιολογική θεραπεία όπως αντι-TNF ή αντι IL-17Α, τότε γνωρίζουμε ότι το ανοσολογικό του σύστημα υπολείπεται λόγω θεραπείας των φυσιολογικών ανθρώπων. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματά μπορεί να είναι χειρότερα, αν κολλήσει μια λοίμωξη ή ιό».
Η κυρία Παππά καταλήγει ότι οι ασθενείς αυτοί δεν πρέπει να εργάζονται σε χώρους άμεσης έκθεσης σε λοιμογόνους παράγοντες (π.χ. ΤΕΠ, Πνευμονολογικές Κλινικές). Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο για την υγεία τους. Επομένως, «πρέπει προσωρινά τουλάχιστον να απασχοληθούν σε χώρους μειωμένης πιθανότητας έκθεσης σε λοιμώξεις».