Κυριάκος Μητσοτάκης: Με δύο εφημερίες τον μήνα θα λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Τελευταία έκκληση απηύθυνε στους ιδιώτες γιατρούς για να λυθεί συναινετικά το θέμα με τις εφημερίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα στο ΕΣΥ με την έλλειψη παθολόγων έκανε σε συνέντευξη του στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ το απόγευμα της Τρίτης 16/07, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα μέτρα που απειλεί να λάβει το Υπουργείο Υγείας, υποχρεώνοντας τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς να εργαστούν στο ΕΣΥ στις περιοχές που υπάρχουν άγονες προκηρύξεις θέσεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το θέμα μπορεί να λυθεί χωρίς ακρότητες, με δύο εφημερίες τον μήνα.

«Το ζήτημα της υποστελέχωσης σε ορισμένα νοσοκομεία μπορεί βραχυπρόθεσμα να λυθεί χωρίς ακραία μέτρα. Υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένα νοσοκομεία για να καλύψουμε εφημερίες. Με δύο εφημερίες το μήνα μπορεί να λυθεί».

Μητσοτάκης: «Έχουμε εργαλεία να λύσουμε το πρόβλημα»

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν εθελοντικά στο κάλεσμα της Πολιτείας:

«Πριν λάβουμε δραστικά μέτρα ζητώ να αναλογιστούν όλοι την κοινωνική ευθύνη. Πριν φτάσουμε να αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σκληρά μέτρα κάνω έκκληση σε τοπικούς ιατρικούς συλλόγους. Θα στηρίξω το υπουργείο Υγείας σε αυτή την επιλογή. Κάνω μία τελευταία έκκληση και το τονίζω να λυθεί συναινετικά, ωραία το θέμα αυτό. Διαφορετικά έχουμε εργαλεία να το λύσουμε. 2 με 3 εφημερίες το μήνα τις οποίες πληρώνουμε αδρά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι χρειαζόμαστε περισσότερους παθολόγους, ακτινολόγους. «Έχουμε βελτιώσει τις απολαβές των γιατρών. Δώσαμε αύξηση 10% το 23. Αυξήσαμε 20% τις εφημερίες. Το όποιο ευρώ εξοικονομούμε πρέπει να διαλέξουμε που θα το διοχετεύσουμε. Προτεραιότητα μας είναι η αύξηση απολαβών ιατρών και γι’ αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να εκτελούν και ιδιωτικό έργο. Αυτή είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση», κατέληξε.

Για την υπόθεση Novartis

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, είπε ότι  η υπόθεση Novartis  επανήλθε στο προσκήνιο και είναι μια χυδαία πολιτική συνωμοσία.

Η δικαιοσύνη είναι αρμόδια να βγάλει τις κουκούλες, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι θα επιμείνει στη θέση ότι αυτό που έγινε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια στημένη υπόθεση όπου 10 πολιτικά πρόσωπα ενεπλάκησαν άδικα.

«Πολύ καλά κάνουν και ζητούν να βγουν οι κουκούλες, δεν ξεχνάμε τι έγινε. Η Δικαιοσύνη θα το αποφασίσει. Υπάρχουν στοιχεία που της επιτρέπουν να το κάνει. Αυτό που έγινε από ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι αθλιέστερο έχω δει στην πολιτική. Δέκα πολιτικά πρόσωπα να στοχοποιούνται για μία υπόθεση στημένη από την αρχή έως το τέλος», κατέληξε.