Iatropedia

Λαϊκό: Ράντζο στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων, προκάλεσε την παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια η Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού και Χειρουργικής Νεφροπαθών του Λαϊκού Νοσοκομείου φιλοξένησε ράντζο στον διάδρομο.

Η αύξηση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού και ήπατος κατά τον τελευταίο χρόνο είναι η καλή όψη του νομίσματος.

Η ανεπάρκεια υποδομών για την αξιοπρεπή νοσηλεία των μεταμοσχευμένων από την άλλη, αμαυρώνει το παραπάνω σημαντικό αυτό επίτευγμα …

Με επιστολή της προς τη Διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου, η αν. Καθηγήτρια Νεφρολογίας και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Νεφρού, Σμαράγδη Μαρινάκη, επισημαίνει το σοβαρό χωροταξικό πρόβλημα που υπάρχει στην κλινική δυναμικότητας 30 κλινών, (φιλοξενεί μεταμοσχευμένους νεφρού και ήπατος), μετά την ραγδαία αύξηση των μεταμοσχεύσεων.

Ζητά μάλιστα από τη Διοίκηση του νοσοκομείου ανακατανομή κλινών, αναφέροντας πως στις 10/04/24, αναγκάστηκαν να αναπτύξουν επικουρική κλίνη (ράντζο) στον διάδρομο, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Ως λύση, η Διευθύντρια προτείνει να επιστραφούν και πάλι στη χρήση της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Νεφροπαθών, οι 4 κλίνες που έχουν παραχωρηθεί από το 2013 για την μετεγχειρητική νοσηλεία ασθενών μετά από μεταμόσχευση Ήπατος.

“Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας, ώστε να παραχωρηθεί στις μεταμοσχεύσεις ήπατος άλλος χώρος του Νοσοκομείου, εκτός της ΜΜΝ και να γίνει ανάκληση απόφασης του 2013 και τα κρεβάτια της ΜΜΝ να διατίθενται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για τους νεφροπαθείς και τους ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού”, όπως επισημαίνει.

Η υπόθεση έφτασε στο γραφείο του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έδωσε εντολή στον Διοικητή του Νοσοκομείου να διευθετήσει άμεσα το ζήτημα, ώστε να μην χρειαστεί η μετακίνηση των ασθενών, αλλά να υπάρξει η δέουσα λύση προς το συμφέρον των μεταμοσχευμένων και των δύο κλινικών.

Διευθυντής Κλινικής μεταμοσχεύσεων ήπατος: “Αν υπάρξει δυσλειτουργία ο ασθενής θα χάσει τη ζωή του”

Ο Καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Ήπατος, Γιώργος Σωτηρόπουλος, είναι ο επιστήμονας που πρόσφατα πραγματοποίησε τις δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα.

Η δεύτερη ασθενής, η 21χρονη από τα Ιωάννινα πήρε μάλιστα εξιτήριο μόλις την περασμένη Παρασκευή 12/04/24, όπως λέει ο γιατρός.

Δείτε το εξιτήριο της πρώτης ασθενούς: Λαϊκό Νοσοκομείο: Εξιτήριο για την 23χρονη που υποβλήθηκε στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη

Ο κ. Σωτηρόπουλος χαρακτηρίζει “πρωτοφανή”, την προσπάθεια εκδίωξης των ηπατομεταμοσχευμένων από τη Χειρουργική Πτέρυγα Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, όπως λέει και η επιβίωσή τους επιβάλει συνθήκες νοσηλείας υψηλών προδιαγραφών.

«Το ήπαρ, όπως και η καρδιά, είναι βασικά όργανα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο όργανο που να τα υποκαθιστά. Αν υπάρξει δυσλειτουργία, ο ασθενής θα χάσει τη ζωή του. Και τα τελευταία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις έχουν αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς κλίνες νοσηλείας οι ασθενείς», αναφέρει ο Καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη πτέρυγα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των συγκεκριμένων ασθενών, καθώς είναι εξειδικευμένη και το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μεγάλη εμπειρία κι έχει λάβει ειδική εκπαίδευση στην ανοσοκατασταλτική θεραπεία αυτών των ασθενών.

Υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη για μονόκλινα δωμάτια, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που προκαλούν σημαντικές μετεγχειρητικές επιπλοκές, επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

Δείτε επίσης: Μεταμοσχεύσεις: Χιλιάδες ασθενείς σε λίστα αναμονής για ένα νεφρό – Ελπίδες από την αύξηση των δοτών

Να σημειωθεί πως τυχόν απόρριψη του ηπατικού μοσχεύματος βάζει τους ηπατομεταμοσχευμένους ασθενείς σε κίνδυνο ζωής.

“Σε μία περίοδο κατά την οποία η Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος έχει αναλάβει κατά 50% το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα των ηπατοπαθών σε εθνικό επίπεδο, εφημερεύοντας τις μισές ημέρες του μήνα εκ περιτροπής με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και έχει αναπτύξει πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος από ζώντα δότη, έρχεται το ιδιαίτερα λυπηρό αυτό γεγονός”, σημειώνει ο γιατρός και επισημαίνει πως δεσμεύεται να καταβάλλει προσωπικά “κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να συνεχιστεί σε υψηλό επίπεδο και με την προσήκουσα ασφάλεια η νοσηλεία όλων των μεταμοσχευμένων ασθενών”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr

Διευθύντρια Κλινικής μεταμοσχεύσεων νεφρού: “Για πρώτη φορά στα 20 χρόνια χρειάστηκε να τοποθετηθεί ράντζο”

Από την πλευρά της Διευθύντρια της Κλινικής κα. Μαρινάκη, υποστηρίζει πως στις 30 κλίνες της κλινικής νοσηλεύονται ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού, μη μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε επείγουσα ή προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση και άτομα με μεταμόσχευση νεφρού που χρήζουν νοσηλείας για παθολογικά προβλήματα.

Η κατάσταση στην κλινική είναι ασφυκτική, όπως περιγράφει η ίδια.

«Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Νεφρού (ΜΜΜ) διενεργείται το 75% των μεταμοσχεύσεων νεφρού της χώρας άνω των 70 ετησίως, ενώ αντίστοιχος είναι και ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων νεφρού από αποβιώσαντες δότες. Με τη συντονισμένη προσπάθεια πολλών φορέων και τη στήριξη του Υπουργείου, υπάρχει μία συνεχής αύξηση της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας, ειδικά την τελευταία τριετία, με κορύφωση το 2023, όπου στο Κέντρο μας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 135 μεταμοσχεύσεις νεφρού, γεγονός το οποίο, από μία οπτική αποτελεί βέβαια θετικό ρεκόρ», υπογραμμίζει η Διευθύντρια.

Δείτε επίσης: Μεταμοσχεύσεις: Μητέρα έδωσε ζωή στο παιδί της για δεύτερη φορά, δωρίζοντας του το μισό της ήπαρ

Η ίδια αναφέρει, ωστόσο, ότι παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της κλινικής για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των νεφροπαθών, «αδυνατούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε και τις δύο πλευρές στο Υπουργείο Υγείας και δεσμεύτηκε να δοθεί λύση με καλύτερη διαχείριση των κλινών και χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν οι ηπατομεταμοσχευμένοι ασθενείς.

Σε σύντομο χρόνο, μάλιστα όπως ανακοίνωσε, αναμένεται να δημιουργηθεί Πανεπιστημιακή Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών στο “Λαϊκό” Νοσοκομείο, η οποία να συνενώσει τη δύναμη των δύο κλινικών.