Παράλληλα με την παγκόσμια υγεία και τα υγειονομικά συστήματα, ισχυρό πλήγμα έχει δεχθεί και η παγκόσμια οικονομία. Για το λόγο αυτό, ο Παγκόμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προσπαθεί να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια μείωσης των οικονομικών επιπτώσεων, αλλά και ανοικοδόμησης των κοινωνιών την επόμενη μέρα.
Η παγκόσμια μελέτη για τις επιπτώσεις του COVID-19 στον ιδιωτικό τομέα, έχει στόχο την παροχή αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με τη νόσο COVID-19, αλλά και την ανάπτυξη αξιόπιστης καθοδήγησης για τις επιχειρηματικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τόσο για την οικονομία, όσο και για τους εργαζόμενους. Την έρευνα εκπονεί ο ΠΟΥ με πρωτοβουλία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (International Chamber of Commerce-ICC).
Η πανδημία αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Ο ιδιωτικός τομέας καλείται να ανταποκριθεί στον βαθμό που του αναλογεί και για αυτό μέσα από αυτή την έρευνα μπορεί να συγκεντρώσει τα στοιχεία που μόνον οι πρωταγωνιστές της πραγματικής οικονομίας γνωρίζουν.
Κάνοντας έκκληση για συμμετοχή στη έρευνα, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε:
«Αυτή η έρευνα θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε πώς οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται. Θα μας βοηθήσει να χαρτογραφήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές και να κατανοήσουμε καλύτερα σε ποιο σημείο και εμείς και οι εθνικές υγειονομικές αρχές πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Οι πληροφορίες που θα προκύψουν από την έρευνα θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα, σώζοντας ζωές και ελαχιστοποιώντας τις οικονομικές ζημίες «.
Ο Πρόεδρος του ICC Ελλάς, κ. Πέτρος Δούκας τονίζει ότι «Το ICC και ο WHO διεξάγουν από κοινού έρευνα για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ώστε να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η έρευνα αποσκοπεί στο να βελτιωθεί η ροή των πληροφοριών μεταξύ των κρατών και των διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων, να κατανοήσουν το πώς οι διάφορες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη διαδικασία παραγωγής, εφοδιασμού και διάθεσης των προϊόντων τους και το πώς διαχειρίζονται τις γενικότερες συνέπειες, για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Ο στόχος είναι να επινοήσουν τρόπους αντιμετώπισης όλων αυτών των προβλημάτων και φυσικά η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και διαχείρισης των οικονομικών συνεπειών της”.
Κορωνοϊός: Πώς ο ΠΟΥ προσπαθεί να βοηθήσει εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ο ΠΟΥ στέλνει τακτικά ενημερωμένες συμβουλές στο δίκτυο των 45 εκατομμυρίων επιχειρήσεων, μελών του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), ώστε οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο να λαμβάνουν ενημερωμένες και αποτελεσματικές κατευθύνσεις για την προστασία των εργαζομένων, των πελατών και των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να συμβάλλουν πιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια στην παραγωγή και διανομή βασικών αγαθών και προϊόντων.
Συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ροής πληροφόρησης σχετικά με την πανδημία του κορωναϊού, μέσω της προσέγγισης του παγκόσμιου δικτύου του ιδιωτικού τομέα για τη χαρτογράφηση της παγκόσμιας επιχειρηματικής αντίδρασης στην πανδημία. Αυτό θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν κατάλληλες προσεγγίσεις που ενισχύουν την πρόληψη και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και πληροφορίες, ώστε να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των εθνικών κυβερνήσεων και διεθνών Οργανισμών.
Ως άμεση προτεραιότητα, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναπτύσσουν ή να επικαιροποιούν, να προετοιμάζουν ή να εφαρμόζουν σχέδια συνεχούς λειτουργίας των επιχειρήσεων τους.
Τα σχέδια επιχειρησιακής συνέχειας θα πρέπει να αποσκοπούν στη μείωση της μετάδοσης της νόσου COVID-19, μεταξύ άλλων με:
- την προώθηση της ενημέρωσης για την κατανόηση της νόσου, των συμπτωμάτων της και της κατάλληλης συμπεριφοράς μεταξύ των εργαζομένων
- τη δημιουργία συστήματος αναφοράς για όλα τα κρούσματα και τις επαφές τους
- την προετοιμασία έκτακτων σχεδίων δράσης
- τον περιορισμό των ταξιδιών και της φυσικής παρουσίας
- και τον προγραμματισμό μέτρων όπως είναι η τηλεργασία όταν είναι απαραίτητο
Η έρευνα ICC-WHO διαρκεί λίγα μόνο λεπτά και μπορεί να συμπληρωθεί ΕΔΩ.
Το Δ.Σ. της ICC Ελλάς παρακαλούν να διαθέστε μερικά λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας για αυτή την έρευνα, «ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε τους συναδέλφους, τους πελάτες και τις κοινότητές μας από τις μεγάλες (και συνεχιζόμενες) ζημίες που προκλήθηκαν από την πανδημία αυτή», όπως αναφέρουν.