Iatropedia

Κορωνοϊός: Πως δεν θα νοσήσετε – Το μήνυμα του Βασίλη Κικίλια

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αλλά και την οικονομία της χώρας. Η αναχαίτιση της καταστροφικής επέλασης του είναι σε μεγάλο βαθμό ... στο χέρι μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ποιο μήνυμα θέλει να περάσει στους πολίτες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους, είναι καθοριστικής σημασίας για το πως θα εξελιχθεί η απειλή του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Η μία περίπτωση είναι να παραμείνει σε χαμηλή διασπορά, με λίγα διαπιστωμένα κρούσματα. Σ’ αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες θα μπορούν να ιχνηλατούν έγκαιρα την αλυσίδα της μετάδοσής τους και να τα περιορίζουν. Η δεύτερη και περισσότερο δυσοίωνη περίπτωση, όμως, αναφέρεται σε μεγάλη διασπορά του ιού. Όπου πλέον οι επιστήμονες χάνουν τα ίχνη του ιού, καθώς δεν μπορούν πλέον να ανακαλύψουν ποιος μετέδωσε τη νόσο, σε ποιόν. Στο στάδιο αυτό, ο υγειονομικός σχεδιασμός περιορίζεται πλέον στη νοσηλεία μόνο των σοβαρών περιστατικών, που παρουσιάζουν επιπλοκές και κυρίως πνευμονία.

Υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να σταματήσουμε σ’ αυτό το πρώτο στάδιο την εξάπλωση του ιού; Το ερώτημα έχει απάντηση: Να τηρούμε με ευλάβεια τα μέτρα ατομικής υγιεινής, λένε οι επιστήμονες!  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σ’ αυτό αναφέρθηκε αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας το μεσημέρι της Παρασκευής και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Β. Κικίλιας: Ποιο είναι το μήνυμα του για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ο κ. Κικίλιας ζήτησε από τους δημοσιογράφους να επικοινωνήσουν σωστά το μήνυμα για την προστασία του πληθυσμού και κυρίως των ευπαθών ομάδων, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Είναι σημαντικό οι συνάνθρωποί μας αυτοί που έχουν κάποια άλλη υποκείμενη νόσο ή είναι ηλικιωμένοι, να μπορέσουν να έχουν τη σωστή πληροφόρηση. Και επειδή ο νέος αυτός ιός, όπως και ο ιός της γρίπης, επηρεάζει σοβαρότερα τους συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως ασθενείς με χρόνια νοσήματα και ηλικιωμένους, τονίζω την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας.

Μιλάμε για συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

Για αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, μύτη, στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.

Μιλάμε για αποφυγή των κοντινών επαφών με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο και, πάνω απ’ όλα, για την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στους ειδικούς, τους επιστήμονες, για την πληροφόρησή μας και τη φροντίδα μας», είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος επικοινωνίας για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας εξηγεί περαιτέρω, ότι το πλύσιμο των χεριών είναι το Α και το Ω στον περιορισμό της εξάπλωσης μιας επιδημίας. Σημειώνει δε ότι το πιο σημαντικό για να μην νοσήσει κάποιος δεν είναι να μην ακουμπήσει μολυσμένη επιφάνεια ή άνθρωπο, αλλά να μην βάλει στο στόμα, τη μύτη και τα μάτια του τα χέρια του, με τα οποία έχει αγγίξει προηγουμένως τη μολυσμένη επιφάνεια.

Δείτε πως πλένουμε σωστά τα χέρια μας σύμφωνα με τον ΠΟΥ:

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τον κορωνοϊό

Σε γενικές γραμμές, οι πολίτες θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα που ακολουθούνται κάθε χειμώνα σε περιόδους έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δεν συστήνουν τις μάσκες προστασίας για τους ανθρώπους που είναι υγιής χωρίς συμπτώματα. Παρά μόνο για όσους νοσούν και για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας στην Ελλάδα – Ποιοι τις χρειάζονται και ποιοι όχι

 

Δείτε το νέο μήνυμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Δείτε πως βάζουμε σωστά το αντισηπτικό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ: