Iatropedia

Κορονοϊός: ΟΧΙ, το να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα ΔΕΝ είναι “χειρότερο από το να μην φοράς καθόλου μάσκα”

Τις προηγούμενες μέρες μια έρευνα παρερμηνεύθηκε από πολλά διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, έλεγαν ότι “το να φοράς χρησιμοποιημένη μάσκα είναι χειρότερο από το να μην φοράς καθόλου μάσκα”. Αυτό, όμως, δεν είναι ακριβές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Physics of Fluids”, ρίχνει περαιτέρω φως στην κατανόησή μας για το πώς οι μάσκες βοηθούν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID-19 (νέος ορονοϊός), αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να επιλέξει κανείς να μην φοράει μάσκα.

Κορονοϊός: Πώς η ροή του αέρα στην μάσκα επηρεάζει την πιθανότητα μόλυνσης

Η μελέτη ήταν μια ανάλυση του πώς η χειρουργική μάσκα τριών στρωμάτων επηρεάζει τη ροή του αέρα και πώς τα σωματίδια περνούν από αυτήν, όταν λερωθεί με βρωμιές και σταγονίδια. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν η μάσκα είναι λιγότερο ευνοϊκή για τη ροή του αέρα, τότε περισσότερος αέρας (και πιθανώς περισσότερα σταγονίδια πλάτους μικρότερο από 2,5 μικρόμετρα) εκτρέπονται γύρω από την μάσκα και προς τη ρινική κοιλότητα. Με αυτόν τον συγκεκριμένο τύπο μάσκας, όταν βρωμίζει και όταν εκτίθεστε σε ιδιαίτερα μικρά σταγονίδια, είναι πιθανό ο κίνδυνος μόλυνσης του κορονοϊού να αυξηθεί ελαφρώς.

Ωστόσο, η συνολική αποτελεσματικότητα της μάσκας έναντι της COVID-19 παραμένει υψηλή.

Ο πρωταρχικός σκοπός της μάσκας δεν είναι για την προστασία του χρήστη αλλά για την μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του κορονοϊού από τον ίδιο τον χρήστη προς τους άλλους, εάν αυτός έχει COVID-19, αλλά είναι ασυμπτωματικός. Μόλις πρόσφατα, το CDC ανακοίνωσε επισήμως ότι οι μάσκες θα μπορούσαν να προστατεύσουν και τους χρήστες, αλλά αυτό παραμένει δευτερεύον όφελος της χρήσης τους.

Με άλλα λόγια, πρωταρχικός σκοπός μιας μάσκας είναι να αποτρέψει τα σταγονίδια να διαφύγουν από το στόμα του χρήστη. Η εν λόγω μελέτη ΔΕΝ υποδηλώνει ότι μια χρησιμοποιημένη μάσκα είναι λιγότερο αποτελεσματική από αυτή την άποψη. Επίσης, όσον αφορά μάσκες που δεν είναι χειρουργικές μάσκες τριών στρωμάτων, η μελέτη δεν λέει τίποτα.

Σχετικά με τον τίτλο σε πολλά ΜΜΕ, ότι ‘η χρησιμοποιημένη μάσκα είναι χειρότερη από το να μην φοράς καθόλου μάσκα’, ελπίζω ότι να μην οδηγήσει σε αμφιβολία του κοινού για τη χρήση μάσκας για προστασία”, δήλωσε ο δρ. Xi Jinxiang στο SFGate. “Η αποτελεσματικότητα της προστασίας των άλλων (εκπνοή ή έλεγχος της πηγής σταγονιδίων από μολυσμένο άτομο) και η προστασία του εαυτού (εισπνοή ή διήθηση για προσωπική προστασία) μπορεί να είναι διαφορετική. Δεν έχουμε μελετήσει ακόμα την αποτελεσματικότητα της προστασίας εκπνοής (δηλαδή το πόσα σταγονίδια εκπνοής μπλοκαρίστηκαν από την μάσκα)”, πρόσθεσε.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι «η χρήση μάσκας μειώνει τη διείσδυση σωματιδίων στους πνεύμονες, ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα διήθησης (σ.σ. δηλαδή το πόσα καλά φιλτράρει η μάσκα τον αέρα) της μάσκας».

Κορονοϊός: Επικίνδυνη η απλοποίηση των συμπερασμάτων μιας έρευνας

Πάνω από το 50% της διασποράς του κορονοϊού συμβαίνει από άτομα που δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με το CDC. Εκτός από την καραντίνα, η χρήση μάσκας (ακόμα κι αν δεν εμφανίζετε συμπτώματα) εξακολουθεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση της COVID-19.

Δεν είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας που μια επιστημονική μελέτη σχετικά με τις μάσκες έχει απλοποιηθεί υπερβολικά για να αποθαρρύνει τη χρήση μάσκας. Τον Αύγουστο, ο δρ. Martin Fischer του Πανεπιστημίου Duke αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η μελέτη του σχετικά με τη ροή του αέρα μέσω μάσκας δεν υποδηλώνει ότι το να καλύπτει κανείς στόμα και μύτη με γκέτες λαιμού είναι χειρότερο από το να μην τα καλύπτει καθόλου.

Πηγή: https://www.sfgate.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Είναι 10 φορές πιο πιθανό να κολλήσεις COVID-19 σε αυτό το μέρος σε σχέση με οπουδήποτε αλλού

Οδηγία του ΕΟΦ για τις μάσκες χαλκού: Ποιοι απαγορεύεται να τις φορούν

Κορονοϊός: Ένα σύμπτωμα στα μάτια ίσως είναι το πρώτο σημάδι COVID-19