Εθνικό Αρχείο Νεοπλασματικών Νοσημάτων, ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα σε 10 νοσοκομεία και ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ασθενών, περιλαμβάνει το τεχνικό δελτίο για το Εθνικό Ψηφιακό πρόγραμμα Διαχείρισης του Καρκίνου που κατατέθηκε χθες προς περαιτέρω διαβούλευση και επεξεργασία, ανέφερε ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου στον μετά-covid κόσμο», που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).
Ειδικότερα, το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασματικών Νοσημάτων εθνικής εμβέλειας, θα ενημερώνεται από όλες τις μονάδες υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές και θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση της νόσου, «ώστε η χώρα να μπορεί επιτέλους να εκπροσωπείται και να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μητρώων Καρκίνου», όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος.
Το ογκολογικό-αιματολογικό πληροφοριακό σύστημα θα εγκατασταθεί σε 10 επιλεγμένα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και θα παρέχει πρότυπα ψηφιακά εργαλεία εστιασμένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Τα ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ασθενών στοχεύουν στην διευκόλυνση της καθημερινότητά τους. Είναι σημαντικό για τον ασθενή να μπορεί να αναφέρει ανά πάσα στιγμή ένα σύμπτωμα ή μια παρενέργεια που τον ανησυχεί, να μπορεί να ενημερωθεί έγκυρα για πρακτικά θέματα που τον αφορούν (π.χ. που μπορώ να κάνω ακτινοθεραπεία), να έχει πρόσβαση σε βασικά στοιχεία του ιατρικού φακέλου του, ακόμη και να επικοινωνήσει με ανθρώπους που βιώνουν την ίδια κατάσταση.