Κορονοϊός: Οι “κόκκινες” περιοχές της διασποράς που κρατούν σε αγωνία – Μόρια και Αττική στο επίκεντρο!

  • Γιάννα Σουλάκη
διασπορά
Σποραδικά κρούσματα του κορονοϊού παρατηρούνται πλέον, σχεδόν σε κάθε νομό και πόλη της χώρας. Όμως, υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που κρατούν σε μεγαλύτερη ανησυχία τις αρχές. Δείτε σε ποιες πόλεις υπάρχει η μεγαλύτερη διασπορά τις τελευταίες ημέρες και που υπάρχουν μεγάλες συρροές κρουσμάτων.

Σε υψηλά, αλλά σταθερά επίπεδα κινείται η διασπορά της νόσου COVID-19 στην Αττική. Παρά τα περιοριστικά μέτρα, όμως, προς το παρόν στην πρωτεύουσα δεν παρατηρείται τάση μείωσης των κρουσμάτων.

Η Αττική εμφανίζει σχεδόν καθημερινά τις μισές από τις ημερήσιες μολύνσεις του κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες τρεις ημέρες, από τα 573 νέα περιστατικά COVID-19 που καταγράφηκαν στη χώρα, τα 264 εντοπίζονται στην πρωτεύουσα.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Αυξημένα τα κρούσματα λόγω συρροών – 248 νέα περιστατικά και 98 στην Αττική!

Η διασπορά στην πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας, κρατά σε εγρήγορση τις υγειονομικές αρχές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, με την πρώτη μεγαλύτερη αύξηση που θα εντοπιστεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα ενεργοποιήσει άμεσα σχέδιο εφαρμογής σκληρών περιοριστικών μέτρων στην Αττική.

Λέσβος: Άγνωστη η εξέλιξη της διασποράς στη Μόρια μετά την πυρκαγιά

Ανεξέλεγκτη, ωστόσο, φαίνεται να είναι η κατάσταση στη Λέσβο, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού -ανάμεσα σε κατοίκους και φιλοξενούμενους του ΚΥΤ της Μόριας- μέσα σε τρεις ημέρες ξεπέρασαν τα 50, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.

Η μεγάλη πυρκαγιά, αλλά και τα ανεξέλεγκτα επεισόδια που ακολούθησαν έδωσαν την ευκαιρία να τραπούν σε φυγή 35 πρόσφυγες και μετανάστες θετικοί στον κορονοϊό, ενώ μόλις 8 από αυτούς εντοπίστηκαν και τέθηκαν και πάλι σε περιορισμό. Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ σχέδιο εκτεταμένου διαγνωστικού ελέγχου στον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο. Όμως, από τους 13 χιλιάδες διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας, είχαν προλάβει να εξεταστούν μόνο οι 2.000.

Δείτε επίσης : Μόρια – κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Τα κρούσματα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μετά τη φωτιά

Πλέον εκφράζονται φόβοι, ότι υπάρχουν πολλοί θετικοί στον κορονοϊό πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί, ενώ ταυτόχρονα και η διεξαγωγή ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι πλέον ιδιαίτερα δυσχερής. Για το λόγο αυτό από το μεσημέρι της Τετάρτης στη Μυτιλήνη έχουν μεταβεί για να εποπτεύσουν τις υγειονομικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Η κατάσταση, ωστόσο, κρίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, εξαιτίας του γεγονότος ότι ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες υπάρχουν και 600 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Αλέξανδρος Ζάμπρα.

Δείτε επίσης – Υγειονομική «βόμβα» στη Μόρια: 600 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εκτεθειμένα στον κορονοϊό

Ημαθία – Πέλλα: Εκτεταμένη ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ σε 4 εργοστάσια

Άγνωστα είναι ακόμα τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων και της εκτεταμένης ιχνηλάτησης που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, σε τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια στην Κεντρική Μακεδονία. Τρία από αυτά βρίσκονται στην Π.Ε. Ημαθίας και το ένα στην Π.Ε. Πέλλης, στην οποία περιλαμβάνεται η γνωστή περίπτωση της κονσερβοποιίας των Γιαννιτσών.

Τα 46 κρούσματα COVID-19 ανάμεσα σε 680 εργαζόμενους στο εργοστάσιο στα Γιαννιτσά, εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, ενώ και στην Ημαθία έχουν εντοπιστεί 4 εργάτες θετικοί στον κορονοϊό.

Οι εργάτες είναι εποχικοί εργαζόμενοι σε εργοστάσια επεξεργασίας φρούτων της περιοχής, τα οποία είχαν προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας. Ένας ακόμη εργάτης -κάτοικος Γρεβενών- εντοπίστηκε θετικός στον ιό, σε εργοστάσιο εμπορίας φρούτων της Ημαθίας, ενώ τα άλλα κρούσματα που εργάζονταν στα συγκεκριμένα εργοστάσια, διαμένουν σε διάφορους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας μόνο την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν 48 κρούσματα του κορονοϊού.

Στο παρακάτω διάγραμμα του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται η εικόνα των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα ανά περιοχή, κατά τις τελευταίες 10 ημέρες:

Πιερία: 19 κρούσματα μέσα σε 3 ημέρες

Στο επίκεντρο της ανησυχίας των αρχών βρίσκεται τελευταία και ο νομός Πιερίας, όπου μόνο μέσα σε 3 ημέρες εντοπίστηκαν 19 κρούσματα του κορονοϊού (5-7-7).

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στην Πιερία παρατηρείται αύξηση των περιστατικών τόσο ανάμεσα στους πολίτες, όσο και σε εργαζόμενους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι δύο νοσηλεύτριες και ένας γιατρός του Κ.Υ. Αιγινίου βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Θετικοί στην COVID-19, επίσης, βρέθηκαν και 4 πολίτες. Το Κέντρο Υγείας έκλεισε μια ημέρα για απολύμανση.

“Η κατάσταση θα ξεφύγει εάν δεν γίνονται τακτικά προληπτικά τεστ στους υγειονομικούς και τα εργαστήρια συνεχίζουν να υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων”, αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Μιχάλης Γιαννάκος.

Περιοχές που βρίσκονται σε στενή παρακολούθηση

Άλλες πόλεις και νομοί, που έχουν πλέον καθημερινή παρουσία στον χάρτη της διασποράς του κορονοϊού κι έχουν τεθεί σε στενή παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ, είναι η Λάρισα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Αιτωλοακαρνανία, η Κοζάνη και τα Τρίκαλα.

Στο παρακάτω διάγραμμα του ΕΟΔΥ αποτυπώνεται η εικόνα των κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα ανά περιοχή, από την αρχή της πανδημίας και μέχρι σήμερα: