Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδίδεται πιο εύκολα όταν η υγρασία του περιβάλλοντος είναι μειωμένη, αναφέρουν επιστήμονες από την Αυστραλία.
Η σχετική μελέτη έδειξε πως κάθε μείωση στην περιβαλλοντική υγρασία κατά 1%, συνοδεύεται από αύξηση κατά 7-8% των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Είναι η δεύτερη μελέτη που καταδεικνύει συσχέτιση ανάμεσα στην χαμηλή υγρασία και την επιτάχυνση στην εξάπλωση του κορωνοϊού.
Ο Αύγουστος είναι γενικά ένας από τους μήνες με χαμηλή σχετική υγρασία, σε αρκετές περιοχές του κόσμου. Στη χώρα μας π.χ. τον Αύγουστο συνήθως έχει χαμηλή υγρασία στην Αττική.
Την νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη. Οι ερευνητές εξέτασαν τον ημερήσιο αριθμό των ανθρώπων που νόσησε ο κορωνοϊός στο Σύδνεϋ, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο. Κάθε αριθμός συγκρίθηκε με τα μετεωρολογικά δεδομένα της κάθε ημέρας.
Όπως διαπίστωσαν, ο αριθμός των κρουσμάτων εγχώριας μετάδοσης αυξανόταν όσο ο αέρας γινόταν ξηρότερος και η υγρασία μειωνόταν.
Μάλιστα η συσχέτιση αυτή ίσχυε ακόμα και την περίοδο που εφαρμόστηκαν στο Σύδνεϋ περιοριστικά μέτρα (lockdown). Τα μέτρα αυτά μείωσαν τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά και πάλι η συσχέτισή τους με την υγρασία της ατμόσφαιρας ήταν εμφανής, τονίζουν οι ερευνητές.
Αντιθέτως, ο κορωνοϊός δεν φάνηκε να επηρεάζεται από τις βροχοπτώσεις, την περιβαλλοντική θερμοκρασία ή την ταχύτητα των ανέμων.
Μικρότερα σταγονίδια στον αέρα
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Transboundary and Emerging Diseases.
«Ο ξηρός αέρας φαίνεται να ευνοεί την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι ο τόπος και ο χρόνος είναι σημαντικοί για την διασπορά του», δήλωσε ο Dr Michael Ward, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν βιολογικοί λόγοι για τους οποίους ο κορωνοϊός εξαρτάται από την υγρασία για να εξαπλωθεί. «Όταν η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας είναι μειωμένη, τα σταγονίδια που εκπέμπουμε όταν μιλάμε, βήχουμε ή φταρνιζόμαστε είναι μικρότερα. Επιπλέον, αιωρούνται επί περισσότερη ώρα στον αέρα», είπε. «Έτσι αυξάνεται η έκθεση άλλων ατόμων σε αυτά».
Αντιθέτως, όταν ο αέρας είναι υγρός, τα σταγονίδια είναι μεγαλύτερα και πιο βαριά, και καταλήγουν ταχύτερα στο έδαφος, πρόσθεσε.
«Η διαφορά αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να χρησιμοποιούμε προστατευτικές μάσκες», τόνισε ο Dr Ward. «Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν όλοι από τον κορωνοϊό, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών».