Ο κορονοϊός Covid-19 έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας τις τελευταίες ημέρες και ολοένα περισσότερες «στενές επαφές» των κρουσμάτων μπαίνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τί είναι, όμως, ακριβώς η «στενή επαφή»;
Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η «στενή επαφή» ορίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο ο τόπος κατοικίας ή η σωματική επαφή. Ανήκουν και η διάρκεια και η απόσταση της έκθεσης σε έναν άνθρωπο, τον οποίο έχει μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19.
Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε
Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση
Στην πραγματικότητα, η έκθεση στον φορέα/ασθενή υπό ορισμένες συνθήκες, επί μόλις 15 λεπτά, είναι αρκετή για να θεωρηθεί κάποιος «στενή επαφή».
Ποιοι ορίζονται ως «στενή επαφή»
Ως «στενή επαφή», λοιπόν, ορίζονται τα εξής άτομα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
- Όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι με τον ασθενή
- Όσοι έχουν έρθει σε άμεση σωματική επαφή μαζί του (π.χ. έχουν κάνει χειραψία)
- Όσοι είχαν απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις του ασθενούς
- Όσοι είχαν επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή ΚΑΙ σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων. Επιπλέον, η επαφή πρέπει να διήρκησε επί περισσότερο από 15 λεπτά
- Όσοι παρέμειναν σε κλειστό χώρο με τον ασθενή ΚΑΙ σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων ΚΑΙ επί περισσότερο από 15 λεπτά. Κλειστός χώρος είναι, λ.χ., μια αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων ή ο χώρος αναμονής ενός νοσοκομείου ή ιατρείου. Επίσης ένα πούλμαν, μπαρ κ.λπ.
- Οι επαγγελματίες Υγείας ή άλλα άτομα που παρέχουν φροντίδα υγείας και οι εργαζόμενοι, που χειρίστηκαν δείγμα από τον ασθενή χωρίς τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας. «Στενή επαφή» θεωρούνται επίσης τα άτομα αυτών των κατηγοριών επί αστοχίας των μέτρων ατομικής προστασίας.
Ποιους απειλεί ο κορωνοϊός στο αεροπλάνο
Ειδική κατηγορία «στενής επαφής» ισχύει για το αεροπλάνο. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τα αεροπορικά ταξίδια ορίζονται ως «στενή επαφή» οι συνταξιδιώτες του ασθενούς, οι οποίοι κάθονταν εντός απόστασης δύο σειρών προς κάθε κατεύθυνση.
Ορίζονται επίσης τα άτομα που ταξίδευαν μαζί του ή τον φρόντιζαν. Το ίδιο και τα μέλη του πληρώματος που εξυπηρετούσαν το τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής.
Ωστόσο, αν ο ασθενής εκδηλώσει σοβαρά συμπτώματα ή μετακινιόταν μέσα στο αεροπλάνο, τότε ως «στενές επαφές» μπορεί να θεωρηθούν όλοι οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους. Υπάρχει, δε, ενδεχόμενο να θεωρηθούν ακόμα και όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης. Και αυτό, διότι τα σοβαρά συμπτώματα και οι μετακινήσεις ενδέχεται να συνεπάγονται μεγαλύτερη έκθεση στον ασθενή των λοιπών επιβαινόντων στο αεροσκάφος.