Κορονοϊός: Σε μεγάλη πίεση το ΕΣΥ – Σε δύο εβδομάδες οι επιπτώσεις της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων
Μπορεί η μεγαλύτερη πλειοψηφία των λοιμώξεων Covid στην Ελλάδα να εντοπίζεται σε νέους έως 39 ετών, ωστόσο, πολύ σύντομα οι δραματικές επιπτώσεις θα αρχίσουν να αποτυπώνονται στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Ήδη, για πρώτη φορά χθες είχαμε τον μεγαλύτερο απολογισμό σε θανάτους, με 15 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό σε μία μόλις ημέρα.
Η τεράστια εξάπλωση του κορονοϊού στους νέους αναμένεται να προκαλέσει τον κορεσμό των συστημάτων υγείας παγκοσμίως, όπως αναφέρει σε μια δραματική προειδοποίησή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
13 χώρες στην Ευρώπη έχουν αύξηση κρουσμάτων στους άνω των 65 ετών
«Όταν ο ιός αρχίζει να εξαπλώνεται σε ηλικιωμένους, τα νοσοκομεία μπορεί γρήγορα να κατακλυστούν όπως συνέβη στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του ιού την άνοιξη», αναφέρουν οι αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού CDC.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση του ECDC, τουλάχιστον 13 χώρες στην Ευρώπη παρουσίασαν αύξηση στα ποσοστά κρουσμάτων, μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω. Πρόσφατα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρουν ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 που ήταν θετικοί στον ιό, τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης -που παρατηρήθηκαν αρχικά στους νεότερους ανθρώπους- άρχισαν πρόσφατα να μεταφέρονται στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Jonathan Van-Tam, αξιωματούχος στο βρετανικό σύστημα υγείας.
Δείτε τις 13 χώρες της Ευρώπης, στις οποίες εμφανίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα άνω των 65 ετών:
Αν δεν ακολουθήσουμε πιστά τα νέα μέτρα οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές
Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης (22/10) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ως στόχο να περιορίσουν την επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα (γενικευμένη χρήση μάσκας), αλλά κυρίως τη διασπορά του κορονοϊού στους νεότερους (περιορισμός στην κυκλοφορία μετά τις 00:30), οι οποίοι εμφανίζονται λιγότερο πειθαρχημένοι στα μέτρα.
Ήδη, μέσα από μαθηματικά μοντέλα και ειδικούς αλγόριθμους, οι επιστήμονες γνωρίζουν και έχουν ενημερώσει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι σε περίπου 10 έως 14 ημέρες θα αρχίσουν να κατακλύζονται τα νοσοκομεία από βαριά περιστατικά. Αν δεν δράσουμε σύντομα, ο κορονοϊός θα “χτυπήσει” χωρίς έλεος, ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και μεγαλύτερους σε ηλικία.
Αν και η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιστέκεται καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και διαθέτει πλέον μεγαλύτερο αριθμό κρεβατιών εντατικής θεραπείας, όπως τόνισε στο διάγγελμά του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “όλα αυτά δεν αρκούν γιατί το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο”, όπως ανέφερε.
Πίεση στο ΕΣΥ και τις ΜΕΘ Covid
Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται, ήδη, το ΕΣΥ. Πολλαπλάσιες εμφανίζονται τον τελευταίο μήνα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κυρίως στα δύο μεγαλύτερα και πολυπληθέστερα αστικά κέντρα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Την περασμένη Τετάρτη (21/10) 815 ασθενείς με Covid νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ από αυτούς, οι 300 στα νοσοκομεία της Αττικής. Ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευομένων εντοπίζεται στον “Ευαγγελισμό” και το “Σωτηρία”, Την ίδια ημέρα 98 ασθενείς βρίσκονταν σε ΜΕΘ πανελλαδικά, οι 86 από αυτούς διασωληνωμένοι. Μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχθεί οι εντατικές των νοσοκομείων της Αττικής, με την πληρότητα σε ΜΕΘ Covid να έχει, ήδη, ξεπεράσει το 70%.
Σε ασφυκτική πίεση βρίσκονται, όμως, και τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, ενώ το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της Βόρειας Ελλάδας ΑΧΕΠΑ, ταλανίζεται και από τη διασπορά του κορονοϊού ανάμεσα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αυξανόμενες είναι και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της περιφέρειας, της Κοζάνης, των Ιωαννίνων και των Σερρών.