Iatropedia

Κορωνοϊός: Ποιο είδος μάσκας μας προστατεύει περισσότερο

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ βρήκαν τρόπο να ελέγξουν πόση προστασία παρέχουν έναντι του κορωνοϊού οι διάφορες μάσκες που χρησιμοποιούμε.

Όταν το θέμα είναι ο κορονοϊός Covid-19 και η προστασία από αυτόν, αποκτά μεγάλη σημασία τι είδους μάσκα θα επιλέξουμε. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως δεν είναι όλες οι μάσκες το ίδιο, καθώς εμποδίζουν σε διαφορετικό βαθμό την έκθεσή μας στον επικίνδυνο ιό.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke, στη Βόρειο Καρολίνα. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μία μέθοδο για να εξετάσουν πόσο αποτελεσματικά σταματούσαν διάφορες μάσκες τα σταγονίδια από το στόμα εθελοντών. Με την βοήθειά της εξέτασαν πιλοτικά 14 διαφορετικές μάσκες ή εναλλακτικές στις μάσκες, καθώς και ένα υλικό για μάσκες.

Η μέθοδός τους αποτελείται από ένα κουτί, ένα λέιζερ, έναν φακό και την κάμερα ενός κινητού τηλεφώνου. Με την βοήθειά της, «επιβεβαιώσαμε πως όταν ένας άνθρωπος μιλάει, εκπέμπει μικροσκοπικά σταγονίδια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Martin Fischer, αναπληρωτής καθηγητής Ερευνών στο Τμήμα Χημείας του Duke.

Επομένως, «ο νέος κορωνοϊός μπορεί όντως να μεταδοθεί με την ομιλία ή με το τραγούδι, χωρίς να απαιτείται βήχας ή φτάρνισμα», πρόσθεσε.

Η μέθοδος έδειξε ακόμα ότι μερικές μάσκες παρείχαν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τα εκπνεόμενα σωματίδια.

Ποια μάσκα ήταν καλύτερη; Η μάσκα Ν95 χωρίς βαλβίδα, σύμφωνα με την έρευνα. Στην δεύτερη θέση σε αποτελεσματικότητα ήταν οι κλασικές χειρουργικές μάσκες πολυπροπυλενίου.

Οι χειροποίητες βαμβακερές μάσκες, με δύο στρώματα υφάσματος, επίσης σταματούσαν πολλά σταγονίδια της φυσιολογικής ομιλίας, λένε οι ερευνητές. Αντιθέτως, οι μπαντάνες και τα περιλαίμια από ύφασμα fleece δεν μπλόκαραν αποτελεσματικά τα σταγονίδια αυτά.

Κρίσιμη η σωστή χρήση

«Αυτά είναι τα πρώτα ευρήματά μας. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξετάσουμε αναλυτικά κάθε είδος μάσκας και την αποτελεσματικότητα αναλόγως με τον τρόπο χρήσεως», είπε ο Dr Fischer.

«Εάν όλοι μας φορούσαμε μάσκα, θα μπορούσαμε να σταματήσουμε έως και το 99% των σταγονιδίων. Έτσι, ο κορωνοϊός θα είχε πολύ λιγότερες ευκαιρίες να μολύνει άλλα άτομα», δήλωσε ο Dr Eric Westman, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Duke. «Δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουμε εμβόλιο ή κάποιο αντιϊικό φάρμακο, οι μάσκες είναι ο μοναδικός αποδεδειγμένος τρόπος προστασίας που διαθέτουμε. Έχει όμως σημασία να διαλέγουμε τη σωστή μάσκα και να τη χρησιμοποιούμε σωστά».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σωστή χρήση της μάσκας σημαίνει ότι:

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο νέος κορωνοϊός αναχαιτίζεται πολύ περισσότερο με τις μάσκες, παρά με τις ασπίδες προσώπου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Μόνο έτσι πρέπει να πλένεις την μάσκα

Κορονοϊός: Πώς να αντέξετε την προστατευτική μάσκα στη ζέστη