Κορωνοϊός: Πράσινο φως στις ΗΠΑ για δύο εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον
Στην επείγουσα έγκριση των αναθεωρημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, προχώρησε προ ολίγου η αρμόδια ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDΑ), τα εμβόλια είναι διδύναμα και προστατεύουν τόσο από τον αρχικό κορωνοϊό, όσο και από την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα εμβόλια εγκρίνονται για να χορηγούνται ως μία αναμνηστική δόση. Η δόση αυτή θα μπορεί να γίνει τουλάχιστον 2 μήνες μετά από:
- Τον αρχικό πλήρη εμβολιασμό
- Κάποια αναμνηστική δόση από το αρχικό εμβόλιο
Τα νέα, διδύναμα (επικαιροποιημένα) εμβόλια περιέχουν δύο θραύσματα του mRNA από τον κορωνοϊό. Το ένα υπάρχει στο αρχικό στέλεχος και το δεύτερο είναι κοινό στις παραλλαγές Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και Όμικρον 5 (ΒΑ.5) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.
Το επικαιροποιημένο εμβόλιο της εταιρείας Moderna θα μπορεί να χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Το αντίστοιχο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer/BioNTech θα μπορεί να χορηγείται σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω.
Πρόσθετη προστασία
Τα πρώτα εμβόλια των δύο εταιρειών κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, περιείχαν μόνο τμήμα του mRNA από τον αρχικό κορωνοϊό.
Σύμφωνα με την FDA, τα επικαιροποιημένα εμβόλια περιέχουν και το δραστικό συστατικό του αρχικού εμβολίου επειδή έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί ανοσολογική αντίδραση η οποία είναι ευρέως προστατευτική έναντι όλων των παραλλαγών που δημιουργεί ο κορωνοϊός.
Περιέχουν όμως και συστατικά από την παραλλαγή Όμικρον, η οποία επικρατεί τους τελευταίους μήνες. Και αυτό, για να παράσχουν καλύτερη προστασία εναντίον της.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στις ΗΠΑ επικρατεί πλέον η υποπαραλλαγή Όμικρον 5 που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Αντιπροσωπεύει το 88% των νέων κρουσμάτων.
Στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 21 Αυγούστου 2022, η πιο συχνή υποπαραλλαγή που ανιχνευόταν επίσης ήταν Όμικρον 5. Αντιπροσώπευε το 80,3% των νέων κρουσμάτων. Ακολουθούσε η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) με ποσοστό 11,1%, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Φωτογραφία: iStock