Κορωνοϊός: Τα πλάνα ΗΠΑ και Αυστραλίας ενόψει πανδημίας – Πώς οργανώνονται – Παράδειγμα προς μίμηση για την Ελλάδα
Πρόκειται για επίσημο επιχειρησιακό πλάνο που έχει εκπονηθεί προληπτικά για να αντιμετωπιστεί κάθε πιθανή πανδημία τώρα, ή στο μέλλον. Βλέπετε, στις ΗΠΑ (και στην Αυστραλία) δεν θα τρέχουν την τελευταία στιγμή να δουν τι μπορούν να κάνουν απέναντι σε μια πανδημία, αλλά έχουν προετοιμάσει πλάνο συγκεκριμένων δράσεων για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.
Διαβάστε ακόμα:
Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε
Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση
Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα
CDC: Θέμα χρόνου μια πανδημία
Η δρ. Nancy Messonnier, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου για την Ανοσοποίηση και τις Αναπνευστικές Παθήσεις του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πιστεύει ότι σίγουρα θα αυξηθούν τα κρούσματα εντός ΗΠΑ και είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι τόσο θέμα για το αν αυτό θα συμβεί, αλλά περισσότερο για το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό και πόσοι άνθρωποι στη χώρα αυτή θα ασθενήσουν βαριά».
Η δρ. Messonnier υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές ελέγχου και περιορισμού του CDC ήταν «σε μεγάλο βαθμό επιτυχείς» στην επιβράδυνση της εισαγωγής του COVID-19 στις ΗΠΑ. «Αυτές οι στρατηγικές περιορισμού περιλαμβάνουν: την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την απομόνωση όλων των κρουσμάτων, ώστε να εμποδιστεί ο κορωνοϊός στα σημεία εισόδου στην χώρα, καθώς και τον περιορισμών στις μετακινήσεις προς τις ΗΠΑ και την έκδοση εκτεταμένων ταξιδιωτικών οδηγιών. Έχουμε πολύ λίγα κρούσματα στις ΗΠΑ και μηδενική εσωτερική εξάπλωση του κορωνοϊού. Όμως, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες αναφέρουν κρούσματα, ο επιτυχής περιορισμός στα σύνορά μας γίνεται όλο και πιο δύσκολος», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης στις 25 Φεβρουαρίου.
Κορωνοϊός: Περιορισμός και μετριασμός της έξαρσης
Το CDC θα ακολουθήσει μια διπλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 εφαρμόζοντας μέτρα περιορισμού, ενώ θα υιοθετήσει επίσης στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις κοινότητες, δήλωσε η δρ. Messonnier.
Από την στιγμή που δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο για την πρόληψη του COVID-19, ούτε και εγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της νόσου, μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (ΜΦΠ) θα εφαρμοστούν σε κοινοτικό επίπεδο με βάση το εάν ο κορωνοϊός έχει φτάσει να μεταδίδεται τοπικά. Η μελέτη με τίτλο «Κοινοτικές κατευθυντήριες οδηγίες για την καταπολέμηση μιας πανδημικής γρίπης – Ηνωμένες Πολιτείες, 2017» θέτει το πλαίσιο για τις ΜΦΠ, οι οποίες θα εφαρμοστούν με «υποχρεωτικό, οξύ και προληπτικό τρόπο».
Οι κατηγορίες των ΜΦΠ περιλαμβάνουν μέτρα:
- Προσωπικά: Ημερήσια προσωπικά μέτρα προστασίας
- Κοινοτικά: Μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, σχεδιασμένα για να κρατούν τους ασθενείς μακριά από τον υγιή πληθυσμό
- Περιβαλλοντικά: Μέτρα καθαρισμού των επιφανειών στους κοινόχρηστους χώρους
Οι τοπικές κοινότητες θα αποφασίζουν για το ποιες ΜΦΠ πρέπει να εφαρμόσουν και πότε.
«Αυτήν τη στιγμή, το CDC υλοποιεί όλα τα σχέδια ετοιμότητας και αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων για την προετοιμασία των κοινοτήτων ώστε να ανταποκριθούν στην τοπική μετάδοση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Καταλαβαίνω ότι όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να φαίνεται τρομακτική και αυτή η διαταραχή στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι σοβαρή, αλλά αυτά είναι τα πράγματα που οι πολίτες πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τώρα», υπογράμμισε η δρ. Messonnier.
Κορωνοϊός: Το πλάνο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ορατής πανδημίας
Στις 20 Απριλίου 2017, το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών (HHS) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν κατευθυντήριες γραμμές προ-πανδημικού προγραμματισμού με τίτλο «Community Mitigation Guidelines to Prevent Pandemic Influenza – United States, 2017». Αυτές αποτελούν τα θεμέλια για τη χρήση μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) στην αντιμετώπιση μιας πανδημικής γρίπης.
Οι ΜΦΠ είναι δράσεις που οι πολίτες και οι τοπικές κοινότητες μπορούν να λάβουν, πέραν του εμβολιασμού και της λήψης φαρμάκων, για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των αναπνευστικών ασθενειών. Οι ΜΦΠ είναι σημαντικές επειδή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας γρίπης έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο.
Κορωνοϊός: Το σχέδιο Μη Φαρμακευτικών Παρεμβάσεων στις ΗΠΑ ενόψει πιθανής πανδημίας
Κορωνοϊός: Αντίστοιχο πλάνο ετοιμότητας σε πιθανή πανδημία έχει και η Αυστραλία
Στα πρότυπα του αντίστοιχου πλάνου των ΗΠΑ, τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο Υγείας της Αυστραλίας δημοσίευσε το δικό του πλάνο για πανδημία γρίπης, το οποίο αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Έχει τίτλο Australian Health Management Plan for Pandemic Influenza (AHMPPI) και είναι το ακόλουθο:
Πρωθυπουργός Αυστραλίας: Μπαίνουμε σε φάση πανδημίας του κορωνοϊού
Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος οδεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με πανδημία του κοροναϊού, προειδοποίησε σήμερα ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19.
«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι ο κόσμος σύντομα θα μπει στη φάση της πανδημίας του κοροναϊού», τόνισε ο Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Καμπέρα.
«Και ως αποτέλεσμα συμφωνήσαμε σήμερα και θέτουμε σε εφαρμογή (…) το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντίδραση» στην επιδημία, πρόσθεσε ο Μόρισον.
Ανάμεσα στα μέτρα που προβλέπονται είναι η παράταση της απαγόρευσης εισόδου στους ταξιδιώτες από την Κίνα κατά τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη να ανασταλούν οι μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, όπως οι λειτουργίες σε εκκλησίες ή οι αγώνες ποδοσφαίρου, ή άλλες αθλητικές διοργανώσεις.
Πηγές: https://www.aappublications.org, https://www.cdc.gov, ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορωνοϊός: Χάρτης δείχνει πού και πόσο έχει εξαπλωθεί – Χώρες, κρούσματα και θύματα