Κορωνοϊός: Τέλος η υδροξυχλωροκίνη από την μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Την απόφαση να εξαιρέσει οριστικά την υδροξυχλωροκίνη από τις θεραπείες που μελετά για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, έλαβε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όπως εξήγησε, τα στοιχεία της μελέτης Solidarity (Αλληλεγγύη) δεν έδειξαν να παρέχει το φάρμακο κάποιο όφελος. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με τα ευρήματα άλλων μελετών, δήλωσε η Dr Ana Maria Henao Restrepo, από το Πρόγραμμα Επειγουσών Καταστάσεων Υγείας του Π.Ο.Υ.
Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Υδροξυχλωροκίνη: Ανάκληση της ειδικής άδειάς της στις ΗΠΑ
«Τα δεδομένα της μελέτης Solidarity, τα δεδομένα της μελέτης Recovery και τα συνδυασμένα δεδομένα από αυτές τις μεγάλες, τυχαιοποιημένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν μειώνει τη θνησιμότητα των ασθενών με Covid-19», εξήγησε η Dr Restrepo. «Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, η Εκτελεστική Ομάδα της μελέτης Solidarity αποφάσισε σήμερα να διακόψει το σκέλος με την υδροξυχλωροκίνη».
Η απόφαση εξαίρεσης αφορά και την χλωροκίνη. Η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο συγγενές με την υδροξυχλωροκίνη, το οποίο επίσης μελετούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στις αρχές του έτους η υδροξυχλωροκίνη είχε σκορπίσει ενθουσιασμό στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Τότε είχαν δημοσιευθεί μικρές μελέτες, που υποδήλωναν ότι μπορεί να ωφελεί τους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Ο ενθουσιασμός ήταν τέτοιος, ώστε πολλά κράτη έσπευσαν να προμηθευτούν έξτρα ποσότητες του φαρμάκου για να έχουν απόθεμα.
Αναστολή και στις ΗΠΑ
Ωστόσο αρκετές μεγάλες μελέτες που διεξήχθησαν έκτοτε είχαν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ορισμένες από αυτές έδειξαν ότι δεν καταπολεμά τη λοίμωξη Covid-19. Άλλες έδειξαν ότι δεν δρα ούτε προληπτικά εναντίον της.
Τα ευρήματα αυτά ώθησαν την Δευτέρα την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) να ανακαλέσει την ειδική άδεια κυκλοφορίας έναντι του κορωνοϊού. Η άδεια αυτή είχε χορηγηθεί λίγους μήνες νωρίτερα.
Η FDA εκτίμησε ότι η υδροξυχλωροκίνη «είναι απίθανο να αποδειχθεί αποτελεσματική» εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Επιπλέον, «δεδομένων των σοβαρών καρδιακών αρνητικών εκβάσεων και των άλλων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών της» η FDA έκρινε πως «τα δυνητικά οφέλη δεν υπερκαλύπτουν πλέον τους δυνητικούς κινδύνους».
Συνεχίζεται η αξιολόγηση τριών θεραπειών
Η μελέτη Solidarity διεξάγεται σε 35 χώρες του κόσμου. Ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτήν περισσότεροι από 3.500 ασθενείς. Στόχος της ήταν η αξιολόγηση τεσσάρων πιθανών θεραπευτικών προσεγγίσεων έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Οι τρεις θεραπείες που απομένουν είναι:
- Το remdesivir, ένα φάρμακο για τον ιό Έμπολα
- Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο), που χορηγείται σε ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη
- Ο προαναφερθείς σταθερός συνδυασμός μαζί ιντερφερόνη-βήτα. Η ιντερφερόνη-βήτα είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση.
Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη αφορά μόνο τη δυνητική χρήση τους έναντι της λοίμωξης Covid-19. Τα δύο φάρμακα παραμένουν αποτελεσματικά εναντίον των νοσημάτων για τα οποία είναι εγκεκριμένα (π.χ. για την ελονοσία).