Κορονοϊός: «Όχι» στο click away για την επόμενη εβδομάδα, λένε οι λοιμωξιολόγοι
Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και έως ότου φανούν οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων από τη Δευτέρα 11/1 , δεν θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω η κινητικότητα στον πληθυσμό.
Το κλίμα ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής είναι ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς η εξίσωση της δημόσιας υγείας και της επανεκκίνησης της οικονομίας, δεν είναι εύκολη, εξαιτίας των τελευταίων επιστημονικών προβλέψεων για αυξανόμενη τάση της διασποράς του κορονοϊού στην κοινότητα.
Έτσι, το άνοιγμα δύο ή και περισσότερων δραστηριοτήτων ταυτόχρονα, δεν προκρίνεται σήμερα ως ασφαλές βήμα.
Δείτε επίσης: Νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Δύσκολες αποφάσεις για lockdown, click away και κομμωτήρια
Υπό το κλίμα αυτό, θεωρείται πιθανότερο να αποφασιστεί σήμερα η παράταση της επανεκκίνησης των εμπορικών δραστηριοτήτων (click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής νυχιών) για μία εβδομάδα, με σκοπό να μεσολαβήσουν κάποιες κρίσιμες μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η πανδημία θα δείξει καλύτερα τις “διαθέσεις” της. Δηλαδή θα φανούν και οι τελευταίες επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των εορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.
Οι αποφάσεις των λοιμωξιολόγων στη σκιά τρίτου πιθανού κύματος
Διχογνωμία επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθώς δεν συναινούν στον βαθμό επικινδυνότητας που μπορεί να εγκυμονεί η επαναλειτουργία ορισμένων δραστηριοτήτων.
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων σε επιβαρυμένες περιοχές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η πλειοψηφία των επιστημόνων προκρίνει στις αποφάσεις της περισσότερο την ψυχολογική και εκπαιδευτική ανάγκη των μαθητών να επιστρέψουν στα θρανία, καθώς μάλιστα οι μικρότεροι δεν συνεισφέρουν στην διασπορά της πανδημίας. Κάποιοι συμμερίζονται, επίσης, και την ανάγκη η οικονομική δραστηριότητα να λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς.
Ωστόσο, στον αντίποδα υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις, τόσο για το άνοιγμα των σχολείων στις «κόκκινες περιοχές», όσο και στο άνοιγμα της εμπορικής δραστηριότητας, με τους αντιδρώντες επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού, μπορεί να φέρει αύξηση στον αριθμό των ασθενών και ταυτόχρονα τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Υπήρξαν, ωστόσο και επιστήμονες που υποστήριξαν ότι είναι προτιμότερο να ανοίξουμε μερικώς την οικονομία, παρά τα σχολεία, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας το επόμενο διάστημα, θα είναι ανυπολόγιστες.
Ανεβαίνει επικίνδυνα το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα
Οι επιστήμονες συνυπολογίζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και τις προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της Πρωτοχρονιάς, η οποία δεν έχει φανεί ακόμα, δεν συναινούν όπως όλα δείχνουν στο άνοιγμα της οικονομίας.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας άγγιζε με τα χθεσινά νούμερα της πανδημίας σχεδόν το 6%, δηλαδή δύο μονάδες πάνω από το επιτρεπόμενο και ασφαλές όριο του 4%, που έχουν θέσει διεθνείς οργανισμοί. Ταυτόχρονα, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο της Δυτικής Αττικής και της Αττικής εν γένει, αλλά και διάσπαρτες “εστίες” σε περιοχές της Κοζάνης, της Κρήτης, της Ροδόπης και της Βοιωτίας.