Κορωνοϊός: Βρέθηκε το φάρμακο; Σημαντική ανακοίνωση γιατρού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Δύο πολλά υποσχόμενες κλινικές δοκιμές του ίδιου φαρμάκου ξεκινούν σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός. Γιατρός της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη θεραπεία είναι η μόνη που φαίνεται μέχρι στιγμής αποτελεσματική κατά της ασθένειας COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός 2019-nCoV.

Πειραματικό φάρμακο, που έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον του ιού του Έμπολα, αλλά και του SARS και MERS, ξεκινά άμεσα να δοκιμάζεται σε ασθενείς στις ΗΠΑ. Εάν προχωρήσουν οι κλινικές δοκιμές έχει σημαντικές πιθανότητες να αποτελέσει την πρώτη θεραπεία κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Διαβάστε ακόμα:

Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα

Την ανακοίνωση έκανε γιατρός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετά από ταξίδι που πραγματοποίησε στην Κίνα. Ο Dr. Bruce Aylward, δήλωσε ότι το φάρμακο της αμερικανικής εταιρείας Gilead είναι το μόνο που φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει αποτελέσματα κατά της νόσου COVID-19.

Συμπλήρωσε δε, ότι έχει ήδη δοκιμαστεί σε δύο διαφορετικές μελέτες που διεξήχθησαν στο Γουχάν της Κίνας, δηλαδή στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού.

Οι δύο νέες μελέτες που θα διεξαχθούν από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, αφορούν ασθενείς διαφορετικής βαρύτητας συμπτωμάτων. Θα δοκιμαστεί, δηλαδή και σε ασθενείς που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, αλλά και σε όσους παρουσιάζουν ελαφρύτερα.

Σύμφωνα με το ερευνητικό πρωτόκολλο, η θεραπεία Remdesivir θα δοκιμαστεί ταυτόχρονα σε 50 διαφορετικές περιοχές παγκοσμίως. Η δοκιμή θα ελέγξει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου έναντι του εικονικού (placebo), όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιλεγεί οι κατάλληλοι ασθενείς, που θα ενταχθούν στη μελέτη.

Στην είδηση αναφέρθηκε το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, και ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο του LSΕ, Ηλίας Μόσιαλος:

“Τις κλινικές δοκιμές κάνει η εταιρεία Gilead, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τις κινεζικές αρχές. Η μία μελέτη θα γίνει σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κορωνοϊού και η άλλη σε πιο ήπιες περιπτώσεις κορωνοϊού. Ο ΠΟΥ για να κάνει αυτήν την ανακοίνωση, το θεωρεί αυτό σημαντικό γεγονός. Θα ξέρουμε όμως εάν αυτό το αντιιικό φάρμακο είναι πραγματικά αποτελεσματικό στην περίπτωση του κορωνοϊού, σε μερικές εβδομάδες. Ο ΠΟΥ είπε ότι μέσα στον Απρίλιο θα γνωρίζουμε. Είναι θετικό, όμως, ότι έγινε αυτή η ανακοίνωση”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Τι είναι το αντιιικό φάρμακο Remdesivir

Το Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντιικό φάρμακο που έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των κορωνοϊών που προκαλούν τη νόσο SARS και MERS, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊούς. Έχει δοκιμαστεί κυρίως, σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Έμπολα, που προκαλείται από ένα διαφορετικό είδος ιού. Στη συγκεκριμένη νόσο, όμως, δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Το φάρμακο χορηγήθηκε επίσης για τη θεραπεία του πρώτου αμερικανού ασθενή που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με μια περιπτωσιολογική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο New England Journal of Medicine. Ο ασθενής, που έλαβε το Remdesivir ως παρηγορητική θεραπεία κατά την 7η ημέρα της ασθένειας, φάνηκε να έχει αποτελέσματα κατά την 8η (επόμενη) μέρα. Η κλινική του κατάσταση βελτιώθηκε αισθητά.

Οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν, όμως, ότι η δοκιμή σε έναν και μοναδικό ασθενή δεν επαρκεί για να διαπιστωθεί εάν το φάρμακο είναι πράγματι αποτελεσματικό.

“Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σ’ αυτά που μπορούν να σώσουν ζωές και μάλιστα να σώσουν γρήγορα ανθρώπινες ζωές”, επεσήμανε μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Κίνα, ο συνεργάτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Bruce Aylward και συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο της Κίνας, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα”.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Gilead είναι μία από τις περίπου δώδεκα εταιρίες που έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, εμβολίων και διαγνωστικών εξετάσεων για τον νέο κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Χάρτης δείχνει πού και πόσο έχει εξαπλωθεί – Χώρες, κρούσματα και θύματα