Κουνούπι «τίγρης», ο εχθρός του καλοκαιριού: Τσιμπάει την ημέρα, ποιες ασθένειες προκαλεί
Τα κουνούπια εξελίσσονται σε κλιμακούμενη απειλή στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Σε όλο τον κόσμο ζουν περί τα 3.700 είδη κουνουπιών, πολλά εκ των οποίων είναι «μεταφορείς» μολυσματικών ασθενειών (μολύνονται τσιμπώντας ασθενείς και στη συνέχεια μεταδίδουν περαιτέρω τη νόσο).
Το κουνούπι τίγρης είναι από τα πιο επικίνδυνα. Και παρότι δεν είναι νέος «κάτοικος» Ευρώπης, οι επιστήμονες εικάζουν πως ευθύνεται για την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Δάγκειου Πυρετού.
Το είδος αυτό του κουνουπιού είναι εγκατεστημένο σε 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Με κόκκινο χρώμα βλέπετε τις χώρες της Ευρώπης, στις οποίες έχει εγκατασταθεί το κουνούπι τίγρης, σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC.
Το Κουνούπι Aedes albopictus, ή αλλιώς κουνούπι «τίγρης» έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ):
- Τσιμπάει κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντίθετα από το ανωφελές κουνούπι που προκαλεί την ελονοσία και το οποίο τσιμπάει από το σούρουπο έως το χάραμα, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
- Μπορεί δυνητικά να μεταδώσει διάφορους ιούς (π.χ. Δάγκειο, Chikungunya, ίσως Zika), εάν μολυνθεί από μολυνθέντα άνθρωπο.
Δείτε αναλυτικά στον Πίνακα που ακολουθεί, τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού,
Chikungunya και νόσου από ιό Zika, που διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν στον Ε.Ο.Δ.Υ. τα έτη 2013-2023, ανά έτος.
Αύξηση κρουσμάτων Δάγκειου πυρετού σε Ευρώπη και Ελλάδα
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC):
το 2023 καταγράφηκαν στην Ευρώπη 130 κρούσματα τοπικής μετάδοσης Δάγκειου Πυρετού, σχεδόν διπλάσια από το 2022 (όταν είχαν αναφερθεί 71 περιστατικά τοπικής μετάδοσης, δηλαδή όχι συνδεόμενα με ταξίδι).
Σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία (2001-2021), τα τοπικά κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αφού αθροιστικά τα προηγούμενα δέκα χρόνια δεν είχαν ξεπεράσει τα 73.
Στην Ελλάδα, το 2022 αναφέρθηκαν 5 κρούσματα και το 2023 ακόμα 3.
Τους πέντε πρώτους μήνες του 2024 (έως τις 28/05/2024) δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ τρία περιστατικά που διαγνώσθηκαν εντός Ελλάδος και ένα που διαγνώσθηκε στην Ταϋλάνδη.
Συνολικά την περίοδο 2013-2023 καταγράφηκαν στην χώρα μας 32 κρούσματα. Όλα ήταν εισαγόμενα. Το ίδιο ισχύει και για τα εφετινά κρούσματα. Τα δύο μολύνθηκαν στη Βραζιλία που μαστίζεται εφέτος από τον δάγκειο πυρετό και το ένα στη Σιγκαπούρη.
Δείτε επίσης: Δάγκειος πυρετός: Προσοχή στα κουνούπια που τσιμπάνε το πρωί, λέει ο ΕΟΔΥ
Μέτρα Προστασίας από το κουνούπι τίγρης
Ο ΕΟΔΥ υποστηρίζει πως όλοι πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα:
- για να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών
- για να μειώνουμε τα σημεία που αφήνουν τα αβγά τους γύρω μας (σπίτι, αυλή, χωράφι)
Δεδομένου ότι, σε μεγάλο ποσοστό, η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς είναι ασυμπτωματική (ενώ οι μολυνθέντες -ακόμη και ασυμπτωματικοί- μπορεί να μεταδώσουν τους ιούς σε κουνούπια), ο ΕΟΔΥ συστήνει τη σχολαστική λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια σε όλα τα άτομα που ταξιδεύουν (ή διαμένουν) σε χώρες του εξωτερικού όπου ενδημεί ο Δάγκειος πυρετός ή/και οι νόσοι Chikungunya ή Zika, τόσο καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην ενδημική χώρα, όσο και τουλάχιστον για τρεις (3) εβδομάδες μετά την επιστροφή/ άφιξή τους στην Ελλάδα (ανεξάρτητα από την παρουσία ή μη συμπτωμάτων).