Τη σημασία που έχει η τήρηση των μέτρων προστασίας, έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, από τους πιστούς που πηγαίνουν στην εκκλησία, αναδεικνύει μία νέα, αμερικανική μελέτη. Η μελέτη περιγράφει την κατάληξη μιας σειράς δραστηριοτήτων σε εκκλησία του Αρκάνσας στις αρχές Μαρτίου.
Στις 16 Μαρτίου 2020, την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ τα πρώτα περιοριστικά μέτρα στις ΗΠΑ, το υπουργείο Υγείας του Αρκάνσας ενημερώθηκε για δύο κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επρόκειτο για έναν πάστορα και τη σύζυγό του, σε μία αγροτική περιοχή με 25.000 κατοίκους.
Ο 57χρονος ιερέας είχε εκδηλώσει τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα (βήχα και πυρετό) στις 11 Μαρτίου. Η 56χρονη σύζυγός του μία ημέρα νωρίτερα. Στις 13 Μαρτίου είχαν υποβληθεί και οι δύο σε τεστ για κορωνοϊό, λόγω εντεινόμενης δύσπνοιας. Τα αποτελέσματα είχαν βγει θετικά την ημέρα που ενημερώθηκαν και οι Αρχές του Αρκάνσας.
Αμέσως μετά τη διάγνωσή τους, οι Αρχές της αμερικανικής πολιτείας άρχισαν την ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως διαπίστωσαν, από τις 6 έως τις 11 Μαρτίου το ζευγάρι είχε συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις της εκκλησίας. Στις εκδηλώσεις αυτές είχαν παραβρεθεί συνολικώς 92 πιστοί.
Το ένα τρίτο από αυτούς ήταν ανήλικοι, δεδομένου ότι κάποιες από τις εκδηλώσεις αφορούσαν μικρά παιδιά. Άλλο ένα τρίτο ήσαν νεαροί ενήλικες και μεσήλικες.
Από τους πιστούς, συνολικά 35 εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι τρεις από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Επιπλέον, η ιχνηλάτηση των δικών τους επαφών έδειξαν πως οι 35 είχαν μολύνει άλλα 26 άτομα στην κοινότητά τους. Ο ένας από τους 26 έχασε τελικά τη ζωή του.
Από τους ασθενείς που μολύνθηκαν εντός της εκκλησίας, το ποσοστό των κρουσμάτων ανά ηλικία ήταν:
- Κάτω των 18 ετών : 6,3%
- 19-64 ετών: 59,4%
- Άνω των 65 ετών : 50%
Οι «ασθενείς-μηδέν»
Οι Αρχές ανακάλυψαν ότι δύο από τους πιστούς είχαν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα πολύ νωρίτερα από τους υπόλοιπους. Στην πραγματικότητα, είχαν νοσήσει στις 6 και 7 Μαρτίου.
Και οι δύο πιστοί ήσαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο κανένας από τους δύο δεν είχε ιστορικό ταξιδιού σε χώρα ή περιοχή όπου ενδημεί ο κορωνοϊός. Ούτε γνώριζαν να έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα. Επιπλέον, οι δύο αυτοί ασθενείς δεν σχετίζονταν μεταξύ τους, με εξαίρεση το ότι πήγαιναν στην ίδια εκκλησία.
Οι πιστοί αυτοί θεωρούνται ως οι «ασθενείς μηδέν», δηλαδή ως η πηγή της μόλυνσης του πάστορα, της συζύγου του και των υπολοίπων ατόμων.
Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ότι «υπάρχει πιθανότητα εκτεταμένης διασποράς του κορωνοϊού» κατά τις συναθροίσεις στους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο αυτό αφορά τις συναθροίσεις χωρίς τήρηση των μέτρων προστασίας. Όντως, στις αρχές του Μαρτίου κανένας δεν τηρούσε στις ΗΠΑ την κοινωνική απόσταση των 1,5-2 μέτρων, ούτε φορούσε προστατευτική μάσκα.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους απ’ όλες. Έως στιγμής έχουν διαγνωστεί περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο κρούσματα. Σχεδόν 92.000 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.
Το προαναφερθέν περιστατικό δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report. Την επιθεώρηση αυτή εκδίδει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC).