Ξυλοκόπησαν διασώστες του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου – Τι καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ

  • Iatropedia newsroom
Νοσοκομείο Μεσολογγίου
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει τα περιστατικά βίας κατά των υγειονομικών από ρομά, με τελευταίο το περιστατικό στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Ένα νέο περιστατικό ξυλοδαρμού υγειονομικών συνέβη στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, με διασώστες του ΕΚΑΒ να ξυλοκοπούνται από συνοδούς ασθενή.

Όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ.Μιχάλης Γιαννάκος, οι ρομά προκαλούν συνεχώς επεισόδια στις υγειονομικές μονάδες, «χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες».

«Λίγα μέτρα μακριά από το νοσοκομείο Μεσολογγίου υπάρχει κοινότητα ρομά. Κάθε τρείς και λίγο καμιά 20αρια ρομά μεταφέρουν ασθενή στο νοσοκομείο, συνήθως από χρήση αλκοόλ ή ουσιών, και στα επείγοντα βαράνε όποιον εργαζόμενο βρουν μπροστά τους χωρίς κανένα λόγο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Γιαννάκος υποστηρίζει ότι σε τέτοια νοσοκομεία, όπου τα περιστατικά βίας είναι συχνά, θα έπρεπε να υπάρχει πάντα αστυνομία που να κάνει περιπολίες στους γύρω δρόμους και να λειτουργεί αποτρεπτικά, ενώ τονίζει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις η αυστηροποίηση του νόμου δεν βοηθάει.

«Πλέον του 50% των ξυλοδαρμών συναδέλφων στις υγειονομικές μονάδες είναι από ρομά. Πως αντιμετωπίζεται αυτό το φαινόμενο; Συνεχείς περιπολίες της αστυνομίας εξω από τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και λοιπές υγειονομικές μονάδες. Ισχυρή φύλαξη με προσωπικό ασφαλείας των νοσοκομείων με φύλακες που θα προσλαμβάνουν τα νοσοκομεία. Τώρα υπάρχει υποτυπώδης φύλαξη λόγω έλλειψης χρημάτων», αναφέρει.

«Συνεχείς παρεμβάσεις και διάλογος με τους αρχηγούς των κοινοτήτων των ρομά, προκειμένου να πάψουν να βγάζουν επιθετικότητα στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και να διαταράσσουν συνεχώς τη λειτουργία των νοσοκομείων. Δεν χρειάζεται έναν ασθενή να τον συνοδεύουν καμιά πενηνταριά και να βαράνε όποιον βρουν μπροστά τους», προσθέτει.

Δείτε επίσης: Νέο περιστατικό βίας στο ΕΣΥ: Συνοδός ασθενή χτύπησε νοσηλευτή στο Νοσοκομείο Φιλιατών

Πως έγινε το περιστατικό στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Όοσν αφορά το περιστατικό στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, το βράδυ της Δευτέρας, περίπου στις 8.30 το βράδυ, περίπου 10 άτομα ρομά συνόδευαν στα επείγοντα ένα ασθενή για εξέταση.

Ο φύλακας του νοσοκομείου έτρεξε στα επείγοντα και βοήθησε τον ασθενή για τη μεταφορά του από το αυτοκίνητο στα ιατρεία. Ζήτησε πλην ενός συνοδού οι υπόλοιποι να μείνουν έξω από τα επείγοντα. Δύο συνάδελφοι του ΕΚΑΒ ήταν στα επείγοντα να παραλάβουν άλλον ασθενή. Βοήθησαν στην μεταφορά από το αυτοκίνητο στα ιατρεία τον ασθενή ρομά.

«Άλλος ασθενής που είχε συσκευή πεταλούδας και περίμενε εξετάσεις έξω από τα επείγοντα, ενώθηκε με τους υπόλοιπους και άρχισε να χτυπάει με κλωτσιές και αγκωνιές τους διασώστες. Επενέβη ο φύλακας και ένας ρομά για να σταματήσει την επίθεση εναντίον των διασωστών», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Φώναξαν την αστυνομία, η οποία φυσικά ήρθε κατόπιν εορτής. Ο ασθενής με τη πεταλούδα έγινε καπνός. Πήραν τα στοιχεία από τα επείγοντα και προφανώς στα πλαίσια της αυτεπάγγελτης δίωξης που προβλέπει ο νέος νόμος μπορεί να τον συνέλαβαν σε δεύτερο χρόνο. Ένας 17χρονος ήταν που δεν νομίζω να τον νοιάζει ιδιαίτερα εάν τον συλλάβουν. Οι διασώστες πέρασαν από το αστυνομικό τμήμα έδωσαν κατάθεση για το συμβάν. Και…..Τίποτα δεν θα γίνει».

Σύμφωνα με τον κ.Γιαννάκο, ένα παρόμοιο περιστατικό με πολύ πιο άγριο ξύλο και τραυματισμό διασώστη είχαμε και στο νοσοκομείο Κορίνθου πρόσφατα. «Συνεχώς ρομά βαράνε το προσωπικό, τα κάνουν γυαλιά καρφιά στα επείγοντα, έχουν βγάλει καλάζνικοφ απειλώντας υγειονομικούς και τίποτα. Τι άλλο θα ζήσουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διασώστες παρά την σύγχυση, παρά το ξύλο που έφαγαν συνέχισαν τη δουλειά τους. Όπως και οι συνάδελφοι στα επείγοντα του νοσοκομείου Μεσολογγίου. Μπράβο, τι άλλο να πεις», καταλήγει ο κ.Γιαννάκος.

Δείτε επίσης: Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό του από άγνωστο στην είσοδο της ΔΕΘ

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI