Κορονοϊός: Μην παίρνετε αψήφιστα την Covid, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα κρατά μάσκα για προστασία από την Covid
Κάθε φορά που αρρωσταίνει κάποιος, υπάρχει πάντα κίνδυνος, τονίζουν οι ειδικοί, σημειώνοντας ότι αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος μπορεί να έχουμε σοβαρότερες νοσήσεις και περισσότερες νοσηλείες τον χειμώνα

Ο κορονοϊός και η Covid παραμένουν απειλή, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι, ζητώντας από τον κόσμο να μην παίρνει αψήφιστα τον ιό. Γιατί μπορεί τα συμπτώματα του τελευταίου -καλοκαιρινού- κύματος να είναι σχετικά πιο ήπια, ωστόσο το κύμα, παγκοσμίως, ήταν απροσδόκητα μεγάλο και ήρθε νωρίτερα, καθώς οι νέες παραλλαγές φαίνεται πως διαφεύγουν του ανοσοποιητικού.

Αυτό επιβεβαιώνουν, άλλωστε, και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που στην τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης σημειώνει πως «η θερινή αύξηση στη δραστηριότητα του ιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος από ό,τι το καλοκαίρι του 2023 και μέχρι του παρόντος φαίνεται να χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών για νοσηλεία, αλλά από μικρότερο αριθμό
διασωληνώσεων και θανάτων σε σχέση με πέρσι».

Κατά συνέπεια, οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας προτρέπουν τον κόσμο να κάνει το επαναληπτικό εμβόλιο (αν δεν έχει περάσει πρόσφατα Covid) και rapid test όταν είναι άρρωστος, όπως και να ενημερώνεται για τις διαθέσιμες θεραπείες.

«Υπάρχει ένας τόνος Covid εκεί έξω», τονίζει η Jennifer Nuzzo, επιδημιολόγος και διευθύντρια του Κέντρου Πανδημίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown. «Αν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα, κάντε ένα τεστ γιατί μπορεί να ωφεληθείτε από τη λήψη φαρμάκων. Αν μη τι άλλο, θα ξέρετε ότι έχετε μολυνθεί και μπορείτε να μείνετε σπίτι για να μην κολλήσετε άλλους ανθρώπους», προσθέτει.

«Κάθε φορά που αρρωσταίνει κάποιος, υπάρχει πάντα κίνδυνος», σημειώνει επίσης.

Ο Justin Lessler, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, αποδίδει το απροσδόκητα υψηλό κύμα σε νέες παραλλαγές που «διέφυγαν του ανοσοποιητικού συστήματός μας λίγο πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε», αλλά και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι λιγότερο προσεκτικοί με τον ιό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα Covid -όπως πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο- πρέπει να κάνει τεστ, ακόμα κι αν δεν ανησυχεί για αυτό, τονίζει.

«Πλέον είναι περισσότερο θέμα συνείδησης παρά άμεσου αντικτύπου στη δημόσια υγεία», λέει. Σημαίνει ότι υπολογίζουμε και τα «άτομα που μπορεί να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ή να ανησυχούν περισσότερο για την ασθένεια από άλλους».

Το τεστ όταν εμφανίζει κανείς συμπτώματα είναι επίσης σημαντικό, επειδή τα αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid, είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται νωρίς στην πορεία μιας νόσησης.

Όπως υπογραμμίζει και ο ΕΟΔΥ, συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως, αν και ο ιός δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο ήταν στο απόγειο της πανδημίας, η Covid μπορεί ακόμα να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα. Και, αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος, ο Bill Hanage, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, φοβάται πως «θα καταλήξουμε να βλέπουμε σοβαρότερες νοσήσεις, περισσότερες νοσηλείες και περισσότερους θανάτους από ό,τι θα μπορούσαμε να έχουμε».

Για το πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι δείκτες της Covid το φθινόπωρο και τον χειμώνα, οι επιδημιολόγοι δεν έχουν σίγουρες απαντήσεις.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να είναι στη μικρότερη πλευρά, επειδή το κύμα του καλοκαιριού ήταν πολύ μεγάλο, αλλά, τούτου λεχθέντος, δεν έχει υπάρξει ακόμη χειμώνας χωρίς κύμα», τονίζει ο καθηγητής Lessler, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει να αλλάζει αυτό.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίθεση με τρικάκια του Ρουβίκωνα στην Ελληνική Αγωγή

Χάπι «3 σε 1» για την αρτηριακή πίεση επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα από τα μεμονωμένα φάρμακα

Διαγνωστικές εξετάσεις: Αίρονται με υπουργική απόφαση οι περιορισμοί για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών