Κορονοϊός: Ποια είναι τα νέα δεδομένα που θέτουν σε κίνδυνο το πολυπόθητο “Πάσχα στο χωριό”
Απομένει σχεδόν μόνο μία κρίσιμη εβδομάδα, μέχρι την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας και οι ελπίδες των πολιτών για Πάσχα στην εξοχή, μοιάζουν να απομακρύνονται. Στην τελευταία συνεδρίασή τους το πρωί της Παρασκευής (16/4) οι ειδικοί επιστήμονες “έσφιξαν τα λουριά”, αναστρέφοντας το ενθουσιώδες κλίμα που υπήρχε μέχρι σήμερα, για επιπλέον χαλάρωση των δυσβάστακτων μέτρων του παρατεταμένου lockdown.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στην τακτική συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, οι επιστήμονες που έχουν επιφορτιστεί με το έργο της ενημέρωσης, παρέθεσαν τους πολύ ισχυρούς λόγους που φαίνεται να βάζουν προσωρινά εμπόδια στην απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Η κατάσταση συνοψίζεται στη φράση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της επιτροπής των ειδικών, Βάνας Παπαευγγέλου:
“Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και κυρίως έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα σε όλη τη χώρα. Οποιαδήποτε χαλάρωση τώρα, που φαίνεται να πλησιάζουμε σε μια καλύτερη φάση καθώς προχωρούν και οι εμβολιασμοί, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση της διασποράς, αύξηση των κρουσμάτων, αύξηση και των νοσηλευόμενων ασθενών, αφού βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολλά ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει ένα καλό νέο και πολλά ανησυχητικά, που κρατούν τους επιδημιολόγους σε εγρήγορση, την κυβέρνηση σε θέση ευθύνης και τους πολίτες στη δυσάρεστη θέση να αποδεχθούν για μία ακόμη φορά μια πραγματικότητα που δεν τους είναι καθόλου ευχάριστη: Να περάσουν το Πάσχα για δεύτερη χρονιά εντός των τειχών!
Δείτε επίσης – Παπαευαγγέλου: Ένας στους τέσσερις διασωληνωμένους είναι κάτω των 55 ετών
Σταθεροποιείται το επιδημιολογικό φορτίο
Στα καλά νέα περιλαμβάνεται η σταθεροποίηση της εξάπλωσης της επιδημίας, αλλά σε φάση εύθραυστης ισορροπίας και σε υψηλά επίπεδα. Ο δείκτης θετικότητας -που προκύπτει από τις νέες λοιμώξεις σε αναλογία με τον αριθμό των τεστ- μειώθηκε στο 5,3% από το 6,4% της προηγούμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει πιο απλά, ότι η διασπορά του κορονοϊού σταθεροποιείται σε όλη τη χώρα, αλλά βέβαια δεν μειώνεται αισθητά.
Δείτε επίσης – Χαρδαλιάς: Ποιες περιοχές μπαίνουν, βγαίνουν και παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο»
Με 5.500 ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της επικράτειας, την εβδομάδα που μας πέρασε φάνηκε, επίσης, μία σταθεροποίηση και στις νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid, όμως, με το μέσο όρο της εβδομάδας να βρίσκεται στις 520 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.
“Αν και είναι νωρίς για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, φαίνεται ότι στην Αττική η επιδημία δείχνει μικρά, πολύ μικρά, δειλά σημεία εύθραυστης βελτίωσης, ενώ στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν μόνο ενδείξεις σταθεροποίησης”, δήλωσε ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Και κάπου εδώ, τα καλά νέα τελειώνουν.
Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε πολλές περιοχές της χώρας
Την ίδια στιγμή, σε επιμέρους περιοχές της χώρας το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και ιδιαίτερα στην Αττική, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα.
Παράλληλα, υπάρχουν, όπως είπε η κα. Παπαευαγγέλου, περιοχές στη χώρα μας όπου παρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων, όπως είναι το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος.
Ταυτόχρονα, οι δύο μεγάλοι παράγοντες κινδύνου για μετάδοση παραμένουν: η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση σε κοινωνικές συναθροίσεις τόσο μέσα στα σπίτια, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, ο γνωστός δείκτης Rt, που υποδηλώνει την ικανότητα του ιού να εξαπλώνεται από έναν ασθενή ή φορέα του ιού σε άλλους υγιείς, εξακολουθεί να είναι λίγο πάνω από τη μονάδα, στο 1,02. Είναι γνωστό ότι πάνω από τη μονάδα, δείχνει μεγάλη ικανότητα διάδοσης του ιού.
“Συνεπώς, βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση τη στιγμή αυτή, τώρα που ο ιός είναι παντού, άμεσα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι”, σημείωσε η Καθηγήτρια.
Αύξηση κατά 6% στις νοσηλείες ΜΕΘ και αύξηση στους θανάτους
Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα νέα από το ΕΣΥ και κυρίως σε ό,τι αφορά την πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τους διασωληνωμένους ασθενείς. Η πίεση αυτή κλιμακώνεται ραγδαία, με πάνω από 800 ασθενείς την Πέμπτη και πάνω από 820 την Παρασκευή.
Αυτό συμβαίνει καθώς η μέση διάρκεια νοσηλείας υπολογίζεται στις 17 ημέρες, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα εξιτήρια, την ώρα που οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξάνονται. Ένας στους τέσσερις ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μάλιστα, είναι νεότερος των 55 ετών.
Η αποκλιμάκωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα καθυστερήσει ακόμα τουλάχιστον δύο με τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τέλος, ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά λόγω της πανδημίας έχει αυξηθεί και οι προβλέψεις δείχνουν ότι λόγω του μεγάλου αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, ο αριθμός αυτός θα παραμείνει το ίδιο υψηλός και την επόμενη εβδομάδα.
Το Πάσχα μας … στα χέρια της υποεπιτροπής των ειδικών
Mε μικρά και σταθερά βήματα, επανεκτιμώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδική υποεπιτροπή του Υπουργείου Υγείας εξετάζει και εισηγείται τα προσεκτικά “ανοίγματα” της κοινωνίας και της οικονομίας.
Είναι η επιτροπή που θα συγκεντρώσει τα νέα δεδομένα, όπως αυτά θα διαμορφωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί η τελική απάντηση από την ολομέλεια των επιστημόνων, στο ποιο θα είναι τελικά το πλαίσιο για τον εορτασμό του Πάσχα.
Οι φόβοι των επιστημόνων εστιάζονται στις μετακινήσεις εκτός νομού, που μπορούν να διασπείρουν περαιτέρω τον ιό σε λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές της Περιφέρειας, αλλά και οι συναθροίσεις μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, που χαλαρώνουν την προσοχή και τις αντιστάσεις των ανθρώπων.
Ως προς το πόσο η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να ανατραπεί σε μία εβδομάδα, με την εμπειρία από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας δεν φαίνεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στα σημερινά στοιχεία, καθώς η αποκλιμάκωση είναι πάντα βασανιστική και αργόσυρτη. Βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις θα είναι σαφώς η κατάσταση στο σύστημα Υγείας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κι ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης:
“Σίγουρα το σύστημα Υγείας είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή την στιγμή, πιέζεται. Είναι προφανές και από τον αριθμό των θανάτων και από τον αριθμό των διασωληνωμένων. Είναι στοιχεία τα οποία τα λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας. Δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα. Όταν θα έρθει η στιγμή, θα γίνει στην Επιτροπή”, κατέληξε.