Κορονοϊός: Πότε αναμένεται το επόμενο κύμα Covid, γιατί οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε άμεσα το εμβόλιο

  • Iatropedia newsroom
Γυναίκα με μάσκα εμβολιάζεται για Covid
Nέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 προστατεύει από σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις

Την ώρα που ο κορονοϊός δείχνει να ακολουθεί πτωτική πορεία, με την αυξημένη δραστηριότητα που παρατηρήθηκε κατά τη θερινή περίοδο να υποχωρεί σταδιακά, όπως ανέφερε και ο ΕΟΔΥ στην τελευταία Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων, γιατρός του Yale Medicine της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale παροτρύνει τον κόσμο να εμβολιαστεί με το νέο εμβόλιο, ενόψει νέου κύματος.

«Συνήθως, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν τα κύματα αυτά είναι ότι θα έχουμε έξι με οκτώ εβδομάδες μειωμένης δραστηριότητας, η οποία θα ανακάμψει και πάλι στη συνέχεια», τονίζει ο Scott Roberts, MD, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα.

Ο ίδιος συνιστά στον κόσμο να εμβολιάζεται το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε η ανοσία να βρίσκεται στο ζενίθ της κατά τη διάρκεια των γιορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όπου αυξάνονται οι μετακινήσεις και οι συναντήσεις με άλλους, συχνά σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα.

Συστήνει επίσης να λαμβάνονται οι συνήθεις προφυλάξεις για την αποφυγή μόλυνσης από κορονοϊό και λοίμωξης με COVID, όπως η απομάκρυνση από άτομα που είναι άρρωστα και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο.

Σε περίπτωση θετικού τεστ για COVID, συνιστώνται αντιιικά φάρμακα όπως το Paxlovid, το οποίο είναι πιο αποτελεσματικό όταν λαμβάνεται μέσα στις πρώτες ημέρες από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Όλα αυτά την ώρα που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται μία νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, ιδιαίτερα μεταδοτική, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να γίνει πολύ γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος του SARS-CoV-2: η παραλλαγή XEC. Πρόκειται για υποπαραλλαγή του στελέχους Omicron του SARS-CoV-2. Η XEC εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία τον Ιούνιο του 2024 και εξαπλώθηκε γρήγορα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το στέλεχος XEC προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα ή πιο σοβαρή νόσηση από άλλα πρόσφατα στελέχη – αν και μια μόλυνση από COVID αποτελεί πάντα παράγοντα ανησυχίας για ορισμένα άτομα, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Μέχρι στιγμής, το XEC ευθύνεται για το 5,7% των λοιμώξεων από COVID στις ΗΠΑ – γεγονός που το καθιστά το πέμπτο πιο διαδεδομένο στέλεχος, σύμφωνα με εκτίμηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Ένας λόγος ανησυχίας είναι ότι το XEC κινήθηκε αρκετά γρήγορα ώστε να ξεπεράσει την ανάπτυξη όλων των άλλων παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε μερικές περιοχές της Ευρώπης», λέει ο Scott Roberts.

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, βήχα, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, διάρροια, πυρετό ή ρίγη, δύσπνοια και απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινούν ήπια, αλλά σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να γίνουν πιο σοβαρά καθώς εξελίσσεται η νόσος. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν φαίνεται να βλέπουν αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού πέραν της αυξημένης μεταδοτικότητας.

Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 προστατεύει από σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις

Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός κατά της COVID-19 προστατεύει από σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις που συνδέονται με την COVID-19, σύμφωνα με νέα μελέτη στο European Heart Journal.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ανασκόπηση στοιχείων για πάνω από 8 εκατομμύρια ενήλικες στη Σουηδία, οι οποίοι ήταν υπό παρακολούθηση από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 -όταν και άρχισε ο εμβολιασμός για την COVID-19- έως τα τέλη του 2022.

Μεταξύ των 8.070.674 ενηλίκων που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, το 88,5% έλαβε τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, το 86,9% τουλάχιστον δύο και το 67,9% τρεις ή περισσότερες. Υπήρξαν 1.668.508 νέα κρούσματα COVID-19. Το 40,3% εμφανίστηκε πριν από την πρώτη δόση εμβολιασμού, το 3,7% μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, το 34,3% μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης και το 21,7% μετά την τρίτη δόση.

Τα αποτελέσματα περιλάμβαναν φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή ανεπάρκεια, παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA) και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Συνολικά, ο εμβολιασμός συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου 20% έως 30% σε σύγκριση με τον μη εμβολιασμό.

Οι συγγραφείς σημειώνουν, ωστόσο, ότι ορισμένες καρδιαγγειακές επιδράσεις παρατηρήθηκαν μετά από μεμονωμένες δόσεις του εμβολίου, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων ανδρών.

Υπήρξε 17% υψηλότερος κίνδυνος εξωσυστολών, ή επιπλέον καρδιακών παλμών, μετά την πρώτη δόση και 22% μετά τη δεύτερη. Ενώ ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν χαμηλότερος στα εμβολιασμένα άτομα, υπήρξε αυξημένος κίνδυνος για παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι αυξήσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 είναι προσωρινές και δεν ισχύουν για τις πιο σοβαρές καταστάσεις. Αντίθετα, ο πλήρης εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο αρκετών πιο σοβαρών καρδιαγγειακών εκβάσεων που συνδέονται με την COVID-19, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό υπογραμμίζει τα προστατευτικά οφέλη του πλήρους εμβολιασμού, σημειώνουν.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

XEC: Εξαπλώνεται γρήγορα η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού – Τι συμπτώματα προκαλεί