Κορωνοϊός: Πώς θα γίνουν δειγματοληπτικά τεστ στις πτήσεις για να μην “ξεφύγουν” κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
τεστ
Σε δειγματοληπτικό έλεγχο ανακοινώθηκε ότι θα υποβάλλονται οι τουρίστες από τις 29 χώρες, στις οποίες η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της μετά τις 15 Ιουνίου, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκης. Με ποια πρωτόκολλα θα διενεργούνται, όμως αυτά τα τεστ;

Η λίστα με τις 29 χώρες, διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη σχετικές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.  Στις χώρες αυτές αποφασίστηκε να μην γίνεται σχολαστικός, παρά μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή των τουριστών. Πόσοι και ποιοι τουρίστες, όμως, θα ελέγχονται;

Πόσα τεστ θα γίνονται, ανά “χρώμα” χώρας

Η αγωνία των ελληνικών υγειονομικών υπηρεσιών είναι να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν θετικοί ταξιδιώτες, αλλά και οι επαφές τους, ώστε να απομονωθούν και να μην διασπείρουν τον κορωνοϊό. Ένα εγχείρημα αρκετά δύσκολο, καθώς τα τεστ δεν θα διενεργούνται μαζικά, αλλά δειγματοληπτικά.

Έτσι, για τις 29 χώρες (στις οποίες θα προστεθούν ενδεχομένως και άλλες μετά τις 15 Ιουλίου), έχει καταρτιστεί συγκεκριμένος επιδημιολογικός μαθηματικός αλγόριθμος, ώστε να διαφύγουν -όσο το δυνατόν- λιγότεροι ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

Δείτε επίσης – Χατζηχριστοδούλου: “Δύσκολο το «παζλ» με τους τουρίστες που έρχονται διακοπές και θα βρεθούν σε καραντίνα”

Σύμφωνα με σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, λοιπόν, οι χώρες αφίξεων θα σημαίνονται με τέσσερα διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας προέλευσης.

Στους επιβάτες των πτήσεων που προέρχονται από “πράσινες” (ασφαλείς), “κίτρινες” (λιγότερο ασφαλείς), “πορτοκαλί” (επικίνδυνες) και “κόκκινες” (πολύ επικίνδυνες) χώρες θα διενεργείται διαφορετικός αριθμός τεστ, ανάλογα με το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊού που επικρατεί στις χώρες αυτές.

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ανά χρώμα χώρας, θα γίνονται ως εξής:

  • πράσινες χώρες” ……..1 έως 2 τεστ ανά περίπου 150 επιβάτες
  • κίτρινες χώρες” ……….5 έως 10 τεστ ανά 150 επιβάτες
  • πορτοκαλί χώρες”……20 έως 30 τεστ ανά 150 επιβάτες
  • κόκκινες χώρες”………ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μισούς επιβάτες της πτήσης

Για τη διενέργεια αυτών των τεστ επιστρατεύονται περίπου 500 υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές του ΕΟΔΥ), αλλά και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα δημιουργηθούν “σταθμοί ελέγχων” σε τουλάχιστον 15 αεροδρόμια της χώρας.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα τίθενται σε περιορισμό τόσο οι ίδιοι οι επιβάτες, όσο και οι επαφές υψηλού ρίσκου (άμεσες επαφές).

Αυξάνονται τα τεστ σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στα νησιά

Η διενέργεια τεστ στον πληθυσμό θεωρείται κρίσιμη διαδικασία για την αποφυγή ή τον έγκαιρο εντοπισμό μιας αναζωπύρωσης και κατ’ επέκταση τον καλύτερο έλεγχο της διασποράς της νόσου.

Ωστόσο η χώρα μας, έχει επιλέξει να διεξάγει μαζικούς ελέγχους σε περιοχές που εμφανίζουν συρροή κρουσμάτων (π.χ. Ξάνθη) και δειγματοληπτικούς σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, όπως είναι οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, πρόσφυγες – μετανάστες κ.α.), ή γεωγραφικά διαμερίσματα τα οποία επιλέγουν οι επιστήμονες για την καλύτερη επιδημιολογική καταγραφή της νόσου.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Μαζικά τεστ στους κατοίκους της Ξάνθης για καταγραφή πιθανής διασποράς

Για τη διενέργεια των τεστ αυτών έχουν επιστρατευθεί οι ευέλικτες Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίες σήμερα αριθμούν πάνω από 240 συνεργεία πανελλαδικά. Σ’ αυτά προστέθηκαν πρόσφατα και 4 Πλωτές Ομάδες Υγείας, οι οποίες έχουν θέσει ως στόχο μέχρι το μεγάλο άνοιγμα του τουρισμού από την 1η Ιουλίου και μετά, να έχουν πραγματοποιήσει ελέγχους στο μεγαλύτερο μέρος των τοπικών πληθυσμών σε ακριτικά και απομονωμένα νησιά της πατρίδας μας.

ΕΟΔΥ: Και ορολογικά τεστ αντισωμάτων στα νησιά

Η εικόνα αυτή είναι πολύ σημαντική για τους επιδημιολόγους, ώστε να επιτρέψουν την είσοδο τουριστών στα νησιά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια για τους τοπικούς πληθυσμούς, αλλά και την ασφαλέστερη λειτουργία της τουριστικής κίνησης.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα 188 τεστ στους νησιώτες των Κυκλάδων

Μετά τις εξετάσεις για τη νόσο COVID-19 στα νησιά Μήλος, Κίμωλος, Φολέγανδρος και Σίκινος, οι πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ θα μεταβούν από τις 5 έως τις 12 Ιουνίου σε 16 νησιά του Αιγαίου από τα Κουφονήσια και την Ανάφη, έως τους Λειψούς και τη Χάλκη. Στα νησιά αυτά θα αρχίσουν για πρώτη φορά από τις κινητές και πλωτές ομάδες του ΕΟΔΥ και τα τεστ αντισωμάτων, για επιδημιολογικούς σκοπούς.