Κύκλωμα με αντικαρκινικά φάρμακα: Η πρόεδρος του ΕΟΦ ξεκαθαρίζει το ρόλο του Οργανισμού
Η κ. Αντωνίου εξήγησε ότι στο δίπολο «έλεγχοι – συνεργασία» οφείλεται ο εντοπισμός του κυκλώματος παράνομης διακίνησης φαρμάκων, που υπεξαιρούσε για αρκετά χρόνια ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα από νοσοκομεία και τα διοχέτευε στις αγορές της κεντρικής Ευρώπης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι γίνονται όλο και πιο σύνθετοι καθώς από τις διοικητικές παραβάσεις στη διαχείριση φαρμάκου έχουμε περάσει σε νέα εποχή «οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας».
«Με αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, δεν μιλάμε για διοικητικές παραβάσεις που έχει κάνει κάποιος που διακινεί φάρμακο από τη στιγμή που παράγεται μέχρι να φτάσει στην αγορά και τον ασθενή του, μιλάμε για ποινικό αδίκημα. Μιλάμε για οργανωμένες μορφές εγκληματικότητας. Έχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό που αναζητάμε και κάνουμε τέτοιους ελέγχους καθημερινούς, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε πολλά σημεία της αλυσίδας παραγωγής των φαρμάκων είναι πάρα πολλά» είπε χαρακτιριστικά η πρόεδρος του ΕΟΦ, τονίζοντας ότι «υπήρξε επιτυχημένη εξέλιξη στο συγκεκριμένο θέμα σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία».
Ο ΕΟΦ δεν είναι αστυνομία
Όπως ανέφερε η κ. Αντωνίου από ένα σημείο και μετά ο ΕΟΦ αποδίδει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την παραβατικότητα στην Οικονομική Αστυνομία και σε αρμόδιους φορείς. «Γιατί ο ΕΟΦ δεν είναι αστυνομία. Έχει ένα ελεγκτικό μηχανισμό πολύ μεγάλο, αλλά κάπου σταματούν οι αρμοδιότητές του» εξηγεί.
Το ζητούμενο, όπως είπε η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, είναι οι αντίστοιχες παραβατικές συμπεριφορές να εντοπιστούν. «Αν είναι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΕΟΦ να υπάρξουν οι απαραίτητες κυρώσεις. Και αν χρειαζόμαστε συνεργασία με άλλους φορείς, θα γίνει και αυτό και εκτιμώ πως θα αποδώσει όπως μέχρι τώρα» και υπογράμμισε ότι «αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, συνεργαζόμαστε και με φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί τα φάρμακά μας είναι κακό να βρίσκονται στο εξωτερικό με τρόπους μη νόμιμους ».
Η κ. Αντωνίου επισήμανε ότι το φαινόμενο παράνομης διακίνησης εμφανίζεται γιατί όπου εμφιλοχωρεί το κέρδος ανοίγει η όρεξη ορισμένων για κερδοφορία. «Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό αλλά υπάρχει κέρδος. Όπου υπάρχει κέρδος, αρχίζει και ανοίγει το επίπεδο της κερδοφορίας εις βάρος πολιτών, ασθενών και κρατών» σχολίασε.
Συντονισμός
Η συγκροτημένη αντιμετώπιση με τη συνεργασία όλων των φορέων, ΕΟΦ, αστυνομίας και τελωνείων, ώστε να εντοπίζεται η παραβατικότητα, είναι το σημείο- κλειδί τόνισε η κ. Αντωνίου. Η πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε, ωστόσο, την ανάγκη να μην κατηγορούνται συλλήβδην όσοι απασχολούνται στη διαχείριση φαρμάκου.
«Με τίποτα να μην αμαυρώσουμε συλλήβδην ανθρώπους όπως οι γιατροί μας, οι φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κα όλοι όσοι διαχειρίζονται στο χώρο της υγείας το φάρμακο, που ξέρουμε ότι κάτω από δύσκολες συνθήκες παράγουν ένα αξιόπιστο έργο. Επίσης να μην αμαυρώνουμε επιχειρηματίες που λειτουργούν όχι μόνο με τον νόμιμο αλλά και τον ηθικό τρόπο. Δεν είναι όλοι το ίδιο», κατέληξε η κ. Αντωνίου.