Κορωνοϊός: Οι μεταγγίσεις πλάσματος μειώνουν τη θνησιμότητα στους βαριά ασθενείς
Η θεραπεία με πλάσμα αίματος από ασθενείς που νίκησαν τον νέο κορωνοϊό, μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Η ανάλυση βασίσθηκε σε 12 κλινικές μελέτες οι οποίες διεξάγονται σε επτά χώρες του κόσμου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Ολλανδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Στις μελέτες αυτές είχαν συμπεριληφθεί 804 ασθενείς, με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα η χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς στην Ελλάδα
Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 48 έως 70 ετών, αναλόγως με τη μελέτη. Το 56% ήσαν άνδρες. Όλες οι μελέτες είχαν εντάξει ασθενείς σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί σε άλλους είχαν χορηγήσει πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς και σε άλλους όχι.
Όπως έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση, οι ασθενείς που έλαβαν το πλάσμα αίματος είχαν λιγότερες από τις μισές πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους. Ειδικότερα, η θνησιμότητα ήταν:
- 13% στους ασθενείς που έλαβαν το πλάσμα αίματος
- 25% σε όσους έκαναν άλλες θεραπείες
Αν και η διαφορά είναι ενθαρρυντική, οι ερευνητές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Και αυτό διότι μόνον οι τρεις από τις 12 μελέτες που αναλύθηκαν ήταν τυχαιοποιημένες. Στις τυχαιοποιημένες μελέτες οι ασθενείς χωρίζονται τυχαία σε ομάδες για να λάβουν είτε την υπό εξέταση θεραπεία, είτε την κλασική φροντίδα. Οι μελέτες αυτές θεωρούνται ως οι πιο αξιόπιστες για την αξιολόγηση των ιατρικών θεραπειών.
Ενισχύονται οι ελπίδες
«Όλες οι κλινικές μελέτες έχουν περιορισμούς. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια υψηλού επιπέδου μετανάλυση (συνδυασμένη ανάλυση) των διαθέσιμων στοιχείων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Michael Joyner, καθηγητής Αναισθησιολογίας στην Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
«Η νέα μελέτη ενισχύει την ελπίδα ότι η θεραπεία με πλάσμα αίματος είναι ωφέλιμη. Δυστυχώς, όμως, δεν παρέχει ακόμα τα αδιάσειστα στοιχεία που χρειαζόμαστε για να την εντάξουμε στον θεραπευτικό αλγόριθμο της βαριάς μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», σχολίασε η Dr Mila Ortigoza, διδάσκουσα Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Όπως εξήγησε, καμία από τις τυχαιοποιημένες μελέτες που συμπεριέλαβε η νέα ανάλυση δεν είχε αρκετά μεγάλο αριθμό ασθενών. Ακόμα και έτσι, όμως, «τα ευρήματά της ενισχύουν τις ελπίδες μας πως οι μεταγγίσεις από αναρρώσαντες μπορεί να βοηθήσουν τους πιο βαριά ασθενείς».
Και στην Ελλάδα
Η θεραπεία με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς αποτελεί αντικείμενο μελέτης και στη χώρα μας. Συμμετέχουν έξι νοσοκομεία και 23 συνολικώς επιστήμονες, με επικεφαλής τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιο Α. Δημόπουλο.
Όπως είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, οι πρώτοι 10 ασθενείς στη χώρα μας που υποβλήθηκαν σε αυτή τη θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση της κατάστασής τους.
Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Δημόπουλος, η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Και αυτό διότι το πλάσμα περιέχει έτοιμα αντισώματα έναντι του ιού. Τα αντισώματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τους βαρέως πάσχοντες να καταπολεμήσουν τη νόσο.
Η νέα μελέτη δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, αλλά μόνο στον διακομιστή προεκτυπώσεων για επιστήμες Υγείας medRxiv.