Κορωνοϊός: Σχεδόν 9πλάσια τα κρούσματα εκτός Κίνας το τελευταίο 24ωρο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Οι άνθρωποι που μόλυνε ο κορωνοϊός Covid-19 εκτός Κίνας ήταν το τελευταίο 24ωρο εννεαπλάσιοι απ’ ό,τι τα νέα κρούσματα στο εσωτερικό της, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Είπε επίσης ότι ο νέος κορονοϊός «δεν είναι γρίπη», αλλά ένας «μοναδικός» ιός, πρωτόγνωρος για τους ειδικούς.
Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε ότι την Κυριακή η Κίνα ανέφερε μόλις 206 νέα κρούσματα. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος από τις 22 Ιανουαρίου, πρόσθεσε.
Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε
Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση
Εκτός Κίνας, όμως, τα κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες ήταν πάνω από 1.700. Έτσι, είχαν φθάσει στα 8.739 σε 61 χώρες, με 127 από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους. Σήμερα, τα κρούσματα και οι θάνατοι εκτός Κίνας έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.
Το 81% των κρουσμάτων εκτός Κίνας έχει καταγραφεί σε τέσσερις χώρες. «Οι επιδημίες σε Νότια Κορέα, Ιταλία, Ιράν και Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας», είπε ο κ. Ghebreyesus. Και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν φτάσει στο Ιράν εκπρόσωποι του Οργανισμού, οι οποίοι θα αξιολογήσουν την κατάσταση. Οι αξιωματούχοι έχουν μαζί τους προμήθειες απαραίτητες στη χώρα.
«Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ένας μοναδικός ιός, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν είναι γρίπη. Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», υπογράμμισε ο κ. Ghebreyesus.
Γιατί δεν προκηρύσσεται πανδημία
Ο κ. Ghebreyesus είπε ακόμα ότι από τις 57 χώρες εκτός Κίνας που είχαν έως χθες κρούσματα του ιού, οι 38 είχαν 10 κρούσματα ή λιγότερα. Οι 19 από αυτές είχαν μόνο 1 κρούσμα, ενώ μερικές τον έχουν αναχαιτίσει. Έτσι, δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
Ο κ. Ghebreyesus αναφέρθηκε επίσης στα αρνητικά σχόλια που δέχεται ο ΠΟΥ επειδή ακόμα δεν έχει προκηρύξει πανδημία. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διχογνωμίες για το αν η παρούσα κατάσταση συνιστά πανδημία ή όχι», είπε. «Παρακολουθούμε την κατάσταση κάθε λεπτό, κάθε μέρα και αναλύουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θα διστάσει να την χαρακτηρίσει πανδημία, εάν δείξουν κάτι τέτοιο τα δεδομένα μας».
Όπως εξήγησε, στα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού μπορεί ακόμα να εντοπιστεί η πηγή της μόλυνσης. Συνήθως πρόκειται για άτομα που γνωρίζουν οι ασθενείς ή για ομαδικά κρούσματα. «Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στην κοινότητα. Το γεγονός αυτό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν προκηρύσσεται πανδημία», είπε.
«Δεν είναι σαν την γρίπη»
Από την πλευρά του, ο Dr Mike Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Αναγκών Υγείας του ΠΟΥ, είπε ότι οι επιστήμονες ακόμα δεν έχουν αποκωδικοποιήσει πως ακριβώς συμπεριφέρεται ο κορωνοϊός.
«Ο κορωνοϊός Covid-19 δεν είναι σαν τη γρίπη», είπε. «Γνωρίζουμε ότι δεν μεταδίδεται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τους ιούς της γρίπης. Αυτό μας δίνει μια ελπίδα ότι μπορούμε να τον καταστείλουμε και να τον ελέγξουμε».
Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως όσα μέτρα κι αν ληφθούν «είναι πολύ εύκολο να πιαστεί μια χώρα στον ύπνο όταν υπάρχει επιδημία».