Iatropedia

Κορωνοϊός: Πώς θα αντιμετωπίζεται ένα ύποπτο κρούσμα στα ξενοδοχεία

Το σχέδιο δράσης για τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, όταν θα αντιμετωπίσουν ένα ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Τουρισμού, μετά από οδηγίες του ΕΟΔΥ. Δείτε τι προβλέπεται...

Το πρωτόκολλο αντιμετώπισης ενός ύποπτου κρούσματος σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, σε ξενοδοχεία με δυναμικότητα άνω των 50 δωματίων αλλά και όλων των καταλυμάτων, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Τουρισμού.

«Στόχος του σχεδίου δράσης είναι η πρόληψη εμφάνισης και η αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων για τον περιορισμό της επέκτασης στο προσωπικό και τους ενοίκους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρωτόκολλο, το οποίο υπογραμμίζει ότι το σχέδιο δράσης θα αναθεωρείται ανάλογα με  τις εξελίξεις.

Τι προβλέπει το σχέδιο δράσης

Στο σχέδιο δράσης στηρίζεται σε δύο άξονες: στη λήψη μέτρων πρόληψης και στα μέτρα διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων.

Ορισμός συντονιστή:

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, η διεύθυνση του ξενοδοχείου οφείλει να ορίσει συντονιστή για την επίβλεψη της εφαρμογής του σχεδίου, ενώ σε μεγάλα ξενοδοχεία συντονιστές μπορεί να είναι περισσότεροι του ενός ατόμου. Επίσης, μπορεί να ορισθεί «Ομάδας Διαχείρισης».

Εκπαίδευση προσωπικού:

Το προσωπικό θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο στην τήρηση του πρωτοκόλλου (με τηλεκπαίδευση ή εκπαίδευση από εξωτερικό διαπιστευμένο συνεργάτη κλπ), ενώ συνιστάται η μέθοδος e-learning. Εκπαίδευση θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν όλοι οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου / καταλύματος.

Συνεργασία με γιατρό:

Υποχρεωτικά το κάθε ξενοδοχείο/κατάλυμα θα πρέπει να έχει συνεργασία με ιατρό, ο οποίος ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τον έλεγχο του COVID-19 και ειδικότερα είναι εκπαιδευμένος στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ύποπτου κρούσματος και στενών επαφών του.

Τα καταλύματα έχουν την υποχρέωση κοινοποίησης στοιχείων επικοινωνίας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Υγείας /ΕΟΔΥ:

α) του υπευθύνου εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος,
β) του ιατρού που συνεργάζονται ή του παρόχου υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος στα ξενοδοχεία