Οι επικεφαλής καθηγητές και γιατροί της Γ’ Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του «Αττικόν», καθηγήτρια Γυναικολογίας, Σοφία Καλανταρίδου, και μαιευτήρας – γυναικολόγος Παναγιώτης Κρόκος, μεταφέρουν την εμπειρία τους. Όπως αναφέρουν σε επιστημονικό σημείωμα στο οποίο συνοψίζουν τα επιστημονικά συμπεράσματά τους, από τις 22 γυναίκες οι 7 είχαν συμπτώματα της νόσου Covid και οι υπόλοιπες 15 ήταν ασυμπτωματικές.
Από τις 7 με συμπτώματα, οι 2 είχαν ήπια συμπτωματολογία (ανοσμία, αγευσία, πονόλαιμος) και οι 5 είχαν σοβαρή (με εμπύρετο, βήχα, δύσπνοια και πνευμονία).
Οι 5 από τις 22 επίτοκες γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, ενώ στις υπόλοιπες 17 περιπτώσεις έγινε καισαρική τομή λόγω μαιευτικών ενδείξεων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι «Όλα τα νεογνά που γεννήθηκαν από τις μητέρες αυτές είναι σε άριστη κατάσταση», όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι γιατροί. Επίσης, σε καμιά από τις περιπτώσεις που γέννησαν στο Αττικό Νοσοκομείο δεν απομονώθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, στο αμνιακό υγρό, στο αίμα ομφαλίου λώρου και στο μητρικό γάλα.
Σε μία πρόσφατη σουηδική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine και αφορούσε τη διερεύνηση της συχνότητας ενδομητρίων θανάτων και πρόωρων τοκετών κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, διαπιστώθηκε ότι δεν παρατηρήθηκε καμιά αύξηση στις επιπλοκές αυτές. Η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε 17.661 τοκετούς που έγιναν στη Σουηδία κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου-Μαϊου 2020 και σε 91.262 τοκετούς κατά το ίδιο χρονικό διάστημα σε προηγούμενα έτη και συγκεκριμένα το 2015-2019.
Εμβολιασμός στις έγκυες: Τι ισχύει και τι παρατηρείται στην κλινική πράξη
Πρόσφατα εγκρίθηκε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ η χορήγηση εμβολίων για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αν και αρχικά οι διεθνείς οργανισμοί πρότειναν την αποφυγή του εμβολίου στις έγκυες και τις θηλάζουσες μητέρες, λόγω έλλειψης δεδομένων για την ασφάλειά του στη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού, νεότερες οδηγίες είναι αντικρουόμενες, σύμφωνα με τους έλληνες γιατρούς.
«Δεν υπάρχουν δεδομένα βλαπτικής επίδρασης, ούτε όμως και στοιχεία ασφάλειας που να οδηγούν σε οδηγία για καθολικό εμβολιασμό των εγκύων και των μητέρων που θηλάζουν», σημειώνουν οι γιατροί.
Στο ίδιο θέμα τοποθετήθηκε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορονοϊό από το Υπουργείο Υγείας και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.
Δείτε: Τσολιά για εμβολιασμούς: Τι γίνεται με τις εγκυμονούσες – Πότε προτείνεται ο εμβολιασμός τους
Ακολουθεί συγκεντρωτικός πίνακας με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: