Κρούσμα με γρίπη των πτηνών στην Κοζάνη – Συμπτώματα και ατομικά μέτρα πρόληψης
Από τον άμεσο μακροσκοπικό έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι τα πουλερικά έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, ενώ σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Θεόφιλο Καντζόγλου, εστάλησαν δείγματα στο εργαστήριο αναφοράς της κτηνιατρικής υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τη νόσο των πτηνών. Πρόκειται για λοιμώδη νόσο που μεταδίδεται με άμεση επαφή από μολυσμένα πτηνά.
Όλα τα πτηνά της φάρμας, πέθαναν από τη νόσο μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ υπό την εποπτεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του χωριού, που επίσης διαθέτουν οικόσιτα πτηνά και έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις στο χώρο.
Σε ό, τι αφορά τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες που διατηρούν οικόσιτα πτηνά, η κτηνιατρική υπηρεσία συνιστά τα πουλερικά να εκτρέφονται σε χώρους περιφραγμένους ακόμη και από αέρος, ώστε τα άγρια πουλιά να μην μπορούν να μεταφέρουν τη νόσο, ενώ καλεί τους ιδιοκτήτες να τηρούν ευλαβικά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής όταν εξέρχονται από τον χώρο εκτροφής των πουλερικών.
Στην προσπάθεια πρώιμης ανίχνευσης και εντοπισμού της νόσου, ο Θεόφιλος Καντζόγλου επισημαίνει ότι όσοι πολίτες εντοπίσουν νεκρά άγρια πτηνά κοντά σε υδροβιότοπους, ποτάμια, λίμνες και Δέλτα ποταμών ή παρατηρήσουν αιφνίδιους θανάτους στα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία.
(Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Γρίπη των πτηνών: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα στον άνθρωπο;
Με βάση τα κρούσματα που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών (Α-Η7Ν9) εκδηλώνεται με σοβαρή πνευμονία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.
Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη;
Παρά το γεγονός ότι τόσο η πηγή της μόλυνσης όσο και ο τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα σαφής, θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούνται οι βασικές πρακτικές υγιεινής προκειμένου να αποφευχθεί η λοίμωξη. Αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή καθώς και μέτρα ασφάλειας των τροφίμων και συγκεκριμένα:
Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή χεριών
- Πλένετε τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία της τροφής, πριν από το γεύμα, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το χειρισμό ζώων ή ζωϊκών αποβλήτων, όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής.
- Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.
- Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε κάποιο αλκοολούχο καθαριστικό χειρών.
Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή του Αναπνευστικού
- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με απλή ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
- Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
- Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.
Γρίπη των πτηνών: Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος, π.χ. χοιρινού ή προϊόντων από χοιρινό;
Πρέπει να τηρούμε τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας κατά την παρασκευή των τροφών, δηλαδή:
- Άρρωστα ζώα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται. Κατά τα άλλα, είναι ασφαλής η κατανάλωση κατάλληλα προετοιμασμένου και μαγειρευμένου κρέατος. Οι ιοί της γρίπης αδρανοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, οι θερμοκρασίες που ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα (ώστε η θερμοκρασία της τροφής να φθάνει τους 70 ˚C σε όλα τα σημεία και να μηνυπάρχουν ροζ περιοχές στο εσωτερικό) σκοτώνουν τον ιό.
- Σε περιοχές που σημειώνονται επιδημίες, προϊόντα κρέατος μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι μαγειρεύονται επαρκώς και ότι ακολουθούνται οι ορθές πρακτικές κατά το χειρισμό τους.
- Η κατανάλωση ωμού κρέατος είναι πρακτική υψηλού κινδύνου και πρέπει να αποθαρρύνεται.
- Διατηρείτε πάντα το ωμό κρέας ξεχωριστά από ήδη μαγειρευμένες ή έτοιμες προς κατανάλωση τροφές για να αποφύγετε την επιμόλυνση.
- Χρησιμοποιείστε διαφορετική επιφάνεια και μαχαίρι για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος. Μη χρησιμοποιείτε για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος την ίδια επιφάνεια κοπής και το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιείτε για τα υπόλοιπα τρόφιμα.
- Μη χειρίζεστε ωμές και μαγειρευμένες τροφές πριν πλύνετε τα χέρια σας εν τω μεταξύ και μην τοποθετείτε ψημένο κρέας πίσω στο πιάτο ή την επιφάνεια όπου βρισκόταν πριν από το μαγείρεμα.
- Μη χρησιμοποιείτε ωμά ή μη επαρκώς βρασμένα αυγά σε παρασκευάσματα τα οποία δεν πρόκειται να υποστούν θερμική επεξεργασία ή μαγείρεμα.
- Μετά από επαφή με ωμό κρέας, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Πλύνετε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες και τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.