Κορονοϊός: Πότε έρχονται “ελευθερίες” για τους ανεμβολίαστους και κατάργηση του Green Pass στην Ελλάδα
Οι ελευθερίες των ανεμβολίαστων είναι θέμα “ταμπού” για τις περισσότερες κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, που προσδοκούν ακόμη και τώρα να διατηρήσουν τις πιέσεις για την περαιτέρω αύξηση των εμβολιαστικών ποσοστών. Ωστόσο, πολλά κράτη σπεύδουν να προχωρήσουν σε κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δίνοντας ουσιαστικά το δικαίωμα και στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση και στους «απαγορευμένους» μέχρι σήμερα κλειστούς χώρους.
Για το θέμα μίλησε πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αποκάλυψε πως η Ελλάδα δεν αναμένεται να αλλάξει τους περιορισμούς για όσους πολίτες επέλεξαν τελικά να μην εμβολιαστούν, καθώς το σχετικό πρόβλημα θα τεθεί επί τάπητος για να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο Ευρώπης.
Ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή στο θέμα των ανεμβολίαστων και δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις για τις ελευθερίες τους.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν αυτοί οι περιορισμοί σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιάζονται», είπε. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την ΕΕ, το πιθανότερο είναι να την υιοθετήσει και η Ελλάδα.
Προβληματισμός για την πιθανή κατάργηση του green pass
Με την καθιέρωση της νέας πραγματικότητας που θα φέρει η ενδημική πλέον παρουσία του κορονοϊού, η χώρα μας θα συμβαδίσει μακροπρόθεσμα με τα περισσότερα μέτρα χαλάρωσης που θα λάβουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για σειρά μέτρων που αφορούν τους εμβολιασμούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το green pass (το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού) που χρησιμοποιείται από τους εμβολιασμένους πολίτες για την είσοδο τους σε δημόσιους χώρους. Πολλοί επιστήμονες στην Ελλάδα διατυπώνουν επιφυλάξεις για το εάν ένα μέτρο τόσο απαραίτητο για την εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού, θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ενώ έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του. Είναι το μέτρο, που όπως λένε, βοήθησε πολύ να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα και ίσως να πρέπει να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα και όχι να καταργηθεί.
Κάποια ερωτήματα που απασχολούν τους επιστήμονες στην Ελλάδα γύρω από το θέμα αυτό, είναι: αν εγκαταλείψουμε σήμερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού πως θα το επαναφέρουμε το φθινόπωρο, όταν θα χρειαστεί πιθανότατα να κάνουμε και άλλο επαναληπτικό εμβόλιο; Κι αν επαναφέρουμε το μέτρο θα λειτουργήσει το ίδιο καλά; Επίσης, χωρίς το πιστοποιητικό εμβολιασμού πώς θα πείσουμε τους πολίτες να κάνουν, όχι μόνο την πρώτη αλλά και την τρίτη δόση;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, το DCC (σ.σ. Digital Covid Certificate: Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid) αποφάσισε να το διατηρήσει μέχρι το 2023, δίνοντας ένα χρόνο παράταση για τα ταξίδια. Πάντως, χώρες όπως Δανία το έχουν ήδη καταργήσει, ενώ άλλα κράτη όπως η Γαλλία, το Ισραήλ και η Βρετανία βρίσκονται μια ανάσα πριν από την οριστική κατάργησή του.
Η κάθε χώρα άλλωστε -παρά τις γενικές κατευθύνσεις από την ΕΕ- θα καθορίσει η ίδια τα μέτρα που θα καταργήσει ή θα διατηρήσει, ανάλογα με τις επιδημιολογικές της ανάγκες και το ειδικό επιδημιολογικό της «προφίλ».
Αλλάζει η πολιτική και για τα διαγνωστικά τεστ
Ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές που θα εγκατασταθούν στη νέα πραγματικότητα από τον Μάρτιο και μετά, εντάσσεται και η αλλαγή της πολιτικής για τα διαγνωστικά τεστ. Απόφαση που, επίσης, αναμένεται να λάβει συνολικά η Ευρώπη, αλλά και η χώρα μας, όπως έχουν προαναγγείλει οι επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, θα αποφασιστεί τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να είναι πιο στοχευμένα, ώστε να ελέγχονται μόνο όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα και όχι τυχαιοποιημένα.
Αυτό αναμένεται να αφορά τόσο τους μαζικούς ελέγχους που πραγματοποιούν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, όσο και τα τεστ στα σχολεία και σε άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων).