Τα επίπεδα του κορονοϊού είναι 2 έως 19 φορές υψηλότερα από τους αριθμούς που αναφέρονται σε όλο τον κόσμο, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, επικαλούμενη στοιχεία για τα λύματα.
Η είδηση έρχεται την ώρα που ο Οργανισμός προειδοποιεί για τους άγνωστους ακόμη κινδύνους επαναλαμβανόμενης μόλυνσης από τον κορονοϊό που προκαλεί την COVID, η οποία μπορεί να συμβεί χωρίς συμπτώματα.
Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει κάποιου βαθμού ανοσία στην COVID λόγω εμβολιασμού ή και προηγούμενης μόλυνσης, «δεν γνωρίζουμε απαραίτητα πόσο συχνά προσβαλλόμαστε», ανέφερε η Δρ Maria Van Kerkhove, επικεφαλής της μονάδας αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων του ΠΟΥ.
«Σε 5 χρόνια, 10 χρόνια, 20 χρόνια από τώρα, τι θα δούμε όσον αφορά την καρδιακή ανεπάρκεια, την πνευμονική βλάβη, τη νευρολογική βλάβη; Είμαστε στο πέμπτο έτος της πανδημίας, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε γι ‘αυτό», τόνισε.
Οι ανησυχίες σχετικά με τη λοίμωξη από την COVID είναι πολύπλευρες, είπε, και περιλαμβάνουν πιθανές οξείες επιπτώσεις, την ανάπτυξη μακροχρόνιας COVID και «ακόμα πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» όπως αυτές που ανέφερε.
Ο κόσμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε πανδημία, ανέφερε επίσης η Van Kerkhove. Και ένας από τους λόγους είναι ότι ο ιός εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν έχει εποχικότητα.
Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο νοσηλεύονται επί του παρόντος με τον ιό.
Υπολογίζεται ότι το 6% όσων έχουν μολυνθεί με COVID θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν μακροχρόνια COVID, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι άλλα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό είναι 10%.
Εμβολιασμός
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο, είπε ότι αν και οι ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση για την COVID, «δεν συνιστούμε σε ολόκληρο τον πλανήτη να κάνει εμβόλιο επειδή έχουμε περιορισμένο απόθεμα και επειδή έχουμε προβλήματα πρόσβασης».
Επτά εκατομμύρια θάνατοι από τον κορονοϊό είχαν αναφερθεί στον ΠΟΥ έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά το πραγματικό σύνολο είναι πιθανότατα τουλάχιστον τρεις φορές υψηλότερο, τόνισε επίσης.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαίτες χαμηλές σε υδατάνθρακες: Πότε βοηθούν και πότε όχι
Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου κορονοϊού και γρίπης Α στα λύματα