Η νέα καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ αφορά στο νησί της Κω, το οποίο σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι υγειονομικά ακάλυπτο, καθώς λείπει προσωπικό και εξοπλισμός από το μοναδικό Κέντρο Υγείας του νησιού.
«Άλλο ένα Νοσοκομείο-Φάντασμα σε νησί, το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας Κω με 35.000 μόνιμους κατοίκους, με μεγάλη επισκεψιμότητα το καλοκαίρι και ταυτόχρονα με κάλυψη μεγάλου αριθμού προσφύγων. Είναι γυμνό από προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές», αναφέρει η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταγράψει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, ενώ «Το Νοσοκομείο δεν έχει καρδιολόγο ιατρό. Τα περιστατικά αντιμετωπίζονται από ιδιώτη καρδιολόγο, όταν και εάν είναι τυχεροί οι ασθενείς να βρίσκεται για λίγη ώρα στο Νοσοκομείο. Έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά κινδυνεύουν. Υπηρετεί μόνο ένας παιδίατρος, ο οποίος δεν μπορεί να καλύπτει το Νοσοκομείο».
Και ο κατάλογος των ελλείψεων συνεχίζεται:
- Στη Μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου τα βρέφη εξετάζονται από ιδιώτες παιδιάτρους. Όσες μητέρες έχουν λεφτά να πληρώσουν!
- Ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς ακόμη και οι νοσηλευόμενοι να απευθύνονται ή να μεταφέρονται σε ιδιωτικά κέντρα και να πληρώνουν από την τσέπη τους.
- Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι παλιός αλλά κι ελλιπής.
- Η υλικοτεχνική υποδομή του νοσοκομείου έχει πολλά προβλήματα. Δεν υπάρχουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό για ανακαίνιση του κτιρίου και των κλινικών.
- Το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν καλύπτει όλες τις μικροβιολογικές εξετάσεις (λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων) με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά.
Κέντρο Υγείας – Φάντασμα
Το Κέντρο Υγείας, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι ένα καινούργιο τεράστιο κτήριο που στοίχισε εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό. Είναι εξοπλισμένο με ακτινολογικό, μικροβιολογικό εργαστήριο και ιατρεία. Ομως, είναι ένα Κέντρο Υγείας – Φάντασμα, καθώς λειτουργεί με έναν γιατρό και έναν νοσηλευτή. «Ούτε ως Περιφερειακό Ιατρείο. Το αναδείξαμε το ζήτημα μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων χωρίς να ιδρώσει το αφτί της κυβέρνησης. Η λειτουργία του είναι άκρως απαραίτητη. Στο νησί της Κω υποβαθμίζονται οι Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας, ανθεί ο ιδιωτικός τομέας και κινδυνεύουν οι ασθενείς», καταλήγουν οι εργαζόμενοι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων.