Κορονοϊός: Πώς μπορεί να τον επηρεάζει η κλιματική αλλαγή
Η κλιματική αλλαγή -και τα κλειστά παράθυρα- είναι πιθανό να βοηθούν στην εξάπλωση αερομεταφερόμενων ιών, όπως ο κορονοϊός που προκαλεί την COVID-19, προτείνει νέα μελέτη.
Τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και στους εσωτερικούς χώρους φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην παράταση της ζωής των παραλλαγών της COVID σε μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, αναφέρουν ερευνητές.
«Γνωρίζαμε ότι ο SARS-CoV-2, όπως και άλλοι ιοί, εξαπλώνεται μέσω του αέρα που αναπνέουμε. Αλλά η μελέτη αυτή αντιπροσωπεύει μια τεράστια ανακάλυψη στην κατανόησή μας για το πώς ακριβώς και γιατί συμβαίνει αυτό, και, πολύ σημαντικό, τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Allen Haddrell, ανώτερος ερευνητής στην επιστήμη των αερολυμάτων στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.
Σε εργαστηριακές μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα μπορεί να αυξήσει το χρονικό διάστημα που οι αερομεταφερόμενοι ιοί παραμένουν μολυσματικοί.
Ο κανονικός εξωτερικός αέρας έχει συγκέντρωση CO2 400 ppm, είπαν οι ερευνητές.
Η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 σε μόλις 800 ppm αύξησε και την επιβίωση των αερομεταφερόμενων ιών, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στις 25 Απριλίου στο περιοδικό Nature Communications.
Και όταν ο εσωτερικός αέρας φτάσει σε συγκέντρωση CO2 3.000 ppm -παρόμοια με τη συγκέντρωση που υπάρχει σε ένα πολυσύχναστο δωμάτιο- μετά από 40 λεπτά παρέμενε μολυσματικός περίπου 10 φορές περισσότερος ιός, ανακάλυψαν οι ερευνητές.
Οι ιοί χάνουν τη μολυσματικότητά τους λόγω της χαμηλότερης οξύτητας των εκπνεόμενων σταγονιδίων, ανέφερε ο Haddrell. Όμως, το CO2 συμπεριφέρεται ως οξύ όταν αλληλεπιδρά με τα σταγονίδια, επιτρέποντας στους ιούς να ζουν περισσότερο στον αέρα.
«Δείχνει ότι το άνοιγμα ενός παραθύρου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από ό,τι πιστεύαμε αρχικά, ειδικά σε πολυσύχναστους και ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους, καθώς ο καθαρός αέρας θα έχει χαμηλότερη συγκέντρωση CO2, προκαλώντας πολύ πιο γρήγορα αδρανοποίηση του ιού», πρόσθεσε ο Haddrell.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης πώς οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή, που επιδιώκουν τον περιορισμό των επιπέδων CO2 στην ατμόσφαιρα της Γης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό των αερομεταφερόμενων ιών, συμπλήρωσε ο Haddrell.
«Τα δεδομένα της μελέτης μας δείχνουν ότι τα αυξανόμενα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα μπορεί να συμπίπτουν με την αύξηση της μεταδοτικότητας και άλλων αναπνευστικών ιών επεκτείνοντας τον χρόνο που παραμένουν μολυσματικοί στον αέρα», κατέληξε ο Haddrell.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Εξέταση αίματος εντοπίζει σημάδια 8 χρόνια νωρίτερα από τις ακτινογραφίες
Υπόθεση Καλλιάνου: Ανοιχτή επιστολή σε Κ. Μητσοτάκη από 4 επιστημονικές εταιρείες