Κυτισίνη: Η νέα θεραπεία για τη διακοπή του καπνίσματος, αναμένεται στην Ελλάδα σε δύο εβδομάδες
Όσοι επιθυμούν να απαλλαγούν από τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, μπορούν να λάβουν σημαντική βοήθεια για να καταπολεμήσουν την εξάρτηση από τη νικοτίνη.
Ένα νέο σκεύασμα με τη φαρμακευτική ουσία κυτισίνη, ή κυτισινικίνη αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά φαρμακεία σε περίπου δύο εβδομάδες.
Το φάρμακο θα κοστίζει λίγο λιγότερο από 50 ευρώ η συσκευασία κουτί, ενώ οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικό στη διακοπή του καπνίσματος κατά 20%, με ένα μόνο κουτί μηνιαίας θεραπείας.
«Υπάρχει παγκοσμίως έλλειψη στις θεραπείες για το κάπνισμα, όχι μόνο στην Ελλάδα. Οπότε αυτό το φάρμακο έδειξε η χώρα μας το ενδιαφέρον να το φέρει στην Ελλάδα«, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Ευαγγελισμού, Παρασκευή Κατσαούνου και εξηγεί:
«Έγκριση έχει εδώ και χρόνια για τη διακοπή καπνίσματος σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είναι πάντως ένα καλό φάρμακο», τονίζει.
Δοκιμασμένο φάρμακο
Η κυτισίνη είναι ένα φάρμακο που κυκλοφορούσε στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Πολώνία) εδώ και πολλά χρόνια. Η κυκλοφορία του φαρμάκου στην Ελλάδα, όμως, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό.
Επειδή οι δύο παλιές και δοκιμασμένες θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος δεν κυκλοφορούν πλέον ή είναι δυσεύρετες, – η βαρενικλίνη (Champix) επειδή η παρασκευάστρια πολυεθνική εταιρεία έχει σταματήσει να την παράγει με σκοπό να προχωρήσει σε αλλαγές και επανακυκλοφορία της και η δεύτερη, βουπροπιόνη (Zyban) επειδή είναι σε έλλειψη, η νέα θεραπεία ήρθε στη σωστή στιγμή.
«Έρχεται στην Ελλάδα για να καλύψει αυτό το κενό. Είναι καλό φάρμακο. Αν είναι καλύτερο ή χειρότερο από τα άλλα φάρμακα, για να το απαντήσουμε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να κάνουμε μελέτη σύγκρισης μεταξύ φαρμάκων. Τέτοια μελέτη δεν έχει γίνει», αναφέρει η Καθηγήτρια κα. Παρασκευή Κατσαούνου.
Να σημειωθεί πως ο μηχανισμός με τον οποίο δρα η κυτισίνη είναι παρόμοιος με αυτόν που υπάρχει και στις άλλες θεραπείες. Η δραστική ουσία έρχεται και “μπλοκάρει” τους υποδοχείς του εγκεφάλου που σχετίζονται με την «ευχαρίστηση» -και που στους καπνιστές γεμίζουν συνήθως από νικοτίνη- και μειώνει την διάθεση για κάπνισμα, αφού μειώνει την αίσθηση ικανοποίησης από αυτό.
Δεν κάνει θαύματα από μόνη της, λέει η κα. Κατσαούνου, καθώς χρειάζεται παρακολούθηση (ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη), υπηρεσίες που παρέχονται στα πολλά ιατρεία διακοπής καπνίσματος που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2019 και χάρη στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας με την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών στην Ελλάδα έχει μειωθεί στο 28%, ποσοστό που ωστόσο αντιστοιχεί σε 2 εκατ. 200 χιλιάδες Έλληνες που εξακουθούν να καπνίζουν.