Η αύξηση κατά 20 – 25% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, η ανησυχητική άνοδος των κρουσμάτων, καθώς επίσης και η απότομη πτώση της θερμοκρασίας προβληματίζουν. Κυρίως, όταν δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η επιδημιολογική επιβάρυνση που έχει προκαλέσει στη χώρα, η εορταστική περίοδος στο σύνολό της.
Με σημερινά στοιχεία, στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πανελλαδικά 1.190 ασθενείς, εκ των οποίων 365 σε ΜΕΘ και από αυτούς οι 320 διασωληνωμένοι. Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων είναι 650, ενώ η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ, «παραμένει στο 60% των κλινών των ΜΕΘ όλης της χώρας», δήλωσε χθες και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τη νόσο Covid.
Κι ενώ από τις 24 Νοεμβρίου όλοι οι δείκτες της πανδημίας (κρούσματα, νοσηλείες, διασωληνωμένοι) παρουσιάζουν μείωση, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται επιβράδυνση της μείωσης αυτής. Επίσης, εντοπίζονται αυξητικές τάσεις στις ημερήσιες μολύνσεις στην Αττική, αλλά και αύξηση έως και 25% στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπως παραδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Δείτε επίσης: Παπαευαγγέλου: Αύξηση 25% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – 60% η πληρότητα στις ΜΕΘ – Να αποφύγουμε το τρίτο κύμα!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η αύξηση αντανακλά μόνο τις επιπτώσεις της περιόδου των Χριστουγέννων. Η επιβάρυνση από την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα αναμένεται να φανεί από στις 15 και 21 Ιανουαρίου, αλλά και αργότερα.
Δείτε επίσης – Γαργαλιάνος: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τις αποφάσεις των ειδικών κι ο αστάθμητος παράγοντας
Από την άλλη, η κοινωνική πίεση για άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων είναι μεγάλη. Έτσι όπως όλα δείχνουν, η επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων θα πάρει παράταση για την μεθεπόμενη εβδομάδα. Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά κι ένα – ένα κάθε φορά, ώστε να καταγράφονται και οι επιπτώσεις του, όπως τονίζουν οι ειδικοί.
Κυβέρνηση και επιδημιολόγοι θα κάνουν τα αδύνατα – δυνατά να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο στήριξης του λιανεμπορίου, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τους εμπόρους να “ξεστοκάρουν”, όπως λένε στη γλώσσα τους οι ίδιοι.
Φοβίζει η Αττική
Μεγάλη ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες, ωστόσο, τα ημερήσια κρούσματα που αυξάνονται καθημερινά στην Αττική και αποτελούν τελευταία λίγο κάτω από τα μισά νέα περιστατικά όλης της χώρας. Συγκεκριμένα χθες 13/1 στην Αττική καταγράφηκαν 271 νέα από τα 671 συνολικά κρούσματα σε όλη τη χώρα.
Ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει αυτή τη στιγμή σημαντικό αριθμό ενεργών κρουσμάτων, όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκoς Σύψας, Υπάρχουν, όπως είπε, 800 ενεργά κρούσματα, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60%.
“Αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού με το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα επιφέρει σίγουρα αύξηση των δεικτών της πανδημίας. Οι επιστήμονες, όμως, θέλουν αυτό να γίνει σε ανεκτά επίπεδα, στα οποία το σύστημα Υγείας θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Το 60% της κάλυψης των ΜΕΘ θεωρούν ότι είναι οριακά ανεκτό, για να λειτουργήσει το ΕΣΥ με ασφάλεια.
Ωστόσο, οι δυτικές περιοχές, το κέντρο της πρωτεύουσας, ο Βύρωνας, το Γαλάτσι, η Δάφνη, η Καισαριανή, ο Ασπρόπυργος, η περιοχή του Ζωγράφου, η Ηλιούπολη και η Νέα Φιλαδέλφεια είναι περιοχές που φοβίζουν τους λοιμωξιολόγους.
Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Ανησυχούμε για την Αττική» Ποιες άλλες περιοχές της χώρας έχουν πολλά κρούσματα
Ο φόβος της επιβάρυνσης του ΕΣΥ στην Αττική, “κλείνει” την Περιφέρεια
Η μία μετά την άλλη οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας “κοκκινίζουν” και περνούν σε καθεστώς σκληρού lockdown τις τελευταίες ημέρες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα των περιοχών που “κλείνουν”, συνυπολογίζονται με βάση και την τυχόν επιβάρυνση που μπορεί να επιφέρει η έξαρση της επιδημίας, στο σύστημα Υγείας της Αττικής.
Μια τυχόν “έκρηξη” κρουσμάτων και νοσηλειών σε περιοχές της Περιφέρειας -και κυρίως από τη Θεσσαλία και νότια- θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση το ΕΣΥ στην πρωτεύουσα και να φέρει το “κλείσιμο” όλης της χώρας.
Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο είναι ακόμα “ζωντανό”. Η επιβάρυνση της επιδημίας σε γειτονικούς και όμορους νομούς, έφερε την κατάρρευση του ΕΣΥ στην συμπρωτεύουσα.
Έτσι, οι επιδημικές εξάρσεις στην Αργολίδα, την Σπάρτη, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, τη Λέσβο και την Κάλυμνο εξετάζονται με ιδιαίτερα αυστηρές μεθόδους κι λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις για τον έγκαιρο περιορισμό τους, ώστε να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Καθολικό lockdown σε Σπάρτη και Αργολίδα
Παρόμοια μέριμνα υπάρχει και για τη Βόρεια Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή εμφανίζει σημαντική “ελάφρυνση” σε επίπεδο επιδημιολογικού φορτίου. Όμως, η Κοζάνη και η Ροδόπη κρατούν σε εγρήγορση της υγειονομικές αρχές.