Iatropedia

Κορονοϊός: Σε τροχιά επιδείνωσης οι “σκληροί” δείκτες – Αυξάνονται οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Μετά την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία εξαιτίας των δύο νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον (ΒΑ.4 και ΒΑ.5) που διασπείρονται ταχύτατα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, την ανιούσα έχουν πάρει αυτήν την εβδομάδα και οι “σκληροί” δείκτες της πανδημίας, δηλαδή, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ.

Σχεδόν αναπόφευκτη μοιάζει να είναι η επιδείνωση στους “σκληρούς” δείκτες της πανδημίας (ασθενείς σε ΜΕΘ και νεκρούς) μετά την αύξηση στις ημερήσιες νέες λοιμώξεις, επαναλοιμώξεις και νοσηλείες.

Η επιβάρυνση σε θανάτους και σε ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της Covid ήρθε σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την μεσοσταθμική αύξηση σε ποσοστό άνω του 60% στα κρούσματα, η οποία έφερε με τη σειρά της μεγάλη άνοδο στον αριθμό των νέων εισαγωγών στα επείγοντα και των νοσηλειών στις απλές κλίνες Covid των νοσοκομείων.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της χώρας υποχρέωσε τη διοίκηση του ΕΟΔΥ και συγκεκριμένα, τον πρόεδρο του Οργανισμού και Καθηγητή Παιδιατρικής, Θεοκλή Ζαούτη και τον αντιπρόεδρο, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρη Παρασκευή, να παραχωρήσουν σήμερα Δευτέρα (4/7) έκτακτη συνέντευξη τύπου.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των επίσημων στοιχείων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο κυλιόμενος μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (26/6) κατά 44% και κατά 90% μέσα σε δύο εβδομάδες και μέχρι χθες Κυριακή (3/7).

Συγκεκριμένα, οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία αυξήθηκαν από 945 στις 19 Ιουνίου, στις 1.362 στις 26 Ιουνίου και σκαρφάλωσαν περαιτέρω στις 1.797 χθες Κυριακή (3/7).

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία – 1.100 οι νοσηλευόμενοι – Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα

Σταμάτησε η αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ, αυξήθηκαν κατά 85% οι θάνατοι από Covid

Την προηγούμενη εβδομάδα, σταμάτησε η καθοδική πορεία του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ και σημειώθηκε αρχόμενη αύξηση.

Συγκεκριμένα, εδώ και οκτώ ημέρες οι ασθενείς στις ΜΕΘ δεν έπεσαν κάτω από τους 90 (όπως την προηγούμενη εβδομάδα), ενώ αντίθετα σημειώθηκε και μικρή αύξηση κατά 4 ασθενείς, στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο των διασωληνωμένων.

Μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί ο κρίσιμος αυτός δείκτης για την πίεση στο ΕΣΥ, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Περισσότερο σαφής ήταν, ωστόσο, η επιδείνωση στον αριθμό των νεκρών, που μέσα σε δύο εβδομάδες αυξήθηκε κατά πάνω από 85%.

Όπως είναι σαφές από τους αριθμούς, όχι μόνο σταμάτησε η αποκλιμάκωση στους νεκρούς από Covid, αλλά σημειώθηκε και σημαντική άνοδος, καθώς η εβδομάδα στις 19/6 “έκλεισε” με 67 θανάτους συνανθρώπων μας, στις 26/6 οι θάνατοι έφτασαν τους 91 και χθες Κυριακή τις 124 ανθρώπινες απώλειες μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η συμμετοχή στους θανάτους των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών κατά το ίδιο διάστημα, αυξήθηκε από 87% σε 92%, κάτι που σημαίνει πως και αυτό το κύμα του κορονοϊού που μας αιφνιδιάζει στα μέσα καλοκαιριού, θα πλήξει για μία ακόμη φορά τους πιο ευάλωτους.

Δείτε επίσης –  Κορονοϊός: Στα 132.395 τα ενεργά κρούσματα – Διπλασιάστηκαν μολύνσεις και νοσηλείες – Τριπλάσιες οι επαναμολύνσεις

Η εβδομάδα θα κρίνει τη δυναμική του 6ου κύματος

Oι επιστήμονες μέσα από τη μελέτη των μαθηματικών επιδημιολογικών μοντέλων είχαν προαναγγείλει, πως η σοβαρότητα στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα θα φαινόταν πιο καθαρά τις ημέρες που διανύουμε.

Συγκεκριμένα, αυτό είχε τονίσει ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει “καθοριστική” την εβδομάδα αυτή για την πορεία του συστήματος Υγείας:

«Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης» ανέφερε.

Εάν η αύξηση στις διασωληνώσεις, ωστόσο, δεν είναι ραγδαία και πολύ μεγάλη, δεν θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να λάβουμε έκτακτα μέτρα.

«Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», τόνισε πρόσφατα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος  στην προετοιμασία του συστήματος Υγείας για κάθε ενδεχόμενο.

Τζανάκης: Ευάλωτοι και ηλικιωμένοι καταλήγουν στον θάνατο … χωρίς να εισαχθούν σε ΜΕΘ

Την παραπάνω εκτίμηση έκανε, μιλώντας στο iatropedia.gr στις 20 Ιουνίου 2022, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος τόνισε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναμένεται να υπάρξουν αυξημένες νοσηλείες και επιβάρυνση στις απλές κλίνες Covid-19, αλλά πιθανότατα όχι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Επίσης είχε προαναγγείλει πως οι θάνατοι θα αυξηθούν σε δύο εβδομάδες, αλλά χωρίς να προηγηθεί πίεση στις ΜΕΘ, όπως είχε πει.

“Οι θάνατοι πιθανότατα θα αυξηθούν μετά από 15 ημέρες. Αυτά τα μεταλλαγμένα στελέχη “χτυπούν” υπερήλικες που δεν έκαναν καλή ανοσία από τα εμβόλια και ανθρώπους με συνοδά νοσήματα. Και αυτοί χωρίς να εκδηλώνουν σοβαρή πνευμονική νόσο που να χρειάζεται Μονάδα (ΜΕΘ), καταλήγουν δυστυχώς στον θάνατο διότι είναι επιβαρυμένοι ήδη από τα συνοδά νοσήματα”, ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως τα ευάλωτα άτομα μπορεί να πεθάνουν και από μια απλή γαστρεντερίτιδα, “οπότε τους “στέλνει” αμέσως ο κορονοϊός”, όπως ανέφερε ο επιστήμονας.