Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε τα εργαλεία να εντοπίσουμε τους γιατρούς που παρανομούν», ανέφερε στην εβδομαδιαία ανασκόπηση

  • Iatropedia
απογευματινά χειρουργεία
Οι σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, κυριάρχησαν στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στα social media.

Στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του Παχέος Εντέρου και του Τραχήλου της Μήτρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάρτησή του στα social media.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να ανακοινώσει την υπογραφή της προκήρυξης 298 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ, την υπογραφή συμβάσεων ύψους 11,7 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας στην Αττική, αλλά και να σχολιάσει τις πρόσφατες εξελίξεις με την αποκάλυψη των κυκλωμάτων παράνομων συνταγογραφήσεων.

«Τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν τις αρχές και τις αξίες του ιατρικού λειτουργήματος, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα και επιβαρύνοντας τελικά τόσο το Σύστημα Υγείας, όσο και τους φορολογούμενους. Ξέρω και πιστεύω ότι οι γιατροί αυτοί αποτελούν μια μειοψηφία. Όμως να ξέρουν και εκείνοι ότι έχουμε τα εργαλεία για να τους εντοπίσουμε. Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται και δεν θα γίνονται ανεκτές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «Προλαμβάνω» είναι το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης που είχε ποτέ η χώρα

Αναλυτικά στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει τα εξής:

Το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» είναι το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης που είχε ποτέ η χώρα. Τα νέα προγράμματα που έχουν ξεκινήσει να «τρέχουν» αυτή την περίοδο είναι για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έτσι, έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.570 δικαιούχους του προγράμματος για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, για να παραλάβουν δωρεάν από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία self-test. Σε περίπτωση θετικού test, που το απεύχομαι, εκδίδεται νέο παραπεμπτικό για δωρεάν επίσκεψη σε Γαστρεντερολόγο και για κολονοσκόπηση, εφόσον χρειαστεί. Για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας, έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 2.619.868 γυναίκες για εξέταση test Pap (γυναίκες 21-29 ετών) ή για μοριακό test HPV DNA (γυναίκες 30-65 ετών). Και τα δύο προγράμματα υλοποιούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και όπως έχει αποδειχθεί, σώζουν ζωές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Μαστού που φέρει το όνομα «Φώφη Γεννηματά», ως φόρο τιμής στην αείμνηστη Ελληνίδα πολιτικό που έφυγε τόσο νωρίς, τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια. Χιλιάδες γυναίκες κατάφεραν χάρη σε αυτό το πρόγραμμα να διαγνώσουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο και να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία, κερδίζοντας τη δική τους μάχη.

Δύο ακόμα ειδήσεις από τον χώρο της υγείας: Υπογράφηκαν συμβάσεις ύψους 11,7 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση 9 Κέντρων Υγείας στην Αττική και συγκεκριμένα των ΚΥ Καλλιθέας, Χαλανδρίου, Ηλιούπολης, Κεραμεικού, Ζωγράφου, Πλατείας Αττικής, Νέου Κόσμου και Νέας Ιωνίας. Άλλο ένα έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεγαλύτερη ανακαίνιση που γίνεται στο ΕΣΥ από συστάσεώς του.

Η δεύτερη είδηση: Υπογράφηκε η απόφαση για την προκήρυξη 298 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων που θα ενταχθούν σε νοσοκομεία και των 7 Υγειονομικών Περιφερειών και στο ΕΚΑΒ. Η πλειονότητα των θέσεων αφορά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία της Αττικής και του Πειραιά, ενόψει και του νέου συστήματος εφημεριών που θα λειτουργήσει από 1/11/2024, βελτιώνοντας σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών. 19 θέσεις αφορούν τα Γενικά Νοσοκομεία της Κω, της Δράμας και της Σπάρτης. Ευελπιστούμε ότι τα πρόσφατα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα για τους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε προβληματικές και άγονες περιοχές θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας, ώστε να καλυφθούν οι θέσεις στις περιοχές αυτές.

Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ ξανά στην αποκάλυψη που έκανε ο Υπουργός Υγείας μέσα στην εβδομάδα, σχετικά με τις απαράδεκτες παράνομες υπερσυνταγογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από κάποιους γιατρούς. Τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν τις αρχές και τις αξίες του ιατρικού λειτουργήματος, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα και επιβαρύνοντας τελικά τόσο το Σύστημα Υγείας, όσο και τους φορολογούμενους. Ξέρω και πιστεύω ότι οι γιατροί αυτοί αποτελούν μια μειοψηφία. Όμως να ξέρουν και εκείνοι ότι έχουμε τα εργαλεία για να τους εντοπίσουμε. Τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται και δεν θα γίνονται ανεκτές.

Δείτε ολόκληρη την ανάρτηση: