Κορωνοϊός: Πότε είναι πιθανή η αερογενής μετάδοση – Νέες οδηγίες του Π.Ο.Υ.

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μεταδίδεται ο κορωνοϊός μέσω του αέρα. Για «λογική υπόθεση» έκανε λόγο και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ.

Αναθεωρημένες οδηγίες για τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας από το νέο κορωνοϊό εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε αυτές αναφέρει σε ποιες περιπτώσεις είναι πιθανό να μεταδοθεί ο κορονοϊός Covid-19 μέσω του αέρα. Συνιστά επίσης να τηρούνται πρόσθετα μέτρα, επιπλέον της κοινωνικής απόστασης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αποδέχεται ευθέως την αερογενή μετάδοση του κορωνοϊού, με εξαίρεση ορισμένες ιατρικές πράξεις. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι μερικά περιστατικά μετάδοσης σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους «υποδηλώνουν την πιθανότητα μετάδοσης μέσω αερολύματος».

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός-Αερογενής μετάδοση: Ποιοι Έλληνες υπογράφουν την επιστολή – Ο ΠΟΥ επανεξετάζει τα στοιχεία

Το αερόλυμα είναι μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν «πυρήνες» ιϊκών σωματιδίων. Τα σταγονίδια αυτά αιωρούνται στον αέρα για πολλή ώρα και σε μεγάλες αποστάσεις, παραμένοντας λοιμογόνα (μεταδοτικά). Αερογενής μετάδοση σημαίνει ότι ένα άτομο εισπνέει το αερόλυμα και μολύνεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περιστατικά που υποδηλώνουν μετάδοση μέσω αερολύματος έχουν αναφερθεί σε εστιατόρια, γυμναστήρια και σε πρόβες χορωδίας. Ωστόσο «απαιτείται επειγόντως περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί η σημασία τους όσον αφορά την μετάδοση του νέου κορωνοϊού», προσθέτει.

Οι αναθεωρημένες οδηγίες του Π.Ο.Υ. εκδόθηκαν έπειτα από ανοικτή επιστολή που δημοσίευσαν 239 επιστήμονες από 32 χώρες. Οι επιστήμονες ειδικεύονται στην αερογενή μετάδοση ασθενειών και ζήτησαν από τον Π.Ο.Υ. να εξετάσει τα διαθέσιμα στοιχεία.

Τι ισχύει για κάθε τρόπο μετάδοσης

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω άμεσης, έμμεσης ή στενής επαφής:

  • Με μολυσμένα άτομα μέσω των εκκριμάτων τους (π.χ. σάλιο, αναπνευστικά εκκρίματα)
  • Με σταγονίδια που εκπέμπονται όταν ένας μολυσμένος άνθρωπος βήχα, φταρνίζεται, μιλά ή τραγουδάει.

Ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από τα μολυσμένα αντικείμενα. Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναπνευστικά σταγονίδια από ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να καταλήξουν στα διάφορα αντικείμενα. Όταν κάποιος πιάσει αυτά τα αντικείμενα και ύστερα αγγίξει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του, μπορεί να μολυνθεί. Αν όμως τα αγγίξει και μετά απολυμάνει τα χέρια του, μπορεί να προστατευθεί.

Αερογενής μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να συμβεί σε υγειονομικούς χώρους, όπου συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις παράγουν αερολύματα. Έχει εγερθεί όμως η πιθανότητα αερογενούς μετάδοσης σε συνδυασμό με μετάδοση μέσω μολυσμένων αντικειμένων σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο. Παραδείγματος χάριν σε εστιατόρια, μαθήματα γυμναστικής ή σε πρόβα χορωδίας.

Οι οδηγίες συνιστούν ακόμα να αποφεύγουμε την πολυκοσμία και να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των κτηρίων, σε συνδυασμό με την κοινωνική απόσταση. Ενθαρρύνουν επίσης τη χρήση μάσκας όταν η κοινωνική απόσταση δεν είναι εφικτή.

«Λογική υπόθεση»

«Πρόκειται για μία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αν και είναι μικρή», δήλωσε ο Dr Jose Jimenez από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ένας εκ των 239 επιστημόνων. «Καθώς εξελίσσεται η πανδημία αναδύονται περιστατικά πολλαπλών μολύνσεων, που μπορούν να εξηγηθούν μόνο με αερογενή μετάδοση».

Θέση στο όλο θέμα πήρε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Dr Anthony Fauci. Όπως είπε δεν υπάρχουν ακλόνητα επιστημονικά δεδομένα ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω του αέρα. Ωστόσο «είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτό συμβαίνει», πρόσθεσε.