της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Χάσμα χωρίζει τις διαδικασίες ανεύρεσης πόρων και τις αντίστοιχες διάθεσης των χρημάτων για την δημόσια υγεία. Αυτό αναφέρει έκθεση που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.
Το χάσμα αυτό είναι μεγαλύτερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, όπως συνέβη με τον ιό Έμπολα στην δυτική Αφρική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει μάλιστα ότι χρειάζονται περίπου 6 δις δολάρια για να διατηρηθεί σε ανεκτά επίπεδα η δημόσια υγεία παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, υποχρεωτική και επιτακτική είναι πλέον η αξιοκρατική επιλογή των διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ)… Όπως αναφέρει η ΕΕΜΥΥ, «στις 20 Ιουλίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή ενός προγράμματος -υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για την αποπολιτικοποίηση της διοίκησης και την έμφαση στις ικανότητες των στελεχών της».
Η πρόταση που είχε υποβάλει η ΕΕΜΥΥ στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανφέρει ότι:
«…στο πλαίσιο της επιστημονικής εξειδίκευσης των μελών μας, ευχαρίστως θα ανταποκριθούμε σε κάθε πρόσκληση συνεργασίας και εθελοντικής προσφοράς εισηγήσεων ή έμπειρης γνώμης, εκ μέρους της ΕΕΜΥΥ.
Στην παρούσα, πρώτη επικοινωνία, επιτρέψτε μας να θίξουμε το καίριο και επίκαιρο ζήτημα της επιστημονικής διοίκησης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Γνωρίζετε, ασφαλώς, τις νομικά και ηθικά απαράδεκτες, αναξιοκρατικές και προσβλητικές -για τους υποψηφίους- συνθήκες και διαδικασίες διορισμού των Διοικητών, από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Μεταξύ άλλων, αφενός η σύνθεση της Επιτροπής (υποτιθέμενης) «Αξιολόγησης», αφετέρου οι «κατανομές» των θέσεων με «ποσοστά», στα κυβερνητικά κόμματα, ευτέλισαν κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας, αξιοκρατίας και κοινωνικού συμφέροντος. Επισυνάπτεται σχετική αναλυτική αρθρογραφία.
Κατά την κοινή λογική και την απόλυτη πεποίθησή μας, οι θέσεις των νοσοκομειακών Διοικητών δεν είναι πολιτικές, αντιθέτως, είναι αμιγώς επαγγελματικές και τεχνοκρατικές. Οι Διοικητές δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Έργο τους είναι να υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο και επιστημονικά δόκιμο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης.
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι, μόνο χάρη στο νόμο των πιθανοτήτων, υπηρετούν σήμερα ως Διοικητές ή Αναπλ. Διοικητές νοσοκομείων ελάχιστα κατάλληλα πρόσωπα. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι υπηρετούντες είναι, είτε παντελώς άπραγοι και διακοσμητικοί, είτε ακόμη και επικίνδυνοι λόγω πλήρους άγνοιας. Υπάρχουν φυσικά και οι 'δραστήριοι' που ενέχονται, εμφανώς, σε υποθέσεις διαφθοράς.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το συμφέρον του ΕΣΥ επιτάσσει την άμεση επαναπροκήρυξη των θέσεων των νοσοκομειακών Διοικητών. Η πρόωρη λήξη της θητείας των ήδη υπηρετούντων που θα κριθούν ακατάλληλοι, μπορεί να υλοποιηθεί νομίμως και χωρίς κόστος (ή με ελάχιστο) για το Δημόσιο, με έγκυρες τεχνικές ουσιαστικής αξιολόγησης. Παράλληλα, το αναμενόμενο όφελος από την τοποθέτηση καταρτισμένων και ικανών στελεχών θα είναι εντυπωσιακό για τους νοσοκομειακούς προϋπολογισμούς και την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
Μοναδική προϋπόθεση γι' αυτή την κοινωνικά συμφέρουσα παρέμβαση ανανέωσης της ανώτερης διοίκησης των νοσοκομείων, είναι η ψήφιση μιας τροπολογίας, επί των διατάξεων του άρθρου 2 του Ν. 4052/2012, την οποία επισυνάπτουμε…».