Κορονοϊός: Παράταση του lockdown και περισσότερο χρόνο ζητούν οι επιδημιολόγοι – Διχογνωμία για τα σχολεία

  • Γιάννα Σουλάκη
Επιτροπή
Η ημερομηνία λήξης του lockdown εκπνέει σε λίγα 24ωρα και πλησιάζει η στιγμή, που οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα κληθούν να προχωρήσουν σε νέες κρίσιμες εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, για τα παρακάτω βήματα που θα ακολουθήσει η χώρα στην πορεία της στην πανδημία.

Στο «τραπέζι» συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων φτάνουν τις επόμενες μέρες τα επιδημιολογικά στοιχεία των τριών πρώτων εβδομάδων του lockdown (τεσσάρων για τη Θεσσαλονίκη), καθώς θα πρέπει να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα, εάν τα περιοριστικά μέτρα θα παραταθούν μία ή δύο εβδομάδες.

Η παράταση του lockdown, το άνοιγμα των σχολείων και το πότε θα καταφέρει η χώρα να μπει σε διαδικασία ομαλής και χωρίς ρίσκο μετάβασης στο σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, είναι τα ερωτήματα που “καίνε” την ελληνική κοινωνία.

Ακόμη περισσότερο, όμως, “καίνε” οι αριθμοί της πανδημίας. Οι νεκροί είναι εκατοντάδες τις τελευταίες ημέρες και οι διασωληνωμένοι άγγιξαν τους 600. Στα νοσοκομεία -που καταφέρνουν ακόμη να αντέχουν παρά την πίεση- νοσηλεύονται πάνω από 3.500 ασθενείς και η ροή των εισαγωγών συνεχίζεται, με μία ελαφρά κάμψη τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, οι κλίνες εντατικής βρίσκονται στο 99% της πληρότητάς τους και εξαντλούνται, ενώ είναι σίγουρο ότι πολλοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα, θα χρειαστούν Εντατική νοσηλεία μέσα στις επόμενες μέρες.

Τα νέα ημερήσια κρούσματα παραμένουν σταθερά σε πάνω από 2.000, ενώ η Θεσσαλονίκη -με 633 νέες λοιμώξεις μόνο χθες- δείχνει να αντιστέκεται στα μέτρα. Η Αττική μοιάζει -προς το παρόν- ασφαλής.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός 25/11: 87 νεκροί και 2.152 νέα κρούσματα σήμερα – 597 οι διασωληνωμένοι

Ποια είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν σε αποφάσεις

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορύφωση του δεύτερου πανδημικού κύματος και τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες “πίσω” από τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη. Τόσο ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, όσο και ως προς την χαλάρωση των μέτρων. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι επιστήμονες θα ζητήσουν περισσότερο χρόνο, αλλά και πιο λεπτομερή στοιχεία, καθώς πολλά -όπως λένε- θα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν την επόμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά δεν είναι αρκετός για την απόφαση της άρσης του lockdown. Eίναι ένα σχετικό νούμερο κι έχει να κάνει με το πόσο εντατικοί είναι οι εργαστηριακοί έλεγχοι. Έτσι οι λοιμωξιολόγοι θα εστιάσουν στους δύο κρίσιμους επιδημιολογικούς δείκτες: μεταδοτικότητας (Rt), και θετικότητας.

Ο δείκτης θετικότητας προκύπτει από τον αριθμό των θετικών, στο σύνολο των διενεργηθέντων τεστ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εχθές Τετάρτη (25/11) σε σύνολο 31.000 τεστ εντοπίστηκαν 2.152 μολύνσεις, γεγονός που τοποθετεί τον δείκτη θετικότητας στο 10%, δηλαδή δυόμιση φορές πάνω από το διεθνές ασφαλές όριο του 4%.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι ειδικοί, επίσης, στο ποσοστό θετικότητας ανά Περιφερειακή Ενότητα και για τον λόγο αυτό έχουν ζητήσει από τον ΕΟΔΥ τον ακριβή αριθμό των διενεργηθέντων τεστ ανά νομό και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σημαντικές παράμετροι που θα συνυπολογιστούν είναι, ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα ανά περιοχή (υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), αλλά και η δυσκολία περαιτέρω μείωσης των κρουσμάτων εν μέσω του χειμώνα και ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το άνοιγμα των σχολείων πριν τα Χριστούγεννα

Αντικρουόμενες απόψεις για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το πρώτο άνοιγμα του lockdown να γίνει με τα σχολεία. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν, δηλαδή, στα θρανία τους στις 7 Δεκεμβρίου και οπωσδήποτε πριν από το εκ νέου κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η πρόταση αυτή, όμως, έχει προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό σε πολλούς επιστήμονες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν, αλλά με μέτρα. Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν είχε ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οπότε δεν αποκλείεται και αυτή τη φορά, να υπάρξουν αντικρουόμενες θέσεις μέσα στην Επιτροπή.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η κα. Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας ΕΚΠΑ και Λοιμωξιολόγος, αναφέρει ότι τα σχολεία καλό είναι να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά με προϋποθέσεις:

“Να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με αυστηρότερα μέτρα. Να μην έχουμε δηλαδή κουβεντούλα, πότε να φοράνε μάσκα πότε να μη φοράνε, ή να μην κρατούν καμία απόσταση. Γιατί τα σχολεία δεν τα κλείσαμε την περασμένη φορά γιατί τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό. Ήταν ο συνωστισμός των νέων ή των παππούδων ή των γιαγιάδων που πάνε και φέρνουν τα παιδιά. Αν βρεθεί τρόπος τα παιδιά να μην αρχίζουν όλα συγχρόνως και τα μεσημέρια να μην φεύγουν όλα συγχρόνως, ώστε να μην περιμένει απ’ έξω απ΄ τα σχολεία πάρα πολύς κόσμος να ανοίξουν. Επίσης, να υπάρχει και κάποιος απ’ έξω που να τακτοποιεί τον κόσμο, δηλαδή “πάρτε το παιδί και φύγετε” καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Τα σχολεία δεν έχουν κλείσει πουθενά σε όλη την Ευρώπη. Αλλά πρέπει να μπει ο Δεκέμβρης να δούμε και πως θα είναι τα πράγματα”.

Διαφορετική άποψη έχει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Μαρία Τσολιά:

«Περιμένουμε να δούμε μείωση της κατάληψης κρεβατιών ΜΕΘ Covid. Αν το δούμε αυτό δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για άνοιγμα των σχολείων. Είναι ανελαστικός ο δείκτης αυτός. Αν έχουμε 90 και 99% κατειλημμένες κλίνες Covid και 85% και 89% δεν υπάρχει περιθώριο και δεν μπορούμε να ανοίξουμε οποιαδήποτε συζήτηση. Αλλά μου φαίνεται ότι τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες θα δούμε μείωση στις νοσηλείες γιατί έχουν αρχίσει λίγο τα περιστατικά να σταθεροποιούνται και μάλλον να μειώνονται, απλώς η μείωση στις ΜΕΘ θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο. Δεν νομίζω, όμως, ότι θα δούμε τόσο σημαντική μείωση και στους διασωληνωμένους”, καταλήγει η Καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.