Mονόδρομος η αξιολόγηση όλων των δομών Υγείας, τόνισε σε θεματική συζήτηση για την Υγεία με τη συμμετοχή πολιτών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η αξιολόγηση θα ξεβολέψει κάποιους, αλλά «είναι ένα μικρό κόστος που θα αναλάβουμε για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας απαντήσεις στους πολίτες το απόγευμα της Τρίτης (2/5) για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας Υγείας.
Η ειδική θεματική εκδήλωση, που άνοιξε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΝΔ Ειρήνη Αγαπηδάκη, έχει θέμα «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους».
«Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι να πούμε ποια είναι η κατάσταση της υγείας αυτό το διάστημα τι κάναμε αυτά τα 4 χρόνια και τι θέλουμε να επιτύχουμε», τόνισε.
Παίρνοντας τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρχικά στο έργο της διακυβέρνησης της ΝΔ στην Υγεία εν μέσω πανδημίας.
«Η πανδημία κατέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες και μας καθοδήγησε στο πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να τις διορθώσουμε και θέλω να ευχαριστήσω όσους κάθισαν αυτήν την περίοδο στις ηλεκτρικές καρέκλες του υπουργείου Υγείας», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από το 2019 και ανέφερε ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία το 2019 ήταν 3,8 δισ. ευρώ και φέτος θα είναι 5,2 δισ. ευρώ, δηλαδή 37% αύξηση.
Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ το 2019 ήταν 100.000, ενώ σήμερα 107.000 και αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών και ειδικά επιδόματα για εργαζομένους στις ΜΕΘ, όσους μετακινούνται στα νησιά κ.λπ.
Δείτε όλη τη συζήτηση live:
Μητσοτάκης: «Αυξήσαμε τις ΜΕΘ δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης των νησιών»
Οι ΜΕΘ το 2019 ήταν κάτω από 600 και σήμερα έχουμε περίπου 1.300, μία από τις σημαντικές παρακαταθήκες που άφησε η πανδημία.
Όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός «δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με τους γιατρούς στα νησιά, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα κίνητρα».
Αναφέρθηκε και στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι 5 εκατομμύρια πολίτες, αλλά όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «έχουμε ακόμα βήματα να κάνουμε για να προσελκύσουμε γιατρούς, ειδικά στην Αττική».
Μιλώντας για τους διαγωνισμούς προμηθειών φαρμάκων, τόνισε πως έχουμε καταφέρει να εξοικονομήσουμε σημαντικές δαπάνες σε σχέση με το παρελθόν, με διαπραγματεύσεις, έμφαση στα γενόσημα κ.λπ.
«Το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης και είναι η μεγαλύτερη τομή που έχουμε κάνει για τη δημόσια υγεία με το πιο εμβληματικό πρόγραμμα το «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού», τόνισε στη συνέχεια.
Σημαντικά βήματα, πρόσθεσε επίσης, έχουν γίνει και προς τον τομέα της ψηφιακής υγείας με 90 εκατομμύρια άυλες συνταγές και περισσότερα από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις.
Πάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία. «Σήμερα, ενεργοποιούμε το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, το εθνικό μητρώο εμβολιασμών, και έχουμε στήσει τα θεμέλια για τον ψηφιακό φάκελο του ασθενή, που πρέπει να υλοποιηθεί την επόμενη τετραετία».
Τέλος, τόνισε πως διαπεραιώθηκαν πάνω από 22 εκατομμύρια εμβολιασμοί για την λοίμωξη Covid και τέθηκε σε λειτουργία η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Μιλώντας για τον νέο Χάρτη Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με έναν τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός. «Υπάρχει ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εξέλιξη και το έργο αυτό είναι μια σημαντική πρόκληση και μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να δρομολογηθεί. Γνωρίζουμε τις αντιδράσεις και δεν θα κλείσει καμία δομή. Αλλά από το να έχουμε ένα νοσοκομείο που υπολειτουργεί, θα πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο έργο και να πληροί προϋποθέσεις παραγωγικότητας για να παραμείνει», τόνισε.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Ζωή Σάκου, παιδίατρος, ο Ανάργυρος Μαργιόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η Παγώνα Λάγιου, παθολόγος, διευθύντρια του εργαστηρίου Υγειινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ελλάδος, η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, ο Γιάννης Τσιαφούτης, διευθυντής Καρδιολογικής της Β Καρδιολογικής στο «Μπενάκιο» Νοσοκομείο, η Κατερίνα Μανδραβέλη, νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό», η Έλενα Ραφαέλα, διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ξάνθης, Απόσταλος Δάνκαλης, υπεύθυνος μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ και ο Νίκος Σμυρνής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο «Αττικόν».