Οι μεγαλύτερες περικοπές αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα στην Υγεία μετά τον ορισμό της νέα κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας θα κληθεί μέσα σε λίγες ημέρες να υλοποιήσει το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία όπου θα περιορισθούν δραστικά οι κλινικές αλλά και τα αυτόνομα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στόχος φυσικά να «ψαλιδιστούν» οι δαπάνες και τα έξοδα τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό. Μπορεί να διαβεβαιώνει η κυβέρνηση ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δε θα πειραχθεί, ωστόσο δε θα λείψουν οι μετακινήσεις αλλά ακόμη και η μείωση των εργαζομένων σε διάφορους τομείς καθώς τα οργανογράμματα θα είναι πια μικρότερα εξαιτίας των συγχωνεύσεων.
Στο τραπέζι θα πέσουν φυσικά και τα χρέη των νοσοκομείων που θα πρέπει να αποπληρωθούν καθώς μόνο από τα υλικά μέσα στο 2011 τα νοσοκομεία χρωστούν πάνω από 1 δις ευρώ, χωρίς να υπολογίσει κανείς τα φάρμακα όπου η μαύρη τρύπα ξεπερνά το 1 δις για το τρέχον έτος.
Και η φαρμακευτική δαπάνη όμως θα μπει στο στόχαστρο και όλα δείχνουν ότι θα μειωθούν κι άλλο οι τιμές σε ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα προκειμένου να περιορισθούν και τα έξοδα. Γεγονός βέβαια που αναμένεται να βρει αντίθετες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες υποστηρίζουν ότι μετά τις τρεις συνεχόμενες μειώσεις τιμών μεγαλώνει ο κίνδυνος των παράλληλων εξαγωγών και των ελλείψεων στα ελληνικά φαρμακεία.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξακολουθεί να αποτελεί το αγκάθι. Θα πρέπει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχει ολοκληρωθεί αλλά μέχρι σήμερα καταγράφεται ηλεκτρονικά μόνο το 20% των συνταγών και αυτό όχι με τη μέθοδο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά με ένα απλό σκανάρισμα.
Είναι ενδεικτικό ότι ο διαγωνισμός για το σύστημα και το λογισμικό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που θα κοστίσει κοντά στα 20 εκατ. ευρώ είναι ακόμη σε εξέλιξη.