Λάρισα: Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη φέρνουν συχνά στο νοσοκομείο φαγητό από το σπίτι

  • Ρούλα Τσουλέα
κοιλιοκάκη
Γιατί αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι ασθενείς κατά τη νοσηλεία τους, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης.

Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη οι οποίοι χρειάζεται να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε λόγο. Και αυτό διότι συχνά δεν μπορούν να καλυφθούν οι ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες τους, με συνέπεια να αναγκάζονται να φέρνουν φαγητό από το σπίτι.

Την ιδιαιτερότητα στη διατροφή τους την κατανοούν οι διοικήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά αρκετές φορές αυτό δεν αρκεί, λέει στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας η κυρία Ελπίδα Γαλανοπούλου,  εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Κοιλιοκάκης.

«Η σίτιση στα νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλο θέμα. Ο πάσχων από κοιλιοκάκη ενημερώνει όταν νοσηλεύεται για κάποιον λόγο στο νοσοκομείο. Μπορεί η κουζίνα να έχει τη διάθεση να ακολουθήσει αυτά που πρέπει, όμως όταν ένα πιάτο περάσει από πολλά χέρια μέχρι να φτάσει στον θάλαμο, τότε ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι τεράστιος», αναφέρει.

«Επειδή είναι δύσκολο να καταφέρεις να έχεις σίγουρο αποτέλεσμα στο θέμα της διατροφής στο νοσοκομείο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι πάσχοντες φέρνουν φαγητό από το σπίτι», προσθέτει. «Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, βοηθάμε κι εμείς».

Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, θα πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και πιστοποίηση της κουζίνας κάθε νοσοκομείου, τονίζει. Η διαδικασία αυτή, όμως, είναι χρονοβόρα και υψηλού κόστους.

«Εδώ είναι που υπάρχει ένα κενό της πολιτείας και των κρατικών νοσοκομείων στη συνέχεια. Η πολιτεία θα έπρεπε να τους παρέχει την εκπαίδευση και την πιστοποίηση χωρίς να τα επιβαρύνει οικονομικά» σημειώνει. «Παράλληλα, για να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα που θα φτάνει στον ασθενή, θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα εργαστηριακοί έλεγχοι. Και αυτές οι διαδικασίες όμως στοιχίζουν για να γίνουν σωστά».

Τι είναι η κοιλιοκάκη

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης, η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Πυροδοτείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που υπάρχει:

  • Στο σιτάρι
  • Στο κριθάρι
  • Στη σίκαλη
  • Στη βρώμη

Οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη πρέπει εφ’ όρου ζωής να ακολουθούν αυστηρά μία διατροφή χωρίς γλουτένη. Αυτή είναι η μοναδική θεραπεία για τη νόσο μέχρι σήμερα.

Εάν καταναλώνουν γλουτένη, αυτή θα προκαλέσει αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου που εμποδίζουν την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η όψιμη (καθυστερημένη) διάγνωση μπορεί να οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε:

  • Αναιμία
  • Οστικά προβλήματα
  • Απώλεια βάρους

Τα κυριότερα συμπτώματα που αναφέρει η πλειονότητα των πασχόντων είναι η διαλείπουσα διάρροια, το κοιλιακό άλγος και ο τυμπανισμός. Υπάρχουν όμως και ασθενείς που δεν έχουν τέτοιου είδους συμπτώματα, αλλά εκδηλώνουν πρόσθετες νόσους όπως:

  • Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
  • Γαστρικά έλκη
  • Νόσος του Crohn1
  • Μολύνσεις από παράσιτα

Φωτογραφία: Eurokinissi